UDMR: Guvernul a reglementat astfel încât învăţătorii pot preda din nou elevilor limba română

La cererea UDMR, Guvernul a anulat articolul din Ordonanţa ministerială care defavoriza elevii claselor primare din învăţământul cu predare în limba minorităţilor naţionale, iar potrivit noii reglementări, învăţătorii pot preda din nou elevilor limba română, anunţă Uniunea într-un comunicat de presă

284 afișări
Imaginea articolului UDMR: Guvernul a reglementat astfel încât învăţătorii pot preda din nou elevilor limba română

UDMR: Guvernul a reglementat astfel încât învăţătorii pot preda din nou elevilor limba română

Uniunea reaminteşte că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat, recent, anularea articolului din ordonanţa ministrului Educaţiei, emisă în luna august, care a generat haos în sistemul de predare a limbii române la clasele primare maghiare, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii remis, joi MEDIAFAX.

Liderul UDMR consideră că guvernul a acceptat argumentele copiilor, părinţilor maghiari, cadrelor didactice şi ale UDMR şi a înţeles că măsura instituită de ministrul Educaţiei a fost neîntemeiată şi inadecvată din punct de vedere profesional.

Încă de vinerea trecută, Kelemen Hunor, a solicitat vineri coaliţiei de guvernare să înlocuiască ministrul Educaţiei ca urmare a deciziilor adoptate în cazul UMF Târgu Mureş şi sistemului de predare a limbii române.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de urgenţă privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor, revenindu-se la forma anterioară a reglementării. Valentin Popa a demisionat din funcţia de ministrul Educaţiei din cauza refuzului asumării acestei OUG.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţie. Decizia acestuia vine după ce UDMR i-a reproşat lui Popa că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor anumite modificări.

Valentin Popa a declarat, pentru MEDIAFAX, că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Concret, ordonanţa 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Valentin Popa a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greşelile de exprimare pe care le-a făcut în cadrul mai multor declaraţii de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici