Tăriceanu: Prin reacţia faţă de suspendarea lui Băsescu, PNL şi-a pierdut identitatea liberală

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că atitudinea PNL faţă de iniţiativa sa de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu arată că acest partid are o problemă politică şi a adăugat că este de-a dreptul jenant, ruşinos ca PNL să capituleze şi să fie dominat de PDL.

328 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Prin reacţia faţă de suspendarea lui Băsescu, PNL şi-a pierdut identitatea liberală

Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

”Nu vreau să comentez decizia tribunalului. Trebuie doar să constatăm că mişcările politice care au avut loc în PNL, care au urmărit îndepărtarea lui Antonescu şi punerea lui Iohannis în poziţia de preşedinte al partidului s-au făcut fără respectarea prevederilor statutare, şi iată consecinţa”, a comentat Tăriceanu.

El a menţionat că PNL are, pe lângă problema juridică, o problemă politică, prin ”modul în care se raportează la iniţiativa sa privind suspendarea preşedintelui României”.

”Este de-a dreptul jenant, ruşinos pentru un partid cu tradiţie, vechime, care a avut o poziţie bine articulată pe scena politică în ultimii ani, care s-a luptat cu regimul Băsescu şi astăzi, datorită domnului Iohannis, capitulează şi ajunge să fie dominat copios, din cap până în picioare, de PDL şi domnul Blaga”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că ”schimbarea de atitudine favorabilă lui Băsescu nu face decât să demonstreze că PNL şi-a pierdut identitatea liberală şi cea politică”.

Tăriceanu a mai arătat că PNL a votat în 2012 pentru supendarea preşedintelui şi a militat în acest sens, iar ”toate aceste lucruri le-a abandonat şi acum îi serveşte numai PDL, ca să îşi ascundă greşelile politice pe care le-a făcut”.

”Este regretabil”, a afirmat Tăriceanu, precizând că cei care şi-au pus speranţa în PNL sunt din nou dezamăgiţi de această decizie care pe mulţi îi va lăsa perplecşi, şi anume susţinerea lui Traian Băsescu în demersul de suspendare din funcţie.

Tăriceanu a mai declarat că liderul PNL Klaus Iohannis este ”o marionetă în mâinile lui Băsescu”.

”Domnul Iohannis trebuie să încerce să găsească explicaţii pentru că nu se raliază acestui demers. A încercat să spună că este ultima perioadă a mandatului şi lucrurile nu mai merită. Cu priceperea pe care o are, modestă, a lucrurilor, de la nivelul domniei sale, spune: «Hai să o lăsăm baltă, ce mai contează pe ultima parte a mandatului, nu merită». Pentru dânsul probabil că nu merită, cu toate că se prezintă ca un apărător al statului de drept. (...) Este subţire atitudinea pe care o invocă şi străvezie şi nu ne arată decât că este o marionetă în mâinile lui Băsescu şi face ce îi convine lui Băsescu”, a comentat Călin Popescu Tăriceanu afirmaţiile liderului PNL, despre iniţierea procedurilor de suspendare a şefului statului.

Potrivit lui Tăriceanu, ”deciziile sunt influenţate de Vasile Blaga, care dă tonul şi îl pune pe Iohannis să citească de pe prompter ce a decis”, precizând că i se pare incredibil faptul că PNL face ceea ce îi dictează PDL.

Despre iniţiativa demarării pricedurii de suspendare a preşedintelui, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că luni au semnat toţi colegii săi din grupul liberal-conservator.

”Abia am depus cererea, mă aştept ca într-o săptămână să strâng cele 191 de semnături necesare pentru trimiterea cererii de suspendare la Curtea Constituţională, care urmează să dea un aviz. Nu e o decizie simplă”, a afirmat Tăriceanu.

Despre susţinerea demersurlui său de către PSD, Călin Popescu Tăriceanu a spus că a luat notă de declaraţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, care a spus că din punct de vedere strategic este un lucru util”.

”Eu cred că trebuie o decizie politică, chiar dacă este simbolică, chiar dacă va acţiona pe o perioadă scurtă, pe ultimele luni de mandat, dar este necesar pentru a arăta că în România există supremaţia legii şi acest lucru este obligatoriu şi pentru preşedintele României”, a mai arătat Tăriceanu.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a catalogat, luni, demersul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind o nouă suspendare a şefului statului, drept ”un spectacol steril” şi un ”zgomot de fond”, menţionând că gestul nu este înţeles de nimeni.

”Am făcut de mai multe ori afirmaţia că vreau altfel de politică în România, vreau mai puţină gălăgie şi mai multe rezultate, mai puţin spectacol şi mai multe soluţii. Această propunere de suspendare, după părerea mea, se poate clasifica fără niciun fel de problemă ca şi spectacol steril sau zgomot de fond”, a spus Iohannis.

El a precizat că a ”discutat cu oameni simpli” şi ”nu a înţeles nimeni despre ce este vorba” în propunerea de suspendare.

”Cred că este o temă total falsă care ni se propune aici, nemaivorbind de faptul că se aruncă banii publici pe geam. Este o temă care probabil vine să suplinească lipsa oricărui proiect din partea PSD sau a altor partide care sunt foarte apropiate de PSD (...). Este un lucru care nu ajută pe absolut nimeni, ci doar distrage atenţia de la campania electorală, care ar trebui să fie centrată pe proiecte politice şi nu pe poveşti”, a mai spus liderul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici