UDMR este împotriva Parlamentului unicameral

UDMR doreşte în continuare un Parlament bicameral, dar într-o formulă modificată, ştiind că actualul sistem este nepotrivit şi trebuie schimbat, precum şi reducerea numărului de parlamentari, dar nu obligatoriu la o limită de 300 persoane, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, liderul formaţiunii, Marko Bela.

36 afișări
Imaginea articolului UDMR este împotriva Parlamentului unicameral

UDMR este împotriva Parlamentului unicameral (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

El a arătat că, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a susţinut adoptarea proiectului de lege "prin care Guvernul se achită de obligaţia transmiterii rezultatelor referendumului către preşedinte", dar că nu este de acord cu sistemul parlamentar unicameral.

"Noi susţinem schimbarea sistemului parlamentar. Credem că avem un fals sistem bicameral, dar am opta şi optăm pentru o altă soluţie, şi anume un sistem bicameral real. Suntem de acord că actualul sistem este nepotrivit şi trebuie schimbat, dar nu suntem de acord cu sistemul unicameral", a spus Marko.

Liderul UDMR a arătat totodată că formaţiunea susţine reducerea numărului de parlamentari, dar nu neapărat la limita de 300 persoane.

"Noi suntem de acord cu reducerea, acum nu ştim dacă trebuie să se reducă chiar la 300, dar suntem de acord că numărul trebuie redus. Nu avem o estimare la cât trebuie redus", a spus preşedintele UDMR.

El a apreciat în acelaşi timp faptul că proiectul Guvenrului a inclus un alineat privind drepturile minorităţilor, pe care îl consideră drept extrem de improtant şi care conferă organizaţiilor acestora dreptul de a fi consultate în probleme legate de învăţământul în limba maternă, cultura minorităţilor, funcţionarea, înfiinţarea şi desfiinţarea instituţiilor educaţionale şi culturale.

Miercuri, Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici