Tokes în mesajul către maghiari: Să voteze politicienii pro-autonomie

Europarlamentarul Tokes Laszlo le-a cerut maghiarilor, în mesajul adresat acestora cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, să îşi acorde în acest an votul doar politicienilor care militează deschis pentru autonomie şi autoguvernare.

10 afișări
Imaginea articolului Tokes în mesajul către maghiari: Să voteze politicienii pro-autonomie

Tokes în mesajul către maghiari: Să voteze politicienii pro-autonomie (imagine: Mediafax Foto)

“La 14 aprilie, la Târgu Mureş va avea log Plenara Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. E foarte important ca acest organism să aibă o influenţă asupra alegerilor, astfel încât maghiarii să-şi dea votul celor care militează în mod deschis pentru autonomie şi îşi asumă public ideea realizării autoguvernării comunităţilor maghiare”, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Oradea, Tokes Laszlo.

De asemenea, Tokes a salutat înfiinţarea,“după patru ani de piedici neîntrerupte”, a Partidului Civic Maghiar.

“Acest eveniment echivalează cu crearea condiţiilor de pluralism politic şi în sânul comunităţii maghiare, precum şi a premiselor pentru desfăşurarea de alegeri libere şi în această comunitate. Ceea ce românii au de aproape 20 de ani, maghiarii vor avea abia de acum înainte”, a apreciat Tokes.

Europarlamentarul a afirmat că va păstra “aceeaşi distanţă ca şi până acum” faţă de ambele partide maghiare, dar a adăugat că, “în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania”, ţine să mulţumească PCM “pentru sprijinul acordat ideilor de autonomie promovate de această formaţiune”.

“Vreau să transmit de 15 martie un mesaj tuturor maghiarilor din România. După părerea mea, nu se cuvine să ţină discursuri festive de ziua naţională acei politicieni care nu sunt devotaţi schimbării de regim, care citează din Proclamaţia din 1848 de la Pesta, dar ignoră Punctul 8 de la Timişoara. Spiritul Revoluţiei înseamnă să fi revoluţionar şi consecvent în toate manifestările, nu doar în acelea festive”, a spus Tokes.

Europarlamentarul şi-a reiterat invitaţia adresată UDMR la un dialog cu PCM, atât pe tema autonomiei, cât şi a unei eventuale colaborări electorale.

El a sugerat, însă, că dacă această colaborare nu va fi posibilă, va îndemna comunităţile maghiare să voteze în favoarea PCM.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici