Traian Băsescu pleacă în Japonia, în martie

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, vor face o vizită oficială în Japonia, în perioada 9-11 martie, Împăratul şi Împărăteasa urmând să ofere un dineu la Curte în cinstea celor doi, a informat, vineri, Ministerul nipon de Externe, într-un anunţ postat pe site-ul său.

116 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu pleacă în Japonia, în martie

Traian Băsescu pleacă în Japonia, în martie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, pe durata şederii în Japonia, preşedintele şi soţia sa vor fi primiţi de către Împăratul şi Împărăteasa Japoniei, majestăţile lor urmând să ofere un dejun la Curte în onoarea preşedintelui român şi a Mariei Băsescu.

Premierul nipon, Yukio Hatoyama, va avea la rândul său o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit MAE nipon, preşedintele şi soţia sa vor fi primiţi de Împărat şi Împărăteasă în dimineaţa zilei de 10 martie, la prânz urmând să aibă loc dejunul oficial. Ulterior, va avea loc întrevederea cu premierul nipon.

"Guvernul Japoniei salută cu sinceritate vizita preşedintelui şi a doamnei Băsescu, aceasta urmând să consolideze relaţiile de prietenie dintre Japonia şi România", se arată în finalul anunţului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai făcut o vizită în Japonia în anul 2005, cu ocazia Zilei României în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Aichi. El a fost primit la Împăratul Japoniei şi a purtat convorbiri oficiale cu prim-ministrul nipon.

Prinţul Akishino, al doilea fiu al împăratului Japoniei, Akihito, şi soţia acestuia, Prinţesa Kiko, s-au aflat într-o vizită oficială în România în perioada 18-22 mai 2009, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Ei s-au întâlnit cu şeful statului român care a oferit un dineu în cinstea lor.

"Cu prilejul convorbirilor, preşedintele României a mulţumit Alteţelor Lor Imperiale pentru vizita pe care o efectuează în România şi a transmis, cu această ocazie, cele mai bune urări Majestăţilor Lor, Împăratul Akihito şi Împărăteasa Michiko. Totodată, Preşedintele a rememorat cu plăcere vizita pe care a efectuat-o în Japonia în 2005, mulţumind pentru primirea deosebită pe care Majestăţile Lor i-au rezervat-o cu acel prilej. Preşedintele Traian Băsescu a subliniat aprecierea României pentru generoasa asistenţă oferită de Guvernul nipon în perioada de tranziţie", a precizat, atunci, Preşedinţia.

Japonia are un volum de investiţii de 115,66 milioane dolari, după capitalul social subscris. Ţinând cont şi de investiţiile efectuate prin intermediul unor filiale europene, valoarea capitalului nipon investit în România depăşeşte 300 milioane de dolari, potrivit datelor MAE român.

De asemenea, Guvernul japonez a oferit României o asistenţă financiară generoasă, în cadrul programelor de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare, şi a oferit numeroase donaţii pentru proiecte de interes local. Potrivit MAE, în martie 1999, Guvernul japonez a oferit României un ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 7,7 milioane dolari, pentru dotarea cu echipamente medicale moderne a Spitalului de urgenţă Floreasca şi a Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu". În 2006, Crucea Roşie Japoneză a donat suma de 64.500 USD la fondul colectat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, pentru victimele inundaţiilor din România.

Guvernul japonez a acordat donaţii unor instituţii culturale, sportive şi de învăţământ din România, printre care: Ateneul Român, Filarmonica "George Enescu", Teatrul Naţional din Bucureşti, Opera Română din Iaşi, Federaţia Română de Gimnastică, Biblioteca Centrală Universitară, Universitatea Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Filarmonica Târgu Mureş, Filarmonica Braşov, Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Muzeul Naţional de Artă al României, Comitetul Olimpic Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici