Toader, după decizia CC: BP să se întrunească pentru stabilirea datei moţiunii de cenzură

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că după decizia Curţii Constituţionale privind continuarea asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, Birourile Permanente trebuie să se întrunească pentru a stabili data dezbaterii moţiunii de cenzură.

16 afișări
Imaginea articolului Toader, după decizia CC: BP să se întrunească pentru stabilirea datei moţiunii de cenzură

Toader, după decizia CC: BP să se întrunească pentru stabilirea datei moţiunii de cenzură (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Cele două Birouri ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie să se întrunească şi să stabilească că a încetat suspendarea procedurii asumării răspunderii şi că mai sunt trei zile în care se poate dezbate moţiunea de cenzură", a precizat Mircea Toader.

Liderul PDL a respins afirmaţiile preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, potrivit cărora cele două Birouri trebuie să se întrunească pentru a decide procedura de urmat, arătând că Birourile Permanente au rol administrativ şi plenul Parlamentului decide.

Şi preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), a apreciat că Birourile Permanente trebuie să se reunească pentru a stabili data moţiunii de cenzură.

"Birourile trebuie pur şi simplu să stabilească data dezbaterii moţiunii de cenzură", a precizat Buda pentru MEDIAFAX.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea educaţiei.

"În şedinţa din ziua de 24 noiembrie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a pronunţat asupra cererii formulate de Primul-Ministru, privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României, pe de o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, conflict generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că există un conflict juridic de natură constituţionlă între Guvern şi Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu poate fi oprită", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Curţii Constituţionale.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia CC este definitivă şi general obligatorie.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că orice formulă de a merge mai departe pe asumarea răspunderii face ca legea adoptată astfel să fie neconstituţională, iar Birourile permanente reunite trebuie să ia act de deciziile CC şi să stingă conflictele juridice constatate.

Geoană a precizat că o va contacta telefonic pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru a convoca Birourile permanente reunite care să ia act de cele două decizii ale Curţii Constituţionale - urmare a sesizării sale şi a celei a premierului - şi să stingă conflictele juridice constatate de CC.

El a apreciat că Birourile permanente ar trebui să fie convocate cel târziu lunea viitoare. Tot atunci, Senatul are pe ordinea de zi dezbaterea Legii educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici