UDMR cere partidelor din Ungaria să nu mai intervină în politica internă a maghiarilor din România

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, cere partidelor politice din Ungaria să nu mai intervină în politica internă a comunităţii maghiare din România, pentru a nu se ajunge în situaţia existentă în Voivodina (Serbia) şi Ucraina, unde maghiarii nu mai au reprezentare în parlamentele locale.

2 afișări
Imaginea articolului UDMR cere partidelor din Ungaria să nu mai intervină în politica internă a maghiarilor din România

UDMR cere partidelor din Ungaria să nu mai intervină în politica internă a maghiarilor din România

Kelemen a criticat, marţi, într-o conferinţă de presă, afirmaţiile fostului premier al Ungariei Viktor Orban, legate de posibilitatea ca maghiarii din România să nu fie reprezentaţi în Parlamentul European.

"Orban a fost întrebat dacă va avea remuşcări în cazul în care niciun reprezentant al comunităţii maghiare nu va intra în PE şi fostul premier a spus că nu va avea nicio remuşcare. A spus că remuşcări trebuie să aibă maghiarii din România dacă nu vor vota aşa cum trebuie şi nu vor fi prezenţi la urne. A fost cea mai cinică declaraţie pe care eu am auzit-o de 17 ani încoace de la un politician maghiar”, a afirmat preşedintele executiv al UDMR, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El susţine că UDMR nu a chemat niciodată politicieni de la Budapesta şi nu a solicitat ca aceştia să intervină în disputele interne ale maghiarmii.

Kelemen a mai spus că a constatat că în Voivodina şi Ucraina intervenţia politicienilor din Ungaria a dus la dezbinarea comunităţii maghiare, care nu mai are reprezentare politică în parlamentele naţionale.

"Nu dorim aşa ceva şi nici noi nu ne băgăm în disputele politice de la Budapesta. Sunt bineveniţi, sunt prieteni, dar fără să intervină în disputele noastre interne", a spus Kelemen.

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), senatorul Gyorgy Frunda, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că el, ca vicepreşedinte al grupului parlamentar PPE din Consiliul Europei, nu poate accepta ca FIDESZ, partid care este membru PPE şi condus de Viktor Orban, să susţină un candidat independent împotriva unei formaţiuni membre PPE, cum este UDMR.

"Este imoral aceste lucru", a spus Frunda.

Potrivit acestuia, Constituţia Ungariei prevede ca Guvernul de la Budapesta să susţină maghiarii de peste graniţe, dar deciziile sunt luate de reprezentanţii acelor comunităţi. Frunda a spus că aceste prevederi sunt valabile şi pentru partidele politice din Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici