Ukhnaa Khurelsukh a fost ales preşedinte al Mongoliei

  • Ukhnaa Khurelsukh este tocmai fostul premier, alungat de protestele de la începutul anului.
  • Khurelsukh a câştigat alegerile cu aproape 70% din voturi.
  • Constituţia Mongoliei, modificată, prevede un singur mandat pentru funcţia de şef al statului.
359 afișări
Imaginea articolului Ukhnaa Khurelsukh a fost ales preşedinte al Mongoliei

Ukhnaa Khurelsukh are 52 de ani Sursafoto: The Japan Times

Fostul prim-ministru mongol Ukhnaa Khurelsukh a devenit, miercuri, al şaselea preşedinte ales democratic al ţării sale, consolidând puterea Partidului Popular Mongol (MPP), aflat la guvernare.

Khurelsukh, care a fost forţat să demisioneze din funcţia de prim-ministru după protestele de la începutul acestui an, i-a învins confortabil pe Sodnomzundui Erdene şi pe Dangaasuren Enkhbat.

Cu 99,7% din voturile numărate, numărul Khurelsukh ajunsese la 821.136, adică 68% din total. Enkhbat s-a clasat pe locul al doilea cu 242.805 voturi, adică 20,1%, în timp ce Erdene s-a clasat pe locul trei, cu 72.569 voturi, 6% din total.

Khurelsukh îl va înlocui pe actualul şef al statului, Khaltmaa Battulga, căruia i s-a refuzat posibilitatea a fi reales în urma modificărilor controversate aduse Constituţiei Mongoliei, schimbări care au restricţionat preşedinţii la un singur mandat.

Victoria fostului premier a venit după o campanie scurtă, afectată de restricţiile COVID-19. Majoritatea evenimentelor în aer liber au fost anulate sâmbătă după ce candidatul Enkhbat a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

Sistemul politic al Mongoliei oferă Parlamentului ales dreptul de a numi guverne şi de a decide politica, dar preşedintele are puterea de a vota legislaţia şi de a angaja şi concedia judecători.

Cu preşedinţia de multe ori controlată de partidul de opoziţie, diviziunea puterii a creat deseori impas politic, împiedicând dezvoltarea Mongoliei.
Alegerile lui Khurelsukh se aşteaptă să ofere MPP un control mai mare asupra pârghiilor puterii.

Partidul Democrat a făcut campanie sub sloganul „Mongolia fără dictatură”, iar Erdene a avertizat că ţara alunecă către un stat cu un singur partid.


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici