Udrea: Opozanţii Legii Capitalei au intrat în rolul de "baroni de Bucureşti", s-au dedulcit la bani

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, susţine, într-o postare pe blogul personal, că aceia care se opun proiectului Legii Capitalei o fac "pentru că şi-au intrat în rolul de «baroni de Bucureşti», care au propriile lor «curţi» şi cred că nimic nu-i mai poate mişca din loc".

40 afişări
Imaginea articolului Udrea: Opozanţii Legii Capitalei au intrat în rolul de "baroni de Bucureşti", s-au dedulcit la bani

Udrea: Opozanţii Legii Capitalei au intrat în rolul de "baroni de Bucureşti", s-au dedulcit la bani (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Cei care se opun acestui proiect o fac pentru că şi-au intratîn rolul de «baroni de Bucureşti», care au propriile lor «curţi» şicred că nimic nu-i mai poate mişca din loc. Sunt oameni care s-audedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână. Spre exemplu,s-a ajuns în situaţia ca Sectorul 1 să aibă un buget de 1,8miliarde de lei, în timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane.Adică de 6 ori mai mult, în condiţiile în care populaţia Sectorului1 este mai mică", potrivit preşedintelui PDL.

"Vocalul primar Chiliman uită să spună că are un buget cât alPrimăriei Generale, după ce se scad subvenţiile acordate RADET şiRATB. E normal, deci, ca Andrei Chiliman, despre ale cărui tunuri atot scris presa, să nu vrea să renunţe la postul său de acum.Exemplul tuturor capitalelor europene, fără excepţie, arată căBucureştiul are nevoie de o reformă administrativă şi chiarpolitică. Nu putem păstra acest model ceauşist desăvârşit pe vremealui Adrian Năstase: şase oraşe într-unul singur, fiecare cuaparatul său administrativ", susţine Elena Udrea pe blogul său.

Ea menţionează că, în 2004, cetăţenii Capitalei au votatAlianţa D.A. şi proiectul lui Traian Băsescu "tocmai pentru arepara greşelile făcute de Guvernul Năstase între 2000 şi2004".

"În aceşti ani în care Traian Băsescu s-a aflat în opoziţie faţăde PSD, au existat 205 hotărâri ale Consiliului General şi altemulte Ordonanţe de Urgenţă cu scopul de a limita puterea de deciziea primarului general şi de a o transfera toată către primarii desector. Mesajul explicit al campaniei electorale duse de PD şi PNL(A.D.A.) a fost revenirea la starea de dinainte de 2000", spuneElena Udrea.

"Din păcate, pentru că liberalii au obţinut în 2004 trei primaride sector, înţelegerea nu a mai fost respectată. Peste noapte,viceprimarul Ludovic Orban, preşedinte al PNL Bucureşti, a renunţatla acordul semnat înainte de alegeri şi, implicit, la ideea uneidecizii unitare pentru întreaga Capitală", mai arată Udrea.

Potrivit liderului PDL Bucureşti, în prezent nu existăaproape niciun nivel de conlucrare între primarii de sector sauîntre aceştia şi primarul general.

"Fiecare decide asupra propriei «feude». Primarii au putericvasidepline asupra sectoarelor, fără însă a avea în vedereimaginea de ansamblu. Legea Capitalei susţinută de PDL Bucureştiare rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltareaBucureştiului la nivelul primarului general. În acest moment, deşieste al doilea om politic ca număr de voturi exprimate, atribuţiileacestuia sunt destul de limitate. Cred că nu mă poate bănui nimenică susţin cauza lui Sorin Oprescu, cel mai prost primar pe care l-aavut Bucureştiul vreodată, dar adevărul este că această dezlânareadministrativă provoacă deficienţe majore în funcţionareaoraşului", susţine Elena Udrea.

Totodată, Udrea afirmă că, având în vedere încrederea pecare o arată sondajele de opinie în PDL Bucureşti în acest moment,este absurd argumentul pregătirii terenului pentru alegerile deanul viitor.

"Pentru prima dată după mult timp, nu mai suntem înpole-position pentru fotoliul de primar general sau pentrumajoritatea în CGMB. Mai mult decât atât, conform noii legi, putemsă ne pierdem chiar şi cei doi primari de sector. Cu toate că neasumăm un risc politic, lansăm acest proiect legislativ îndezbatere publică tocmai pentru că el este în folosulbucureşteanului", susţine Elena Udrea.

Ea apreciază că Legea Capitalei este un demers politic legitimşi util, care simplifică traseul deciziei administrativ-politice şireduce birocraţia, care creează premisele unei strategii cuadevărat unitare de dezvoltare a Bucureştiului şi eliminăbaronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare.

"Mai mult decât atât, prin propunerea ca membrii ConsiliuluiGeneral să fie aleşi uninominal, redă puterea bucureşteanului. Credcă toate acestea sunt argumente suficiente care să susţină nevoiaunui nou act normativ. Sigur, proiectul nostru este perfectibil şitocmai de aceea se află în dezbatere publică - pentru ca opoziţiasau societatea civilă să se pronunţe, să propună modificări şi săajungem la o formulă finală mult mai bună. Iar în momentul în caredezbaterea se va încheia, nu avem decât să ne prezentăm cu toţii înfaţa bucureştenilor şi să le cerem opinia. O astfel de decizietrebuie neapărat să fie luată ca urmare a unui vot. De aceea,propun referendum pentru adoptarea Legii Capitalei. Pentru că nuvreau să fie privit ca un act politic discreţionar şi pentru căbucureştenii merită să fie informaţi despre problemele reale aleCapitalei şi despre ce putem schimba în bine", conchidepreşedintele PDL Bucureşti.

PDL Bucureşti a luat în discuţie, în şedinţa BirouluiPermanent din 14 ianuarie, un proiect de lege a Capitalei, unadintre principalele prevederi fiind că primarii de sector vor fialeşi de către consilierii generali din rândul acestora, nu decătre cetăţeni prin vot direct, a relatat HotNews.ro.

Într-unul din articolele proiectului de lege se arată că"primarii sectoarelor municipiului Bucureşti sunt aleşi din rândulconsilierilor generali în funcţie ai Consiliului General alMunicipiului Bucureşti, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţiicalificate".

Potrivit sursei citate, puterile primarilor de sector ar urma săfie limitate, iar consiliile locale ale primăriilor de sector săfie desfiinţate. Prin acest proiect mai sunt propuse un bugetunitar şi servicii publice unitare ale Capitalei.

Preşedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a declarat, pentruHotNews.ro, ca forma finală a propunerii legislative nu a fost încăstabilită, dar că partidul său intenţionează să adopte proiectul delege în cursul acestui an, astfel încât noile reguli să se aplicela alegerile locale din 2012.

Liderul PNL Bucureşti Andrei Chiliman i-a cerut, marţi,primarului general Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de osăptămână, procedurile de declanşare a unui referendum în Bucureştipe tema alegerii primarilor de sector, acuzând PDL şi pe ElenaUdrea că doresc să desfiinţeze alegerea primarilor.

Chiliman a acuzat PDL de faptul că, după "golănealapoliticianistă" privind alegerea primarilor într-un singur tur,lansează un nou atac la adresa intereselor bucureştenilor, aruncândpe piaţă proiectul de lege prin care sunt desfiinţate de factosectoarele Capitalei.

El a precizat că, prin acest proiect de lege avansat de PDL,atribuţiile şi banii bucureştenilor sunt trecute exclusiv însubordinea CGMB.

"Asistăm, aşadar, la debutul operaţiunii mafiote de transformarea Bucureştiului în feuda Elenei Udrea şi a grupăriipolitico-financiare portocalii ale cărei interese le reprezintăpreşedinta PDL Bucureşti", a spus Chiliman.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici