Tribunalul Dolj menţine controlul judiciar în cazul lui Darius Vâlcov/ Tăriceanu: Vâlcov, un om competent; 70% din oamenii politici au dosare şi probleme de imagine

Magistraţii Tribunalului Dolj au decis să menţină controlul judiciar în cazul consilierului de stat Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, la termenul de miercuri al procesului în care a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

4888 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Dolj menţine controlul judiciar în cazul lui Darius Vâlcov/ Tăriceanu: Vâlcov, un om competent; 70% din oamenii politici au dosare şi probleme de imagine

Tribunalul Dolj menţine controlul judiciar în cazul lui Darius Vâlcov/ Tăriceanu: Vâlcov, un om competent; 70% din oamenii politici au dosare şi probleme de imagine

Magistraţii Tribunalului Dolj au decis să menţină controlul judiciar în cazul consilierului de stat Darius Vâlcov, trimis în judecată de procurorii DNA pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

Totodată, magistraţii doljeni au fixat următorul termen în acest proces pentru data de 14 martie.

Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Darius Vâlcov de strămutare de la Tribunalul Olt.

În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015, pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că Darius Vâlcov, noul consilier al Vioricăi Dăncilă este un ”om competent”, care i-a făcut o impresie foarte bună, afirmând că 70% dintre oamenii politici au dosare şi punând acest lucru pe seama unei ”mişcări de epurare a elitelor”.

”Este o decizie la latitudinea primului ministru care are tot dreptul să îşi selecteze grupul de consilieri. Îl cunosc pe Darius Vâlcov. Am lucrat de peste un an de zile cu el direct, nemijlocit, pe programul de guvernare. Îl cunosc şi din perioada în care a fost ministru de Finanţe (...) a făcut o impresie foarte bună”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a spus că Darius Vâlcov este un om ”competent”.

”E un om competent şi sper să îşi poată aduce contribuţia în cadrul cabinetului doamnei Dăncilă la elaborarea, rafinarea unor propuneri şi urmărirea transpunerii programului de guvernare”, a spus Tăriceanu.

Cât priveşte priveşte faptul că Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, Tăriceanu a afirmat că ”70% din oamenii politici au dosare şi probleme de imagine”.

”Dacă stăm să ne uităm bine cred că 70% din oamenii politici au dosare şi probleme de imagine. Dosarele se fac pe bandă rulantă. Li s-au făcut dosare lui Sevill Shhaideh, Rovanei Plumb, Paul Stănescu, s-au redeschis dosare. Este o mişcare de epurare a clasei politice în România şi a elitelor în general”, a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă Vâlcov nu are o problemă de imagine.


Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, cercetat în mai multe dosare penale, a fost numit, marţi, consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului, potrivit deciziei Vioricăi Dăncilă, publicată în Monitorul Oficial. Miercuri, în prima zi de când a fost numit consilier al premierului, Darius Vâlcov a fost audiat la Tribunalul Dolj, într-un dosar în care este judecat pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vâlcov a ajuns, miercuri, la sediul Tribunalului Dolj din Craiova, însă nu a dorit să facă declaraţii.

Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Darius Vâlcov de strămutare de la Tribunalul Olt.

În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015, pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri - denunţător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, valoarea acestuia ajungând la aproape 25.000.000 lei fără TVA.

Anchetatorii spuneau că Darius Vâlcov a procedat în acelaşi fel şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului ajungând la aproape 8.000. lei fără TVA.

Astfel, în iunie 2012, Vâlcov ar fi pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării actelor şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

De asemenea, la data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect ”Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai lui Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru ”a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui ”avans mai mare pentru lucrările efectuate”.

Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, spun anchetatorii, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial.

”Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi”, arăta DNA.

Decizia Vioricăi Dăncilă: Numirea fostului ministru Darius Vâlcov în funcţia de consilier de stat

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, cercetat în mai multe dosare penale, a fost numit, marţi, consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului, potrivit deciziei Vioricăi Dăncilă, publicată în Monitorul Oficial.

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, Darius Bogdan Vâlcov se numeşte în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului”, se arată în decizia Vioricăi Dăncilă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

La termenul din 9 ianuarie, judecatorii au rămas în pronunţare în acest dosar. Atunci, procurorul DNA a cerut pedepse maxime, cu executare, pentru toţi inculpaţii din această cauză. Având în vedere faptele de care este acuzat fostul ministru, pedeapsa maximă ar fi de 14 ani. Prima decizie ar urma să fie anunţată pe 8 februarie.

Pe rolul Tribunalului Dolj este un alt dosar în care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, în anul 2015, pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.

Vâlcov a lucrat la elaborarea actualului program de guvernare al PSD, dar şi la raportul de evaluare a miniştrilor Cabinetului Grindeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici