UDMR ar susţine o moţiune de cenzură, dacă Guvernul dă OUG pe alegerea primarilor în două tururi

Liderul deputaţilor UDMR Attila Korodi a afirmat că, în cazul în care Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea şi va emite OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, atunci partidul va susţine o moţiune de cenzură împotriva Executivului.

1263 afișări
Imaginea articolului UDMR ar susţine o moţiune de cenzură, dacă Guvernul dă OUG pe alegerea primarilor în două tururi

UDMR ar susţine o moţiune de cenzură, dacă Guvernul dă OUG pe alegerea primarilor în două tururi

„Noi nu excludem ca Parlamentul să dezbată astfel de speţă, dar o asumare a răspunderii şi o ordonanţă de urgenţă, atunci când îţi asumi un acord politic, când o faci nu este normală şi nu este binevenită. Pe de altă parte, dacă va fi o asumare de răspundere, atunci democraţia spune foarte clar şi sistemul parlamentar, la o asumare de răspundere răspunsul e o moţiune de cenzură”, a declarat Attila Korodi, vineri, la Antena 3.

Chestionat dacă UDMR ar susţine o moţiune de cenzură şi dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie sau modificare OUG 114, Atttila Korodi a spus că nu au exista discuţii în acest sens la grupul deputaţilor Uniunii.

„Nu au fost discuţii în cadrul grupului, dar pentru că noi avem un acord scris pe această temă e cumva şi normal ca reacţia noastră să fie fermă şi echivocă când vorbim de modificarea sistemului alegerilor înainte de un an de zile. Este neconstituţională o astfel de decizie. Deja avem o decizie a CCR din 2012 pe această speţă. De aceea vom utiliza toate instrumentele democratice ca să blocăm, pentru că nu este normal să decizi neconstituţional numai de dragul deciziilor. Dar acesta nu e un avertisment. Este o reacţie la o situaţie care probabil nu se va întâmpla. Şi probabil nu se va întâmpla, pentru că indiferent de discuţiile pe care le văd în spaţiul public nu cred că PNL va face un pas împotriva unor angajamente scrise”, a explicat Korodi.

Întrebat dacă liberalii îşi vor dori dărâmarea Guvernului pentru a obţine alegeri anticipate şi atunci aţi vota această moţiune de cenzură, liderul deputaţilor UDMR a replicat: „E o decizie a PNL. Noi spunem următorul lucru: alegeri anticipate efectiv greu pot să fie făcute, organizate. Dacă se întâmplă, UDMR nu are nicio problemă cu alegerile anticipate. Noi avem o problemă cu schimbarea sistemului alegerilor înainte cu un an de zile, pentru că aici deja este un domeniu neconstituţional şi nu este normal să susţinem aşa ceva”.

Guvernul Orban nu exclude asumarea răspunderii pentru a reglementa revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Klaus Iohannis a declarat, joi, că este posibilă orice variantă în reglementarea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, printr-o lege în Parlament, asumarea răspunderii de către Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici