Video UDMR, PSD, PNL şi PDL anunţă că vor semna Pactul pentru educaţie

UDMR, PSD, PNL şi PDL au anunţat, miercuri, la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că sunt dispuse şi pregătite să semneze pactul pentru educaţie, document care ar putea suferi o serie de modificări în următoarele şapte zile, după care va fi deschis spre semnare tuturor partidelor.

1 afișare

Întâlnirea dintre şeful statului şi reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema Pactului pentru educaţie a durat aproximativ două ore, la final Marko Bela, Vasile Dâncu, Cristian Adomniţei şi Emil Boc susţinând declaraţii de presă în care au anunţat că formaţiunile lor sunt dispuse şi pregătite să semneze documentul.

"Suntem de acord cu textul propus, care conţine principiile pe baza cărora să se elaboreze ulterior strategia referitoare la reforma învăţământului", a spus liderul UDMR, Marko Bela. El a adăugat că UDMR va semna Pactul în varianta actuală, precizând că acesta va suferi mici modificări.

"Dar suntem de acord", a spus Marko Bela. El a precizat că UDMR nu a semnat încă documentul pentru că în următoarele şapte zile, alte partide vor veni probabil cu noi propuneri sau adăugiri, urmând ca pactul să fie semnat după această săptămână.

Liderul UDMR a menţionat că formaţiunea pe care o reprezintă a trimis deja propriile observaţii. "În zilele următoare sperăm să se facă adăugiri, iar apoi să se semneze", a spus Marko Bela.

El a menţionat că, în cadrul discuţiilor de la Cotroceni, a subliniat că este necesară totodată o reformă a sistemului de învăţământ pentru minorităţi.

La rândul său, vicepreşedintele PSD Vasile Dâncu a declarat că partidele prezente au convenit că după o săptămână în care urmează să se facă adăugiri, documentul să fie deschis pentru semnare, iar după aceea să se treacă la elaborarea unei strategii, timp de 12 luni, pe baza căreia să se reformeze sistemul de învăţământ.

El a mai spus că la Cotroceni s-a discutat despre "primordialitatea care acum nu este foarte importantă" ca semnarea să aibă loc într-un cadru neutru, fără semnificaţii politice.

Dâncu a precizat că PSD a susţinut şi adăugarea în pact a unei componente legate de cercetare. "Sperăm ca în câteva zile să putem semna", a spus el.

Întrebat dacă s-a ajuns la o concluzie referitoare la cerinţa anunţată anterior de PSD, legată de alocarea a 7% din PIB pentru educaţie, în condiţiile în care şeful statului a susţinut în ultimul an alocarea a 6% din PIB, Dâncu a răspuns că important este, până la urmă, efortul bugetar concret alocat în învăţământ, însă a menţionat că acest subiect va fi discutat în BPN al PSD.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că PNL ar fi fost pregătit să semneze pactul chiar şi în cadrul întâlnirii de miercuri de la Cotroceni, în cazul în care observaţiile acestui partid pe marginea documentului ar fi fost însuşite de iniţiator, adică de Comisia prezidenţială.

"Ar fi nesincer şi politicianist ca PNL să nu semneze acest pact", a spus Adomniţei, explicând că, din moment ce mare parte a principiilor enunţate în documentul Preşedinţiei se regăsesc în pachetul de legi iniţiat de Ministerul Educaţiei şi supus dezbaterii publice, PNL nu poate decât să fie de acord cu pactul.

El a adăugat că PNL este dispus să semneze pactul pentru că, dacă toate partidele şi-au exprimat adeziunea la el, înseamnă că sunt de acord implicit şi cu pachetul de legi al Ministerului, care cuprinde principiile din document.

"Mi-aş dori să fie un lucru sincer, nu un motiv pentru întârzierea reformei în educaţie sau un motiv pentru ca efectele pachetului de legi privind educaţia să nu fie pus în practică", a spus Adomniţei, referindu-se la elaborarea strategiei pentru învăţământ, în următoarele 12 luni.

Referindu-se la propunerile pentru pact care vor fi trimise în următoarele zile de către partide, Adomniţei a spus că, dacă nimeni nu va altera principiile documentului, atunci PNL nu va ezita să îl semneze.

Adomniţei a precizat că, în cadrul întâlnirii, nu s-a discutat despre pachetul de legi iniţiat de ministerul pe care îl conduce şi că şeful statului nu i-a făcut nicio observaţie.

Întrebat dacă s-a discutat şi despre ideea şefului statului potrivit căreia copiii aparţinând minorităţii maghiare ar trebui să înveţe limba română ca pe o limbă străină, Adomniţei a răspuns că subiectul nu s-a discutat, dar că la punctul 7 al Pactului există formulări ambigue, care ar duce cu gândul la ideile şefului statului. Ministrul Educaţiei a ţinut să sublinieze că în acest moment copiii aparţinând minorităţilor învaţă limba română după metodologii specifice predării limbilor străine.

Liderul PDL, Emil Boc, a declarat la rândul său că formaţiunea pe care o reprezintă va semna Pactul pentru educaţie. El a ţinut să clarifice faptul că şeful statului a fixat un termen de şapte zile în care partidele care nu au depus observaţiile pe care le au faţă de pact să o poată face, urmând ca după această săptămână documentul să fie deschis pentru semnare.

Boc a adăugat că, pe lângă faptul că va semna pactul, PDL este dispus să participe cu resurse umane la elaborarea strategiei care va urma semnării.

Răspunzând unei întrebări, Boc a precizat că nu s-a pus în discuţie la Cotroceni pachetul de legi privind educaţia inţiat de ministerul de resort, pentru că pactul şi strategia care îl va urma nu se referă la o persoană, la un ministru sau la o serie de legi, ci la nişte principii care să fie asumate şi respectate de toate partidele care în viitor ar putea fi la guvernare.

"Astfel, orice partid care se va afla la putere şi orice ministru al Educaţiei vor avea un document semnat pe care vor trebui să îl respecte", a spus Boc, explicând că, dacă acestea nu vor respecta conţinutul documentului, ar putea suferi oprobiul public.

Întrebat cine va elabora strategia care va urma semnării Pactului, Boc a răspunc că şeful statului s-a arătat deschis faţă de participarea oricărui expert la elaborarea strategiei, proces care urmează să fie coordonat de Comisia prezidenţială.

Administraţia prezidenţială va stabili locul şi ora semnării textului final al Pactului pentru educaţie, după cele şapte zile în care partidele vor putea propune clarificări de ordin tehnic în legătură cu documentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici