UDMR va fi solidar cu Guvernul la asumarea răspunderii

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, ministru al Mediului, afirmă că reprezentanţii Uniunii vor fi solidari cu Guvernul în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe măsurile convenite cu FMI, deşi îşi doresc acceptarea ideii ca pensiile mici să nu fie reduse.

49 afișări
Imaginea articolului UDMR va fi solidar cu Guvernul la asumarea răspunderii

UDMR va fi solidar cu Guvernul la asumarea răspunderii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele executiv al UDMR a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea şi-a asumat răspunderea de a intra în acest Guvern şi este de părere că nu există nicio altă cale în afară de măsurile restrictive anunţate de Executiv.

"Nu cred că e momentul să dăm bir cu fugiţii, acum, când e greu. (...) Suntem de acord că n-avem ce face, din păcate, în momentul actual, cu aceste decizii restrictive, pe care le-am luat cu strângere de inimă. Dar în ceea ce priveşte pensiile, trebuie ca pensia minimă să rămână 350 de lei şi va trebui să nu scadă pensiile mici", a spus Borbely.

El a precizat că, din calculele făcute, rezultă că, dacă rămân intacte pensiile până la 600 de lei, suma care ar fi rezultat din reducerea acestora cu 15 la sută - circa un miliard de lei - poate fi adunată prin impunerea unui procent mai mare de impozitare a pensiilor mai mari, spre exemplu, de 2.500 de lei.

"Noi am propus acest lucru şi încă e o problemă discutată. Deci suntem de acord cu măsura luată, nu este în afara spiritului scrisorii către FMI. (...) Miercuri putem da drumul la scrisoarea FMI, dar în pachetul de măsuri care va fi prin asumarea răspunderii de către Guvern, probabil joi, acolo, deja în procedurile interne, putem, la pensii, să facem aceste modificări", a spus Borbely.

El a subliniat că acesta a fost punctul de vedere al UDMR de la început.

Borbely a spus că problema nereducerii pensiilor mici va fi discutată marţi, la întâlnirea grupurilor parlamentare cu preşedintele Traian Băsescu, deci cu o zi înainte de trimiterea scrisorii către FMI.

"Ieri (joi - n.r.) am avut o discuţie la Cotroceni şi am spus acelaşi lucru, că trebuie să analizăm, să vedem, de aceea preşedintele vine la grupurile parlamentare marţi, să mai discutăm", a spus Borbely.

Întrebat ce vor face reprezentanţii Uniunii dacă totuşi nu vor avea câştig de cauză pe acest subiect, Borbely a spus că UDMR nu este interesată de invitaţia opoziţiei de a susţine o moţiune de cenzură.

"Dacă miercuri Guvernul trimite scrisoarea, şi noi suntem membri ai Guvernului şi ai coaliţiei, deci joi ne asumăm răspunderea. Nu vom lua decizii pentru că un partid sau altul din opoziţie ne face această ofertă. Nu ne interesează această ofertă", a spus Borbely.

El nu a putut da un răspuns tranşant la întrebarea ce le va spune alegătorilor - în cazul în care va mai candida la viitoare alegeri - care îi vor reproşa scăderea pensiilor lor.

"Până acum nu m-am decis dacă voi candida sau nu. Când voi candida, o să mă gândesc ce să le spun", a conchis Borbely.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit joi la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc şi cu reprezentanţi ai partidelor din arcul guvernamental.

"Pe fond, a fost o discuţie pe marginea scrisorii de intenţie, concluzia fiind susţinerea întregului arc guvernamental privind măsurile anunţate pentru punerea în aplicare a scrisorii de intenţie cu FMI", a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici