Timmermans, despre MCV: Suntem priviţi cu încruntare pentru că suntem stricţi, dar suntem şi corecţi

Autorităţile de la Haga sunt stricte şi ştiu că uneori sunt privite cu încruntare din această cauză, dar în acelaşi timp sunt şi corecte, a declarat, luni, la Bucureşti, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, referindu-se la raportul MCV pentru România.

248 afișări
Imaginea articolului Timmermans, despre MCV: Suntem priviţi cu încruntare pentru că suntem stricţi, dar suntem şi corecţi

Timmermans, despre MCV: Suntem priviţi cu încruntare pentru că suntem stricţi, dar suntem şi corecţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, Frans Timmermans a precizat că raportul MCV publicat la 22 ianuarie conţine "câteva elemente foarte încurajatoare", iar Olanda va studia "cu atenţie" acest document.

"Poziţia noastră este întodeauna aceeaşi, suntem stricţi şi ştim că uneori suntem priviţi cu încruntare pentru că suntem stricţi, dar suntem şi corecţi. Şi cred că acolo unde vedem paşi înainte în România trebuie să recunoaştem acest lucru", a spus Timmermans.

Şeful diplomaţiei olandeze a mai precizat că Haga va face "o evaluare completă" a raportului, după care va discua la Bruxelles, "în spiritul cooperării şi al dorinţei de a rezolva împreună problemele".

Timmermans a subliniat că Olanda este "de mulţi ani parte a reformei judiciare din România", în sensul "oferirii de expertiză, al schimbului de judecători".

Oficialul olandez a mai spus că judecătorii din ţara sa care au lucrat în România se întorc şi spun că văd "schimbări pozitive". Acest lucru "ne încurajează să continuăm această cooperare, pentru că este benefică pentru ambele ţări", a evidenţiat Frans Timmermans.

El a mai punctat faptul că România şi Olanda sunt parte a familiei europene, "guvernată de un set de reguli europene".

În ceea ce priveşte dosarul Schengen, Frans Timmermans a declarat că a luat notă de poziţia autorităţilor de la Bucureşti şi de dorinţa acestora de a adera până la sfârşitul anului 2014. "Înţeleg pe deplin ceea ce spuneţi, suntem pregătiţi să ne uităm la dezvoltările pozitive (...) Guvernul olandez va aborda acest lucru (dorinţa de a adera în 2014 - n.r.) în stilul clasic, cu o atitudine strictă şi corectă şi sper ca asta să ducă la rezultate pozitive", a spus şeful diplomaţiei olandeze.

Olanda este ţara care s-a opus cel mai adesea aderării României şi Bulgariei la Schengen, făcând legătura între acest dosar şi rapoarte pozitive pe MCV.

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, se află, luni, la Bucureşti, într-o vizită care va include şi o întrevedere cu premierul Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici