Traian Băsescu: Funcţia de preşedinte al Consiliului European e mult inferioară celei unui şef de stat

Traian Băsescu a declarat că funcţia de preşedinte al Consiliului European este una de reprezentare, decorativă, mult mai inferioară decât cea de şef de stat. El a precizat că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis, care vrea al doilea mandat la Cotroceni, ar opta pentru şefia Consiliului European.

6061 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Funcţia de preşedinte al Consiliului European e mult inferioară celei unui şef de stat

Traian Băsescu: Funcţia de preşedinte al Consiliului European e mult inferioară celei unui şef de stat

„V-aş ruga să vă aduceţi aminte către sfârşitul mandatului meu erau acelaşi tip legat de mine şi Donald Tusk. Preşedintele Iohannis are şansa că îşi termină mandatul exact când se face schimbul de gardă. Preşedintele Consiliului European se desemnează dintre cei aflaţi în funcţie şi membri ai Consiliului Europan. Are şanse reale, dar dacă luăm lucrurile teoretic. Practic se întâmplă următorul lucru. PPE a luat decizia să renunţe la orice funcţie, cu excepţia preşdintelui Comisiei Europene, vrea în locul lui Jean-Claude Juncker. De fapt aceasta e cea puternică funcţie”, a afirmat Traian Băsescu, joi seară, la Realitatea Tv.

Acesta a adăugat că funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este una mult mai influentă, pentru că gestionează bugete şi are în subordine comisari europeni pe care poate să îi revoce oricând.

„Funcţia de preşedinte al Consiliului European e mult inferioară celei unui şef de stat. Nu ştiu dacă vrea să galopeze către un al doilea mandat, ar prefera funcţia de preşedinte al Consiliului European care este decorativă. Misiunea preşedintelui Consiliului European e să pregătească următoarea şedinţă a Consiliului European. Nu e ca cea a şefiei Comisiei Europene care gestionează fonduri şi are în subordine 27 de comisari europeni pe care îi poate revoca oricând. Acolo e puterea în UE, că sunt banii. Preşedinţia Consiliului European e o funcţie de reprezentate, nici nu distribuie bugete, nici nu are control pe state”, a explicat Băsescu.

Europarlamentarul a mai spus că ste opţiunea lui Klaus Iohannis ce vrea să facă, însă foarte multe partide mizează pe un al doilea mandat al acestuia.

„Aici nu se discută ca diferenţa între un şef de stat şi preşedintele Consiliului European. E opţiunea dânsului (dacă vrea şefia Consiliului European - n.r.), dar cine rămâne să candideze aici? Foarte mulţi mizăm pe al doilea mandat al lui Iohannis, din seceta de candidaţi care există în momentul de faţă”, a conchis Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ia în calcul mutarea definitivă la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi frumos să fie preşedintele Consiliului European, că nu este bine să comenteze zvonuri.

Cotidianului Financial Times a scris, săptămâna trecută, despre faptul că şeful statului Klaus Iohannis este unul dintre politicienii care ar putea deveni preşedinte al Consiliului European.

Taguri:
băsescu,
iohannis,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici