Tăriceanu: Predoiu să vadă cum a fost posibil ca peste jumătate din magistraţi să aibă dosar pe numele lor

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu este de acord cu "încăpăţânarea" ministrulului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind desfiinţarea SIIJ. Liderul ALDE atrage atenţia că ministrul ar trebui să vadă cum, în şase luni, peste jumătate din magistraţii României au căpătat dosare pe numele lor.

1022 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Predoiu să vadă cum a fost posibil ca peste jumătate din magistraţi să aibă dosar pe numele lor

Tăriceanu: Predoiu să vadă cum a fost posibil ca peste jumătate din magistraţi să aibă dosar pe numele lor

"Dezaprob încăpăţânarea pe care ministrul Justiţiei o afişează atunci când vine vorba de desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Mă enervează şi mai mult faptul că, neavând argumente proprii, apelează la: aşa ne-a spus GRECO, aşa ne-a spus Comisia Europeană, aşa ne-au recomandat X şi Y (de obicei persoane sau instituţii din afara României). Corupţia este un fenomen care trebuie combătut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combătută de noi toţi şi nu doar de câţiva aleşi de sistem şi puşi pe un soclu de pe care taie şi spânzură", a scris, duminică, pe Facebook, Călin Popescu Tăriceanu.

Senatorul ALDE notează că încălcarea independenţei magistraţilor prin implicarea serviciiilor de informaţii în procesul penal va general mai multă corupţie.

"Oricât de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu încălcarea legii, cu abuzuri şi în final cu preţul distrugerii independenţei justiţiei. A combate corupţia prin încălcarea independenţei magistraţilor, prin implicarea serviciilor de informaţii în procesul penal, prin supravegherea masivă a populaţiei, prin influenţarea rezultatului unui proces penal, va genera în final o corupţie şi mai mare. Şi cine ne va apăra de aceasta atunci când judecătorii o să fie din nou la mâna procurorilor şi a generalilor din servicii?", se arată în mesajul lui Tăriceanu.

Astfel, liderul politic în transmite ministrului Justiţiei că ar trebui să investigheze cum dosarele construite pe numele a peste jumătate din magistraţii României au fost clasate "în mod misterios" în momentul în care trebuiau transferate la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

"În loc să se gândească la desfiinţarea Secţiei Speciale, dl Predoiu ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unităţi discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistraţii României să aibă un dosar pe numele lor. Să investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare să fie clasate în mod misterios şi rapid în momentul în care trebuiau transferate la noua Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Clasarea lor rapidă, probabil de frica de a nu se descoperi că erau dosare doar cu subiect dar fără obiect, ne face să credem că, în cea mai mare parte, aceste dosare au fost făcute doar cu scop de şantaj, de a ţine judecătorii agăţaţi cu ele şi a li se “arăta pisica” atunci când DNA-ul avea vreun interes", potrivit mesajului publicat pe Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu consideră că ministrul Justiţiei ar trebui să scoată din sistem procurorii ai căror acuzaţi sunt achitaţi definitiv de instanţe.

"În loc să desfiinţeze Secţia Specială, dl Predoiu ar trebui să vină cu reglementări care să scoată din sistem procurorii ai căror acuzaţi sunt achitaţi definitiv de către instanţe. Să vină cu reglementări care să statueze că un magistrat avansează pe scara ierarhică doar dacă în cariera lui nu sunt cauze infirmate ulterior de instanţe superioare sau europene. Nimeni nu trebuie să avanseze în carieră având în dulapuri schelete care îl urmăresc şi îl fac să nu mai fie liber în decizii! Dacă dl Predoiu nu poate face asta, din varii motive, ar trebui măcar să dea şansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor să se poată întoarce direct şi imediat asupra celor care le-au distrus viaţa, familia, reputaţia, afacerea. Pe modelul «ochi pentru ochi, dinte pentru dinte». Problemele reale din justiţie nu se pot rezolva băgându-ne capul în nisip şi nici apelând la soluţii de import, ci găsindu-le rezolvarea în interior", a mai scris Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării SIIJ, este una corectă. Măsură se află şi în programul de guvernare, a punctat liderul de la Palatul Victoria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tăriceanu,
predoiu,
siij

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici