Teodorovici l-a întrebat pe Iohannis dacă promulgă Codul Fiscal. Iohannis: Vedem mai târziu

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent vineri la ceremonia de învestire a ministrului Transporturilor, la Cotroceni, l-a întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis dacă promulgă Codul Fiscal, acesta răspunzând "Vedem mai târziu".

1162 afișări
Imaginea articolului Teodorovici l-a întrebat pe Iohannis dacă promulgă Codul Fiscal. Iohannis: Vedem mai târziu

Teodorovici l-a întrebat pe Iohannis dacă promulgă Codul Fiscal. Iohannis: Vedem mai târziu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Cei doi au avut un schimb de replici de câteva secunde în timp ce preşedintele îi saluta pe membrii Guvernului prezenţi la Cotroceni pentru depunerea jurământului de învestire în funcţia de ministru al Transporturilor de către Iulian Matache, fost secretar de stat în acelaşi minister.

În momentul când Iohannis a ajuns în dreptul lui Teodorovici, ministrul l-a întrebat: "Cum stăm cu Codul Fiscal? Îl promovaţi?"

Preşedintele i-a răspuns scurt: "Vedem mai târziu".

Iohannis a declarat miercuri, la BNR, că încă analizează noul Codul Fiscal pentru a vedea dacă acesta trebuie promulgat, el adăugând că că simpla scădere a taxelor nu garantează creşterea economică şi nu ne permitem "experimente economice".

"Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică", a declarat preşedintele, prezent la BNR, cu ocazia lansării emisiunii numismatice "150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand".

El a precizat că, în contextul actual, atât economic cât şi geopolitic, se impun abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice, şi echilibre economice.

Iohannis a criticat în repetate rânduri prevederile Codului Fiscal, pe care de altfel nici Banca Naţională nu-l aprobă, temându-se de eventualele dezechilibre economice care ar putea fi generate de măsurile de relaxare fiscală, în condiţiile în care macrostabilitatea a fost câştigată cu "atâta trudă", potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

Isărescu a declarat miercuri că misiunea viitoare a politicilor economice este de a păstra echilibrele macro restabilite cu greu după apariţia crizei, fiind o eroare să ignori lecţiile acesteia şi să cedezi tentaţiei de a alege măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung.

"Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudenţă şi măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potenţialul de creştere a economiei româneşti. Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung", a spus Isărescu.

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost adoptate recent de Camera Deputaţilor, ca for decizional, aflându-se pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici