Tokes: Maghiarii nu sunt venetici în Transilvania, ci şi-au pierdut ţara

Liderul CNMT, Laszlo Tokes, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că organizaţia pe care o reprezintă îşi propune să "instituţionalizeze" drepturile colective ale comunităţilor minoritare, el adăugând că maghiarii "nu sunt venetici în Transilvania, ci şi-au pierdut ţara.

23 afișări
Imaginea articolului Tokes: Maghiarii nu sunt venetici în Transilvania, ci şi-au pierdut ţara

Tokes: Maghiarii nu sunt venetici în Transilvania, ci şi-au pierdut ţara (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a afirmat că decizia de colaborare dintre UDMR şi CNMT, privind lista comună pentru alegerile europarlamentare, a fost una "foarte grea", atât pentru el, cât şi pentru Marko Bela, apreciind că UDMR şi-a revizuit politica "unilaterală" de până acum.

"Şi pentru mine, şi pentru domnul preşedinte Marko Bela a fost o decizie foarte grea de a ne alia prin listă. Cred că dânşii într-adevăr şi-au revizuit politica unilaterală, proguvernamentală. UDMR a jucat totul pe o singură carte şi şi-a dat seama că, fără alternative, nu poţi face politică. Noi recunoaştem unele rezultate ale politicii UDMR, dar acestea au fost efemere şi nu a existat posibilitatea să fie instituţionalizate şi legiferate. Noi, pe baza principiului drepturilor colective, dorim să instituţionalizăm, să legiferăm acele drepturi la care au dreptul toate comunităţile minoritare, mai ales noi, care am pierdut ţara", a spus Tokes.

El a adăugat că minoritarii maghiari nu sunt "venetici" în Transilvania.

"Ştiţi, noi nu suntem venetici în Transilvania. Noi am avut un stat de o mie de ani aici, în Transilvania, ori cu Ungania împreună, ori am avut statul nostru transilvan timp de secole, deci nu suntem un caz general, noi suntem un caz special pentru toată Europa", a spus Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici