Traian Băsescu: NU am încălcat Constituţia. Aş pune votul meu în urnă pentru Udrea dacă ar candida la Preşedinţie/ Despre CRIZA DIN UCRAINA: România NU este în pericolul de a fi atacată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, într-un interviu la Gândul Live, că, dacă ar candida la Preşedinţie, "categoric" ar pune votul său în urnă pentru Elena Udrea. Referitor la anunţul premierului că va sesiza CC pentru implicarea sa în campanie, preşedintele a declarat că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală.

3390 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: NU am încălcat Constituţia. Aş pune votul meu în urnă pentru Udrea dacă ar candida la Preşedinţie/ Despre CRIZA DIN UCRAINA: România NU este în pericolul de a fi atacată

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Băsescu: Nu am încălcat Constituţia; avizul CC din 2007 spune că preşedintele nu vine din nori

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, despre anunţul premierului Victor Ponta că va sesiza CC pentru implicarea sa în campanie, că în mod categoric nu a încălcat legea fundamentală şi a făcut referire la avizul Curţii din 2007, care spune că "preşedintele nu vine din nori".

Preşedintele a susţinut că în mod categoric nu a încălcat Constituţia.

"Vreau să ştiu exact la ce se referă Victor Ponta. El plagiază tentativele de suspendare care au fost în 2007 şi 2012", a spus şeful statului.

El a menţionat că în avizul 1 din 2007 se precizează plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic şi faptul că şeful statului are dreptul la opţiuni politice, are dreptul să participe în dezbateri politice, are dreptul să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid.

Traian Băsescu a menţionat că articolul 84 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, în avizul din 2007, se explică clar că preşedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este susţinut de un partid, ca atare rămâne în relaţii cu acel partid, pentru a-şi susţine programul", a mai spus Traian Băsescu, precizând că singurul parid care susţine în acest moment că va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul său politic.

Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar în baza deciziei CC se va proceda în consecinţă, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Băsescu: Salariul pe luna aceasta îl donez Partidului Mişcarea Populară

Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat, marţi, într-un interviu la Gândul Live, că va dona salariul pe luna aceasta Partidului Mişcarea Populară, apreciind că "un salariu de preşedinte, de 6.000 de lei, nu e puţin".

Întrebat dacă a contribuit, personal sau cu familia sa, la campania electorală a Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu a spus: "Nu, dar voi contribui cu cât îmi permite legea. Abia aştept să iau salariul pe luna mai. Se va întâmpla azi, sper să primesc fluturaşul de salariu şi salariul pe luna aceasta îl donez Partidului Mişcarea Populară”.

"Un salariu de preşedinte, de 6.000 de lei, nu e puţin", a adăugat Băsescu.

Întrebat de unde are PMP bani pentru campanie, preşedintele a răspuns: "Eu constat că nu prea au bani, nu prea au afişaj, spoturi, faţă de alte partide şi de aceea salariul pe luna asta îl donez lor".

Băsescu: Dacă Udrea ar candida la Preşedinţie, categoric aş vota-o

Preşedintele Băsescu a fost întrebat dacă ar pune votul său în urnă pentru Elena Udrea, dacă aceasta ar candida la Preşedinţie.

"Categoric, da, dacă ar candida, aş pune votul meu în urnă pentru Elena Udrea", a răspuns Traian Băsescu.

El a spus însă că nu a întrebat-o pe Elena Udrea dacă va candida la prezidenţiale.

Preşedintele a susţinut că Elena Udrea are "calităţi morale" pentru a candida la prezidenţiale şi a arătat că aceasta a venit fără bani în politică şi este cinstită.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

Despre relaţia cu Ponta dacă va fi ales preşedinte:

"Va fi mai mult sau mai puţin ca în SUA, când preşedintele se alege în noiembrie şi intră în mandat în ianuarie sau februarie. Eu îmi văd de treabă, el până pe 22 decembrie este preşedinte ales şi nu în funcţie.

"Cred că ar fi necesară românilor o dezbatere între mine şi Victor Ponta. Mai ales că în problematica economică avem şi abordări diferite. O astfel de dezbatere ar fi foarte utilă românilor: Un preşedinte care a fost preşedinte când ţara a trecut prin criză şi un premier care a găsit o ţară stabilă din punct de vedere macroeconomic şi nu a ştiut ce să facă cu ea."

Despre posibilitatea de a fi premier:

"Îmi place să fiu preşedinte."

"Există această tentaţie. Dar nu mă va pune nimeni. Nimeni nu vrea un premier care ştie atât de multe."

Despre terenurile de la Nana:

- "Pe la Nana vreau să mă duc, să văd dacă bălteşte apa. Vă asigur că voi pune poze pe Facebook când mă duc să văd cum stă grâul şi cum stă orzul. Vreau să fac şi bani din Nana, sigur că da."

- "Ioana ar vrea ca din recoltă să mai reducem plăţile pe care le face ea."

- "Ioana nu a cumpărat de la cetăţeni pământul, ci a semnat cu proprietarul italian, care cumpărase cu câţiva ani în urmă aceste terenuri. A semnat nu cu un român, ci cu fiica proprietarului italian. Dacă în procesul de restituire sunt nereguli şi instanţa va constata ilegalităţi, tot instanţa va hotărî ce se întâmplă şi cu terenurile."

- "Numai că aş vrea ca în situţia în care aşa ceva se va întâmpla, cei care sunt vinvaţi de fraude să răspundă, dacă se constată fraudarea procesului de împroprietărire."

"Aş vrea de la Nana să pornească un proces de control în care să vedem câtă dreptate au cei care se plâng."

Despre actualizarea certificatului pentru chemarea românilor la apărarea ţării:

- "În fiecare an se actualizează certificatul. Aproape că mă surprind fetele mari care la televizor dau ochii pe spate. Sunt proceduri normale, nu există risc de război pentru România. Nu ştim Consiliul de Securitate când trimite trupe de menţinere a păcii."

Despre criza din Ucraina şi declaraţiile despre Rusia:

- "Germania a spus exact ce am spus şi eu despre acordul de la Geneva. A propus să se organizeze mese rotunde în care cetăţenii ucraineni de etnie rusă să fie parte a dialogului. Cei cu arme sunt terorişti. Guvernul de la Kiev a început să acţioneze în această privinţă."

- "Nu este un atac, s-ar putea să nu ştiu tot. Este foarte greu să îl întreb pe Putin ce ddiscuta cu Obama sau pe preşedintele Obama ce discuta cu Vladimir Putin. Dar este posibil să nu ştiu tot."

- "S-ar putea să nu ştiu tot ce a a stabilit Washingtonul cu Moscova. De aceea spun că nu e o critică. Este posibil ca preşedintele României să nu ştie tot ce au discutat Putin şi Obama. Am ieşit atunci pentru a poziţiona România. Mi se pare că aşa cum merg lucrurile ne îndreptăm spre război civil, aceasta a fost declaraţia."

"Trimisul guvernului american a venit cu un mesaj precis. Nu i-am spus acest lucru. Nu ne satisface ce se întâmplă în Ucraina , aduceţi-vă aminte că în urmă cu câteva zile, înaintea acestei declaraţii, am spus că e un eşec acordul de la Geneva."

- "Nu puteam să nu exprim îndoiala României. Consider Rusia o putere regională, nu una globală, din cauza slăbiciunilor economice. Mi se pare că trebuie făcut mai mult. Acea parte a cetăţenilor ucraineni care se declară proruşi trebuie să fie parteneri de dialog pentru Kiev."

"Sunt cazuri, iar acum este o situaţie de instabilitate în regiune, în care se subliniază importanţa mesajului şi atunci se instituie acel trimis pentru a transmite mesajul prin viu grai."

Despre convocarea CSAT-ului privind Ucraina:

- "Spuneţi-mi şi mie un stat din regiune care a mai făcut aşa ceva. Acest semnal după părerea mea nu trebuie dat, România nu este în pericolul de a fi atacată."

-"Am văzut vânzoleala lui Ponta. Ce se întâmplă în Ucraina are şi ecou naţional. Vă pot spune cu certitudine că zilnic se primeşte cel puţin o evaluare, dacă nu două, situaţia e fluidă în Ucraina. Suntem la curent cu tot ce se întâmplă"

- "Legat de Slaviansk: Acea populaţie, minoritatea rusă din estul Ucrainei, este parte a poporului ucrainean. În ea nu poate să tragă armata."

Despre posibilitatea ca Victor Ponta să ajungă la puşcărie:

- "Nu ştiu. Ce ştiu sigur este că Ponta e un politician corupt, care a dus corupţia în guvernare."

- "Duicu n-a fost în birou la mine să facă trafic de influenţă, ci în birou la procuror, să pună şef de Poliţie pe le Mehedinţi sau pe la Inspectoratul General de Poliţie."

- "Pentru mine marea problemă a democraţiei este Victor Viorel Ponta. Nu mă amestec în problemele interne ale PSD-ului, ar fi încălcarea Constituţiei."

- "Victor Viorel, floricica naţională, e un pericol pentru democraţie. Crin Antonescu a reuşit să se desprindă de sub controlul, de sub influenţa turnătorului Voiculescu."

- "N-am avut motive să-mi imaginez că aş fi în locul lui Năstase în penitenciar. Tăria unui om trebuie să fie suficientă să acopere orice întâmplări din viaţa lui."

-"N-a îndrăznit nimeni să vină să-mi spună să-i dăm al doilea mandat lui Daniel Morar. Sau să-i dăm mandat lui Kovesi. N-a îndrăznit niciun politician din fostul meu partid sau din partidul meu actual."

Despre saltul cu paraşuta al lui Udrea:

- "(...) între un om politician femeie care are curaj să sară de la 4000 de metri şi Victor Viorel Ponta, care era cu o barcă gonflabilă trasă de jandarmi şi pompieri cu epoleţi."

- "Victor Viorel Ponta, dacă e om curajos, sare cu paraşuta şi eu comentez în direct saltul lui."

Despre calităţile de preşedinte ale Elenei Udrea:

- "Dacă ar candida, aş pune votul meu în urnă pentru Elena Udrea. Nu am întrebat-o dacă vrea să candideze la Preşedinţie."

- "Fie că vorbim de Ungureanu, fie de Predoiu, fie de Udrea, totul este să obţină această funcţie cinstit. Şi fără să fie dator unuia ca Voiculescu sau baronilor."

"Eu nu am nimic împotriva PDL-ului ca partid. M-au sprijinit, m-au făcut preşedinte de două ori."

"Vreau să vedeţi până unde merge perfidia acestui om (Victor Ponta), e un laş. Vă dau un citat când era fluierat la Certeze. Iată ce spune acest om ca să scape de fluierături: Vreau să vă mulţumesc celor care au venit astăzi cu gândul la România aici. Oamenii veniseră cu gândul la sărbătoarea lor. Preşedintele ţării nu a putut să vină. Este expresia maximă a laşităţii lui, să scape prin minciuni. A încercat să folosească numele meu la Certeze pentru a diminua fluierăturile. I-a păcălit în primă fază pe oameni. Au crezut că vor auzi un mesaj de la preşedinte."

Despre campania pentru electorale a PSD-ului:

- "Ponta să se dea jos de pe toate afişele PSD-ului. Eu sunt preşedintele României şi sesisez un puternic derapaj. Dacă va fi o suspendare mă voi bate cu ei, cu PSD-ul. Eu nu sunt în campanie electorală acum."

- "Nu am contribuit cu bani la campania pentru PMP. Dar abia aştept să iau salariul. Le voi dona un salariu de preşedinte, bănuiesc că nu e puţin.

- "Victor Ponta a furat startul campaniei făcând lucruri extrem de toxice, rele pentru România, apărarea baronilor şi parteneriatul cu Voiculescu. El spune să terminăm cu regimul Băsescu, un regim în care măcar justiţia a început să funcţioneze. Eu niciodată nu m-am supus unuia ca Voiculescu. Eu m-am dus cu solicitări. A fost de acord, foarte bine. Eu trebuia să dau României o majoritate."

- "Obiectivul meu este să creez acea contrapondere necesară unui prim-ministru care are tentaţia să fie un dictator fără rezerve. A preluat Poliţia în subordine proprie, a preluat multe alte lucruri şi acum şi-ar băga mânuţele în CSAT."

- "Nimeni nu pare capabil să creeze opoziţie, aşa că nu putem lăsa acest derapaj democratic în care PSD acaparează tot."

Despre fotografiile cu tricoul PMP:

- "Eram la Neptun. Cei de la PMP au venit pe litioral şi i-am invitat la Neptun pentru câteva ore. Până la urmă îi cunosc pe toţi. Mi-au arătat tricourile, drept pentru care am îmbrăcat un tricou al PMP-ului. Putea să fie cu orice alt mesaj. Am făcut poze de grup şi cu fiecare în parte."

- "Aş vrea să mulţumesc televiziunilor că au popularizat aceste fotografii. În vacanţă omul se îmbracă cum vrea. Nu te îmbraci cum vrei în vacanţă?"

- "Victor Viorel este numele premierului, are nume de floricică. Este floricica patriei."

- "Eu am constatat un lucru foarte grav, şi anume că premierul Ponta a confiscat campania pentru alegerile europarlamentare şi a transformat-o în campanie prezidenţială."

Despre declaraţia lui Victor Ponta privind sesizarea CC

- "Categoric nu am încălcat Constituţia. Aş vrea să ştiu la ce se referă Victor Viorel Ponta. El plagiază tentativele de suspendare care au fost în 2007 şi 2012 pe acelaşi tip de motivaţie. În avizul numărul 1 din 2007, CC stabileşte clar plaja pe care Preşedintele se poate mişca în spectrul politic. Are dreptul la opţiuni politice, la dezbateri politice, să fie susţinut de un partid şi să rămână apropiat unui partid."

- "PMP este partenerul meu politic acum."

 

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, la Gândul LIVE, la întrebări legate de criza din Ucraina, de disputele cu Guvernul, inclusiv pe tema convocării unei şedinţe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, dar şi de implicarea sa în campania electorală pentru europarlamentare.

Emisiunea a fost transmisă în direct pe live.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici