Ţiriac: Băsescu să închidă politicienii într-o cameră, iar la final să existe un "plan Marshall"

Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să închidă politicienii puterii şi pe cei ai opoziţiei într-o cameră, unde să stea o săptămână şi la final să iasă cu un "plan Marshall" pentru România, afirmă omul de afaceri Ion Ţiriac.

33 afișări
Imaginea articolului Ţiriac: Băsescu să închidă politicienii într-o cameră, iar la final să existe un "plan Marshall"

Ţiriac: Băsescu să închidă politicienii într-o cameră, iar la final să existe un "plan Marshall" (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

"Ar trebui şi opoziţia şi puterea să stea măcar orele astea de groază pe care le trăim, de criză, la aceeaşi masă. Domnul Băsescu ar trebui să-i închidă pe ăia toţi într-o cameră, să-i ţină acolo o săptămână cu pâine şi apă, şi pe urmă când ar ieşi afară, domnul PSD ar avea o cicatrice, domnul liberal doi dinţi mai puţin, domnul PDL ar ieşi fără o mână, dar ar ieşi afară cu un plan Marshall (proiect de reconstrucţie pentru Europa de Vest conceput de SUA după cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.)", a spus Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

Omul de afaceri a spus că, în cazul României, clasa politică s-a născut pe 1 ianurie 1990 şi este foarte tânară.

"Pe 1 ianuarie 1990 au început să meargă la şcoală şi au terminat prin 2000 clasa I, a II-a, poate a III-a. (...) Întotdeauna am spus că nu tot ceea ce a fost în trecut a fost rău. Şcoala a fost senzaţională, sportul a fost extraordinar, însă nu poţi în 20 de ani să-ţi creezi o clasă politică ca a englezilor, francezilor sau nemţilor", a afirmat Ţiriac.

El a adăugat că nu crede că românii sunt nostalgici după perioada comunistă, punctând că principalele drepturi câştigate după 1989 au fost libera circulaţie şi accesul la informaţie.

Referind-se de poziţia de premier, omul de afaceri a spus că atunci când o persoană este numită în acest post trebuie lăsată să-şi facă treaba.

"Un om care vine prim-ministru, sau un om care se duce antrenor la Steaua, sau în altă parte, trebuie să-l laşi să-şi facă treaba. Nu poate într-o zi să facă o echipă, nu poate într-o zi să fie apărarea în patru linii ca la Mourinho, şi atacul «trei plus unu». Exact aşa şi cu politica. Ar trebui să iei nişte măsuri foarte drastice, nepopulare, pe care Guvernul ăsta văd că a început să le ia, dar târziu, şi-ar trebui să începi să faci un lucru aproape de neconceput: să lamureşti liderii sindicali că dacă mergem înainte aşa, sindicaliştii lor o să plătească oalele sparte încă 20 de ani. Ne trebuie bani pentru pensii, ne trebuie bani pentru salarii, a salariaţilor de la stat, dar ne trebuie oarecum şi bani pentru viitor", a continuat Ţiriac.

Întrebat cum îşi explică nominalizarea sa printre persoanele pe care românii le-ar prefera în fruntea Guvernului, alături de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, omul de afaceri a afirmat că neimplicarea sa în politică a fost o decizie apreciată de români.

"Guvernatorul a fost o periodă foarte scurtă politician şi în perioada aia foarte scurtă a făcut treburile matematic. N-a avut de luat decizii majore", a adăugat Ţiriac.

Omul de afaceri a afirmat că de fiecare dată înainte de alegeri a avut probleme "de toate felurile", nu este interesat de politică şi nu vrea nicio funcţie, dar dacă ar fi acceptat totuşi această poziţie şi-ar fi adus o echipă internaţională pe care ar fi plătit-o din banii săi.

"Orice prim-ministru, orice Papă ai aduce aici, singur nu poate să facă nimic. (...) Prin absurd, eu aş fi acceptat să fiu prim-ministru. Mâine dimineaţă aş fi avut cinci nemţi, trei francezi, doi italieni, nu ştiu câţi englezi, o echipă de 20 de oameni pe care aş fi plătit-o singur din buzunare. Ce-ar fi spus ţara? Ăsta a vândut ţara!", a continuat Ţiriac.

Totodată, omul de afaceri a spus că este nevoie de mult timp pentru ca un român să devină politician, şi deşi există mulţi tineri care "de-abia aşteaptă să zboare", nimeni nu le permite. Pe de altă parte, el a spus că "un prim-ministru ar fi trebuit în viaţa lui să aibă o tutungerie, sau o băcănie, sau ceva să ştie ce este un business plan".

Ţiriac a mai spus că are o relaţie "de respect" cu preşedinte Traian Băsescu, iar cu premierul Emil Boc a vorbit o singură dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici