TI vrea să ştie mai multe despre analiza activităţii DNA din august 2005

Transparency International (TI) România solicită expunerea publică a criteriilor pe care se bazează analiza activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) atât în ultimele şase luni de conducere interimară, cât şi pe perioada de trei ani a mandatului lui Daniel Morar, expirat în 12 august 2008.

16 afișări
Imaginea articolului TI vrea să ştie mai multe despre analiza activităţii DNA din august 2005

TI vrea să ştie mai multe despre analiza activităţii DNA din august 2005 (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, TI cere şi prezentarea indicatorilor pe care îi are în vedere ministrul Justiţiei pentru a determina eficienţa demersurilor instituţiei, expunere din care să rezulte dacă DNA şi-a îndeplinit îndatoririle şi misiunea propusă.

"Transparency International România apreciază ca necesară numirea unui procuror şef la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în condiţii de maximă transparenţă, atât cu privire la analiza activităţii de până acum a Directiei, cât si cu privire la criteriile de numire", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, de către TI.

TI consideră "drept firească aducerea la cunoştinţa cetăţenilor a criteriilor şi profilului persoanei avute în vedere în desemnarea procurorului şef care va fi numit la conducerea Directiei Naţioanle Anticorupţie, precum şi a obiectivelor individuale şi manageriale puse în sarcina acestuia".

"Totodată, considerăm că, în absenţa aplicării principiului transparenţei în ceea ce priveşte realizarea unei analize a activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fundamentată pe criterii şi elemente cuantificabile, orice asemenea examinare este susceptibilă de existenţa unor concluzii prestabilite referitor la desfăşurarea eficientă a activităţii acestei instituţii. Prin urmare, Transparency International România solicită expunerea publică a criteriilor pe care se bazează analiza activităţii Direcţiei atât în ultimele 6 luni de conducere interimară, cât şi pe perioada de trei ani a mandatului expirat în 12 august 2008, precum şi indicatorii pe care îi are în vedere ministrul Justiţiei pentru a determina eficienţa demersurilor instituţiei, expunere din care să rezulte dacă DNA şi-a îndeplinit îndatoririle şi misiunea propusă", se arată în comunicat.

Transparency International România apreciază că numai în condiţii de integritate şi transparenţă maximă, DNA îşi poate îndeplini misiunea instituţională de luptă împotriva corupţiei.

Reamintim că şi în trecut Transparency International România a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să elaboreze un model naţional de evaluare a activităţii manageriale pentru conducerea instanţelor şi parchetelor, care să se bazeze pe un set de standarde discutate în prealabil cu toate părţile interesate. Un asemenea sistem de analiză transparent, predictibil şi comprehensiv ar fi evitat dezbaterea politizată pe marginea numirilor din cadrul Ministerului Public.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire, săptămâna trecută, cu procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, pentru "evaluarea echipei DNA".

"În cadrul întâlnirii de la Ministerul Justiţiei s-a trecut în revistă evaluarea echipei DNA, necesitatea creşterii acurateţii anchetelor şi necesitatea obţinerii în vară a unui raport de ţară cât mai bun. Am exprimat menţinerea Ministerului Justiţiei pe poziţia conform căreia procurorii trebuie să evite dezbaterile şi polemicile politice şi să se concentreze pe anchete şi eficienţă", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Predoiu.

Procurorul general Codruţa Kovesi a afirmat, la rândul său, că decizia sa de delegare a lui Daniel Morar în continuare la conducerea DNA relevă faptul că acesta gestionează bine problemele direcţiei, dar dă şi un semnal de continuitate şi stabilitate instituţională.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei a afirmat că va avea consultări pe această temă, vineri, 23 ianuarie, cu procurorul general al României, Codruţa Kovesi, care i-a prelungit delegarea lui Daniel Morar pentru trei luni, până în aprilie, la fel şi lui Doru Ţuluş, şef al Secţiei a II-a din DNA, şi lui Carmen Gâlcă, procuror general adjunct al Direcţiei. Singurul căruia nu i-a fost prelungită delegarea pe funcţie a fost procurorul Mircea Zărie, adjunct al lui Daniel Morar, care s-a pensionat.

"În maxim două săptămâni o să fac o propunere. La acest moment, cea mai probabilă propunere va fi Daniel Morar. Eu m-am referit la una dintre ele care, dacă vreţi, este cea mai interesantă. M-am referit la propunerea procurorul şef al DNA. În următoarele două săptămâni voi face o astfel de propunere", a spus Cătălin Predoiu, joia trecută.

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a afirmat, în seara de 21 ianuarie, la Realitatea TV, că percepţia asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este foarte bună şi că s-au schimbat mentalităţile cu privire la instituţie după ce a venit Daniel Morar.

Citeşte şi

Predoiu: În maxim două săptămâni voi face propunerea în locul lui Morar

CSM: Percepţia publică despre DNA, foarte bună în mandatul lui Morar

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici