UDMR despre proiectul PSD privind defăimarea: Trimite România cu decenii în urmă, în anii `90

Proiectul PSD privind reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii de defăimare a naţiunii trimite România cu decenii în urmă, la începuturile anilor ‘90, afirmă Kovács Péter, preşedintele executiv UDMR, subliniind că ''o întreagă naţiune nu poate fi declarată teroristă''.

159 afișări
Imaginea articolului UDMR despre proiectul PSD privind defăimarea: Trimite România cu decenii în urmă, în anii `90

UDMR despre proiectul PSD privind defăimarea: Trimite România cu decenii în urmă, în anii `90

''Proiectul de lege propus de PSD acum, la debutul perioadei electorale, trimite România cu decenii în urmă, la începuturile anilor ‘90. Este trist şi extrem de regretabil că, evocând perioada regimurilor trecute, unii politicieni români, în apropierea alegerilor, reaprind flacăra naţionalismului şi se folosesc în acest scop de un caz întâmplat în Secuime, care nici până în prezent nu este clarificat de către autorităţi'', a declarat Kovács Péter referitor la iniţiativa legislativă potrivit căreia manifestările publice care defăimează ţara sau naţiunea română ar putea fi pedepsite cu închisoare.

Preşedintele executiv al UDMR consideră un pericol faptul că iniţiatorii proiectului argumentează necesitatea adoptării unei asemenea legi prin evenimentele petrecute la Târgu Secuiesc pe 1 decembrie 2015, se arată într-un comunicat de presă

''Este nedreaptă invocarea, în acest caz, a evenimentelor din decembrie anul trecut. Repet: o întreagă naţiune nu poate fi declarată teroristă, în baza principiului unei vini colective. Condamnăm acest tip de extremism, indiferent că provine din partea maghiară sau cea română. Este de neconceput cum iniţiatorii legii consideră că a fost o greşeală scoaterea din Codul Penal a infracţiunii de defăimare a ţării sau a naţiunii'', argumentează preşedintele executiv al UDMR.

El consideră că iniţiatorii legii anulează tot progresul ultimilor 26 de ani din domeniul legislativ, ''prin alarmarea opiniei publice referitor la cetăţenii iredentişti, <<de alte etnii decât cea română>>, care pun în pericol siguranţa naţională''.

''Toate acestea nu fac decât să ne confirme faptul că mai avem foarte multe de făcut în domeniul protecţiei minorităţilor, pentru ca maghiarii să se simtă în siguranţă la ei acasă. Nu va fi deloc uşor în condiţiile în care scopul unic al unora dintre politicieni este de a perturba pacea interetnică, doar pentru că vor să-şi recâştige popularitatea pierdută înainte de alegeri'', a conchis el, arătând că, de curând, PSD a respins un proiect de lege asemănător, iniţiat de către deputatul Bogdan Diaconu, iar acum, acelaşi partid, ''elaborează o astfel de iniţiativă inacceptabilă, neasumabilă''.

Manifestările publice săvârşite cu intenţia de a defăima ţara sau naţiunea română ar putea fi pedepsite cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de un grup de parlamentari PSD, PC şi UNPR.

Iniţiatorii vor reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii de ''defăimare a ţării sau a naţiunii'', care ar urma să fie pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

În expunerea de motive, aleşii invocă evenimentele care au avut loc la Târgu Secuiesc de 1 decembrie 2015, faptul că tot mai mulţi cetăţeni de alte etnii consideră Ziua naţională a României ca zi de doliu sau că personaje istorice au fost spânzurate simbolic.

''Aceste manifestări secesioniste şi iredentiste, aceste instigări la crima de leznaţiune nu fac parte din sfera dreptului la liberă expresie, ci pot fi considerate acte pregătitoare care pun în pericol securitatea naţională. (...) Suntem în situaţia în care Codul Penal al României pedepseşte infracţiuni cu un pericol social foarte redus cum este «abuzul de încredere» în timp ce crimele de leznaţiune sunt pedepsite cu o banală amendă contravenţională'', argumentează iniţiatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici