Tudorel Toader: Chiar şi procurorii din Braşov trebuie să cunoască şi să respecte legea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că şi procurorii din Braşov trebuie să cunoască şi să respecte legea, după ce aceştia au cerut suspendarea deciziilor CCR pe justiţie până la avizul Comisiei de la Veneţia şi respectarea recomandărilor GRECO.

3775 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader: Chiar şi procurorii din Braşov trebuie să cunoască şi să respecte legea

Tudorel Toader: Chiar şi procurorii din Braşov trebuie să cunoască şi să respecte legea

"Chiar şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov trebuie să cunoască şi să respecte legea! (...) Constituţia României prevede, prin art.147 alin.(4), faptul că deciziile CCR se publică în Monitorul Oficial al României şi că, de la data publicării, acestea sunt obligatorii. Ca urmare, suspendarea deciziilor Curţii Constituţionale nu este permisă de actualul cadru constituţional", a scris ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce priveşte recomandările GRECO, Tudorel Toader precizează că: "Art.20 din Constituţie priveşte tratatele internaţionale în materia drepturilor omului şi stabileşte prioritatea acestora în caz de neconcordanţă cu legile interne, cu excepţia în care acestea conţin dispoziţii mai favorabile. Recomandările Greco nu sunt tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale".

De asemenea, demnitarul face precizări legate de sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a legislaţiei penale şi suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneţia, menţionând că: "În lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, aşadar în lipsa unor”proiecte” cu ce anume să fie sesizată Comisia de la Veneţia şi ce să i se solicite?"

Ministrul Justiţiei a mai precizat, în încheierea postării sale, că: "Potrivit Constituţiei, nimeni nu este mai presus de lege. Cunoaşterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare şi aplicare a acesteia".

Reacţia lui Tudorel Toader vine după ce, vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au cerut suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO.

”În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov a formulat următoarele consideraţii şi solicitări: suspendarea oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, dreptul UE aplicându-se cu prioritate în faţa dreptului naţional, chiar şi în faţa Constituţiei; respectarea întocmai a recomandărilor emise de GRECO cu privire la legile justiţiei. În conformitate cu prevederile Constituţiei României, Tratatele internaţionale la care România este parte sunt obligatorii şi se aplică cu prioritate, în faţa normelor legale interne, astfel că, implicit şi recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român”, se arată înntr-un comunicat de presă transmis de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

De asemenea, procurorii braşoveni cer sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a legislaţiei penale şi suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneţia.

”După emiterea Avizului de către Comisia de la Veneţia atât cu privire la legile justiţiei cât şi la modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, să aibă loc o consultare reală a magistraţilor prin Adunările Generale cu privire la modificările legislative propuse, iar dezbaterile să aibă un caracter efectiv, în care fiecare text legal să fie discutat, analizat pe larg, nu în bloc, experienţa anterioară a procedurilor legislative privind legile justiţiei care au fost constatate neconstituţionale de două ori, fiind edificatoare cu privire la efectele negative pe care le are adoptarea unor texte legale în grabă şi cu nesocotirea opiniei specialiştilor în drept şi a practicienilor”, se mai arată în comunicat.

Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov solicită luarea în considerare a avizelor negative emise de CSM până în prezent, a opoziţiei manifestate de majoritatea instanţelor şi parchetelor în Adunările Generale cât şi în memoriul celor 4.000 de magistraţi.

Referitor la poziţiile publice exprimate recent de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la soluţiile de achitare din sistemul judiciar, procurorii susţin că acesta nu este competent să aprecieze asupra întrunirii elementelor constitutive ale unor infracţiuni, să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane şi nici să facă aprecieri cu privire la activitatea profesională a magistraţilor, aceste atribuţii revenind în exclusivitate organelor judiciare, respectiv CSM.

Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov s-a reunit, vineri, pentru a discuta situaţia sistemului judiciar prin prisma modificărilor legislative în desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici