Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie - Mediafax

Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie

22:16 - Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi seară, că la întâlnirea cu liderii PNL, UDMR şi cel al grupului minorităţilor, s-a convenit ideea susţinerii unui premier independent şi a unui guvern de specialişti, urmând ca miercuri să aibă loc o discuţie finală, la care să participe Klaus Johannis.

122 afişări
Imaginea articolului Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie

Ultima zi a Guvernului Boc 2 - cronologie (Imagine: Mediafax Foto)

21:45 - Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur adeclarat, după consultările de la Palatul Cotroceni, cădemocrat-liberalii îl susţin în continuare pe Emil Boc pentrufuncţia de premier.

21:30 - Fostul preşedinte Ion Iliescu adeclarat, marţi, că o situaţie asemănătoare celei de după adoptareamoţiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Boc a fostşi în mandatul său, la căderea Guvernului Roman, el opinând căTraian Băsescu trebuie să respecte voinţa majorităţiipartidelor.

 

20:22 - Unul din deputaţii PNL de Timiş,Claudiu Ţaga, a declarat corespondentului MEDIAFAX că lideri localiai PDL i-au oferit "privilegii" să lipsească de la votarea moţiuniişi chiar l-au invitat să spună pentru ce sumă ar face acestlucru.

20:15 - Preşedintele Traian Băsescu a declarat,la Cotroceni, că cei care invocă necesitatea stabilităţii politicesunt exact cei care au provocat criza, adică cei care au demisionat"în bloc" din Guvern şi cei care au iniţiat moţiunea decenzură.

20:05 - Liderul PNL Crin Antonescu a declarat,după întâlnirea cu şeful statului, că un guvern de tehnocraţicondus de un independent ar putea să-şi continue activitatea şidupă alegerile prezidenţiale şi că este o soluţie bună câtă vremeface performanţă şi răspunde nevoilor reale ale românilor.

19:55 - Liderii PSD au discutat, marţi seara,în timp ce la Cotroceni se desfăşurau consultări cu celelaltepartide, posibile variante de premier cu care să meargă lanegocierile cu PNL, însă fără a avansa şi nume concrete, audeclarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la discuţii.

19:48 - Vicepreşedintele grupului socialiştilorşi democraţilor din PE (S&D), Hannes Swoboda, a declarat,marţi, pentru MEDIAFAX, că, de fapt, căderea Guvernului Boc esteconsecinţa firească a scoaterii PSD de la guvernare, iar gestulpreşedintelui de a chema partidele la consultări este "bun, dartardiv".

19:27 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, adeclarat, la finalul consultărilor politice de la PalatulCotroceni, că liberalii se vor întâlni şi cu celelalte partideparlamentare în vederea susţinerii lui Klaus Johannis ca premierindependent, anunţând că o discuţie cu PSD va avea loc marţiseară.

19:16 - Preşedintele grupului PPE din PE,Joseph Daul, consideră că "Guvernul Boc a declanşat reformastatului, a menţinut stabilitatea economică şi a echilibratsistemul de salarii şi pensii bugetare" şi ar fi trebuit menţinutpentru a continua "reforme esenţiale pentru modernizareaRomâniei".

18:50 - Preşedintele Partidului Civic Maghiar(PCM), Szasz Jeno, spune că regretă căderea Guvernului Boc 2 şi sedeclară nemulţumit de faptul că UDMR a votat moţiunea de cenzură,adăugând că "ceea ce a făcut UDMR se numeşte prostituţiepolitică".

18:40 - Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat,la consultările de la Cotroceni cu şeful statului, că liberalii îlpropun pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier independent,după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată.

18:36 - Liderul UDMR Marko Bela a declarat,după consultările de la Cotroceni, că Uniunea poate acceptapropunerea liberalilor ca actualul primar al Sibiului, KlausJohannis, să fie premier independent, menţionând că că aceasta nueste singura soluţie posibilă, dar este viabilă.

18:32 - Preşedintele PNL Timiş, senatorulNicolae Robu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că ştieun caz în care unui parlamentar liberal i s-au oferit 50.000 deeuro pentru a absenta de la votarea moţiunii de cenzură.

18:29 - Senatorul PNL de Neamţ OvidiusMărcuţianu, care a lipsit din Parlament la votul moţiunii decenzură ce a dus la căderea Guvernului Boc, nu este de găsit decătre colegii de partid, şi nici nu anunţat despre motivul acesteiabsenţe

18:15 - Preşedintele PNL Alba, deputatul TeodorAtanasiu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că seaşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să continue "să facă pepreşedintele jucător" şi să propună un premier care "îi place lui,şi nu majorităţii parlamentare".

18:05 - Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat,în debutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu şeful statului,că, în calitate de iniţiator al moţiunii de cenzură, Uniunii îirevine răspunderea de a găsi o soluţie împreună cu alţii şi de apropune o cale de a merge mai departe.

17:45 - Comisia Europeană (CE) nu comenteazăsituaţia politică din România după adoptarea moţiunii de cenzură şicăderea Guvernului, apreciind că este vorba despre subiecte interneale unui stat membru, asupra cărora nu se pronunţă.

17:40 - Fostul şef al Departamentului pentruAfaceri Europene (DAE) Vasile Puşcaş a afirmat că votul exprimat lamoţiunea de cenzură poate fi considerat ca un avertisment căprocesul electoral trebuie să aibă ca rezultantă o bunăguvernare.

17:35 - Grupurile parlamentare ale PNL dinCameră şi Senat au decis să excludă trei deputaţi - Tăbugan, Păsatşi Rebengiuc, şi doi senatori liberali-Mărcuţianu şi Măgureanu,care au absentat nemotivat de la moţiune.

17:25 - Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras,a declarat, corespondentului MEDIAFAX că Uniunea este pregătită săsprijine un candidat credibil pentru funcţia de premier, dar nuvrea să participe la guvernare decât după 6 decembrie.

17:22 -Varujan Pambuccian i-a spus, laCotroceni, preşedintelui Băsescu, că în opinia sa există treiopţiuni după aprobarea moţiunii: un Guvern interimar, un Guvern noucu majoritate care să asigure stabilitatea până la alegeri şi unGuvern de tehnocraţi.

17:19 - Deputatul UDMR Laszlo Borbely adeclarat, pentru MEDIAFAX, că ziua de marţi, 13 octombrie, a fost"cu ghinion" atât pentru Guvern, care a picat la moţiunea decenzură, cât şi pentru dezbaterea din Camera Deputaţilor privindrolul României în UE, care a fost amânată.

17:15 - Prim-vicepreşedintele PDL AdrieanVideanu a declarat că nu crede în varianta unui guvern detehnocraţi, precizând că deciziile se iau politic.

17:13 - Prim-vicepreşedintele PDL AdrieanVideanu a declarat că din punctul său de vedere, premierul Boc afăcut în nouă luni cât alţii în 19 ani şi că actuala coaliţiePNL-PSD, cu sprijinul UDMR, trebuie să îşi asume cădereaGuvernului.

17:10 - Democrat-liberalul Radu Berceanu adeclarat că PSD a gândit de la început căderea Guvernului, după unscenariu construit "pas cu pas" de social-democraţi, arătând căPartidului Social-Democrat nu i-a păsat de nimic.

17:05 - Preşedintele fondator la PC, DanVoiculescu, a declarat că schimbarea Guvernului Boc este un passpre normalitate şi către finalul regimului Băsescu.

16:59 - Prim-vicepreşedintele PNL, LudovicOrban, a declarat, la Parlament că liberalii se duc la consultărilede la Cotroceni şi îi vor porpune şefului staului să-l desemenzepremier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.

16:58 - Preşedintele Traian Băsescu a declaratcă nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei şi că valua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analizaşi va decide.

16:55 - Preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus,după adoptarea moţiunii de cenzură, că partidele trebuie să formezeo majoritate, el precizând că UDMR va discuta "cu colegii de la PNLşi cu colegii de la PSD, eventual şi cu cei de la PDL" dar şi că aprimit deja o invitaţie de la preşedintele Băsescu.

16:50 - Fostul premier Călin Popescu Tăriceanua declarat că adoptarea moţiunii de cenzură reprezintă "o sancţiuneaplicată de Parlament unui guvern minoritar", care "a perpetuatminciuna la rang de politică de stat".

16:45 - Preşedintele PSD Mircea Geoană adeclarat că prioritare sunt, în cursul acestei zile, consultărileîntre partide, şi că discuţiile cu preşedintele pot avea locmiercuri, în funcţie de programul şefului statului.

16:39 - Preşedintele Traian Băsescu a declaratcă modul cum a căzut Guvernul este democratic, şi că îi mulţumeştelui Emil Boc pentru curajul şi efortul de care a dat dovadă întimpul mandatului.

16:36 - Preşedintele PDL Arad, GheorgheSeculici, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că estesigur că şeful statului îl va numi tot pe Emil Boc pentru funcţiade premier, aceasta fiind "cea mai bună soluţie.

16:35 - Democrat-liberalul Radu Berceanu adeclarat, după adoptarea moţiunii de cenzură, că UDMR a jucat unjoc dublu în această perioadă şi că, din această cauză, Uniunea "arputea să cadă între scaune", dar a arătat că toate variantele dealianţă pentru guvernare sunt posibile.

16:32 - Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, adeclarat că adoptarea moţiunii de cenzură prin care a fost demisCabinetul Boc va duce la oprirea "robinetului prin care se scurg şibani, şi măsuri antipopulare" şi la îndepărtarea unor oameni care"n-au demonstrat nimic" pentru România.

16:29 - Preşedintele PDL Timiş, ConstantinOstaficiuc, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX căparlamentarii au aprobat moţiunea de cenzură deoarece Guvernul "s-aatins de interesele" lor, acesta făcând referire la prevederea dincadrul Legii pensiilor care diminuează pensiileparlamentarilor.

16:27 - Preşedintele Alianţei "Sed Lex", VasileMarica, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că este de părere că,în condiţiile acestei instabilităţi majore, niciun sindicat nu vamai protesta până după alegerile prezidenţiale.

16:25 - Deputatul PSD de Sălaj Iuliu Nosa spunecă se aşteaptă ca Traian Băsescu să o numească pe Elena Udrea înfuncţia de premier şi nu crede că Johannis Klaus va renunţa laPrimăria Sibiului, "aşa cum a fost obligat Emil Boc" să facă încazul Clujului

16: 20 - Preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea,a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că votarea moţiuniide cenzură înseamnă începutul "căderii regimului Băsescu", adăugândcă numirea lui Klaus Johannis ca premier ar fi cea mai bunăvariantă pentru a asigura corectitudinea alegerilor.

16:19 - PSD ia în calcul varianta de a nu seprezienta la consultările de la Cotroceni, convocate pentru aceastăseară de către preşedintele Băsescu, un anunţ oficial fiindaşteptat în acest sens înaintea declaraţiei de presă a şefuluistatului.

16:18 - Deputatul PSD de Suceava CătălinNechifor a declarat că prin adoptarea moţiunii de cenzură s-a spartghinionul şi că "cincinalul Băsescu" se apropie de sfârşit, iarnoua majoritate parlamentară a dovedit că Guvernul Boc 2 a fost"ilegal, neconstituţional şi imoral".

16:17 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, adeclarat, după votarea moţiunii de cenzură, că parlamentarii careau absenatat de la moţiune vor fi excluşi din grupurileparlamentare în cursul zilei, urmând să fie excluşi şi din partidîn zilele următoare.

16:16 - Lideri ai PSD s-au întâlnit, înbiroului preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, pentru a discutadespre mandatul cu care social-democraţii se vor prezenta, încursul serii, la consultările de la Palatul Cotroceni.

16:15 - Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila,spune că regretă că s-a ajuns la o moţiune de cenzură şi la cădereaGuvernului Boc 2, considerând că, în urma votului din Parlament,clujenii vor avea de pierdut.

16:08 - Preşedintele PNL Cluj, senatorul MariusNicoară, a declarat că votul din Parlament care a dus la cădereaGuvernului Boc 2 este unul care "va aduce o imagine pozitivă"României pe plan extern, fiind o dovadă clară a faptului că, dacănu îşi face datoria, un Guvern este înlăturat.

16: 07 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-asolicitat preşedintelui Traian Băsescu, după votarea moţiunii decenzură, să convoace partidele parlamentare la consultări, pentruca liberalii să-şi prezinte propunerea de premier independent.

16:05 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, adeclarat, după votul moţiunii de cenzură, că cea adoptată marţieste prima din ultimii 20 de ani care doboară un Guvern, adăugândcă aceasta este o victorie a liberalilor şi a principiilordemocratice.

16:04 - Preşedinta Camerei Deputaţilor, RobertaAnastase, a declarat, după anunţul oficial privind adoptareamoţiunii de cenzură, că este o zi fericită pentru Mircea Geoană şiCrin Antonescu şi o zi tristă pentru români.

16:05 - Liderul PSD Mircea Geoană a făcut, dupăadoptarea moţiunii de cenzură, un apel la preşedintele Băsescu,solicitându-i să se ridice deasupra "interesului electoralpersonal" şi să contribuie la deblocarea situaţii create, prinnumirea rapidă a unui Guvern care să aibă sprijin parlamentar.

16:03 - Liderul PSD Mircea Geoană a făcut, dupăadoptarea moţiunii de cenzură, un apel la înlocuirea Guvernului Boc2 cu un Executiv format din "profesionişti independenţi", capabilisă asigure garanţia unor alegeri corecte şi gestionarea problemeloreconomice şi sociale de o manieră echilibrată.

16:00 - Preşedintele Senatului, Mircea Geoană,a declarat că, "în premieră în ultimii 20 de ani", o moţiune decenzură a fost adoptată şi că, până la depunerea jurământului decătre noul guvern, actualul Cabinet va îndeplini doar actelenecesare administrării treburilor curente.

16:00 - Bursa nu a reacţionat la anunţuldemiterii Guvernului Boc, astfel că indicele general, BET-C, s-amenţinut în scădere uşoară, cu 0,57%, în timp ce acţiunile celorcinci SIF-uri au crescut cu 1,58%.

15:57 - Secretarul Senatului Orest Onofrei adeclarat, după adoptarea moţiunii de cenzură, că situaţia din ţarăcare a fost acum complicată printr-o criză guvernamentală va trebuisoluţionată de preşedintele Traian Băsescu.

15:55 - Preşedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus,consideră că votul dat este unul "bun" pentru România şidemonstrează că un Guvern "nu poate face orice".

15:53 - Preşedintele Traian Băsescu a invitatpartidele la Cotroceni la consultări, au declarat, pentru MEDIAFAX,surse social-democrate, care au precizat că PSD a fost invitat,marţi, de la ora 19.30.

15:49 - Preşedintele Blocului NaţionalSindical, Dumitru Costin, a declarat, marţi, înaintea discuţiilorde la Ministerul Muncii, că, în actualul context politic,negocierile privind legea unică de pensionare ar putea ficontinuate cu un guvern de tehnocraţi sau mutate la Comisiile demuncă din Parlament.

15:48 - Vicepreşedintele PSD Emil Radu Moldovana declarat, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată, că sebucură că un guvern "care a comis atât de multe abuzuri în zecezile" îşi încheie, constituţional, mandatul.

15:48 - Cursul de schimb a urcat la 4,3lei/euro, imediat după anunţul privind căderea Guvernului Boc 2,însă la scurt timp a revenit la 4,29 lei/euro, iar dealerii susţincă banca centrală a intervenit indirect pe piaţă prin vânzare deeuro, pentru a împiedica o depreciere mai abruptă a leului.

15:47 - Biroul Permanent Naţional al PDL sereuneşte, la ora 17.00, la sediul din strada ValterMărăcineanu.

15:44 - Primarul Sibiului, Klaus Johannis, adeclarat, pe Aeroportul Sibiu, că este onorat de propunerea de adeveni premier şi că, dacă va fi cazul, este dispus să discutedespre această posibilitate.

15:43 - Guvernul a pierdut o bătălie, dar nu şirăzboiul, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, după cădereaGuvernului în urma moţiunii de cenzură.

15:42 - Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şiUDMR a fost adoptată, marţi, cu 254 de voturi "pentru" şi 176"împotrivă", potrivit anunţului oficial, iar Guvernul Boc seconsideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionarăcând o astfel de moţiune trece în Parlament.

15:38 - Premierul Emil Boc şi miniştrii PDLs-au adunat, în cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor RobertaAnastase pentru a aştepta rezultatul numărătorii voturilor.

15:37 - Guvernul a programat deja, pentrumiercuri, şedinţa săptămânală a Cabinetului, în care, conformlegii, poate aproba doar proiecte de legi şi hotărâri, deşi pelista proiectelor pregătite iniţial figurau şi o serie de ordonanţede urgenţă, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

15:35 - Şapte parlamentari PSD, şase liberali,trei de la UDMR, doi ai PDL, patru de la minorităţi şi unindependent au lipsit, marţi, de la votul asupra moţiunii decenzură, dintre aceştia 19 fiind deputaţi şi patru senatori.

15:30 - Preşedintele Traian Băsescu susţine odeclaraţie de presă, la ora 16.30, la Palatul Cotroceni.

15:15 - Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şiUDMR a fost adoptată, cu 258 de voturi "pentru", au declarat surseparlamentare, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc seconsideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionarăcând o astfel de moţiune trece în Parlament.

15:00 - Parlamentarii au încheiat, votul lamoţiunea de cenzură, urnele în care au fost întroduse bilelelefiind luate din plen pentru numărarea voturilor.

14:45 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, adeclarat, în timpul votului moţiunii, că de la PNL lipsesc cinciparlamentari, care nu au anunţat nimic în legătură cu absenţa lorşi care vor intra cât de curând posibil, săptămâna viitoare, îndiscuţia forurilor PNL pentru a fi sancţionaţi.

14:30 - Deputatul PSD Victor Socaciu adeclarat, că, deşi se afla în concediu medical, a venit laParlament, la dezbaterea moţiunii de cenzură, "pentru a pune umărulîmpotriva derapajului către o dictatură".

14:20 - Liberalii ar putea exclude patruparlamentari, care nu s-au prezentat la votarea moţiunii decenzură, au declarat pentru MEDIAFAX, surse PNL.

13:55 - Parlamentarii au început, după aproapetrei ore de dezbateri, votul asupra moţiunii de cenzură.

13:50 - Deputatul PDL Ioan Oltean l-a ironizat,în timpul dezbaterilor, pe liderul PSD, Mircea Geoană,catalogându-l drept "acest Superman al politicii româneşti", şi i-aacuzat parlamentarii PSD şi PNL de minciună, dezinformare,ticăloşie şi ipocrizie.

13:45 - Premierul Emil Boc i-a acuzat pereprezentanţii PSD şi PNL din Parlament că au format un nou "322",făcând referire la numărul de parlamentari care au votat, în 2007,suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, şi le-areproşat că nu au avizat referendumul pentru un Legislativunicameral

13:40 - Deputatul PNL Ciprian Dobre a ţinut, lafinalul dezbaterilor, să citească un articol scris de premeirulEmil Boc în 1987 despre PCR, menţionând că va vota moţiunea şi laalegerile prezidenţiale împotriva ultimului cincinal întunecat dinistoria României.

13:30 - Senatorul PNL Varujan Vosganian adeclarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Guvernul Boctrebuie să plece deoarece este "cu totul situat în afararealităţii", din acestă cauză anul 2009 fiind un an eşuat în ceeace priveşte lupta împotriva crizei economice.

13:20 - Preşedintele executiv al UDMR, KelemenHunor, a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, căparlamentarii Uniunii vor fi consecvenţi şi vor vota împotriva unuiGuvern care îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale.

13:15 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc adeclarat că nu este adevărat că mulţi parlamentari din Opoziţie vorvota împotriva moţiunii de cenzură, şi a arătat că acest lucru seva vedea la vot, declarându-se convins că moţiunea va fiadoptată.

13:15 - Deputatul PDL Petru Călian a declarat,la dezbaterea moţiunii de cenzură, că locomotiva lui Crin Antonescua luat "dintr-o gară izolată câţiva călători fără bilet, pe Geoanăşi marfarii lui", despre Mircea Geoană spunând că este unPinocchio.

13:10 - Fostul premier Călin Popescu Tăriceanua declarat, la dezbaterea moţiunii, că liberalii nu pot acceptareînvierea dictaturii, fie chiar şi de catifea, transmiţându-leminiştrilor Cabinetului Boc 2 că trebuie să plece şi să se ascundăde ruşine, având în vedere modul în care au guvernat.

13:05 - Ministrul Adriean Videanu a declarat cănimeni nu poate să fie sigur de voturile opoziţiei la moţiunea decenzură şi a afirmat că, prin faptul că susţine moţiunea, PSDdesăvârşeşte planul de a arunca ţara în criză.

13:00 - Senatorul PSD Titus Corlăţean l-aacuzat pe premierul Emil Boc, că este "o mână moartă" în planextern, care, prin dezinteresul afişat, a afectat în mod directinteresele externe ale României şi că acesta şi Traian Băsescu vorfi responsabili în cazul unui eşec privind comisarul european.

12:55 - Ministrul Transporturilor Radu Berceanua declarat, că moţiunea de cenzură are şanse foarte mari să fierespinsă şi a precizat că sunt zvonuri potrivit cărorademocrat-liberalilor li s-ar fi oferit bani pentru a vota înfavoarea moţiunii.

12:50 - Liderul PDL Cezar Preda i-a acuzat, pesocial-democraţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, de faptul căsunt "neputincioşii, frustraţii şi laşii care au plecat acum zecezile de la guvernare", el precizând că Opoziţia nu a propus osoluţie viabilă de aplicat după adoptarea moţiunii.

12:45 - Ministrul Gheorghe Pogea a declarat, cănu consideră viabil un guvern de tehnocraţi, arătând că unui astfelde guvern i-ar lua mai mult timp să vadă despre ce este vorba şi aapreciat că adoptarea moţiunii de cenzură va duce la instabilitatepolitică.

12:30 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu adeclarat, la dezbaterea din plenul reunit, că votul moţiuniiînseamnă căderea celui mai penibil Guvern al României,transmiţându-le parlamentarilor să nu lase pentru anul viitor ceeace pot face astăzi - instaurarea un Guvern responsabil.

12:20 - Parlamentarii minorităţilor naţionalenu vor vota, nici pentru, nici contra moţiunii de cenzură, eipreferând să rămână în sala de plen, dar să refuze dreptul de avota, a declarat, în plenul reunit, liderul grupului parlamentar almonirotăţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

12:17 - Senatorul PDL Gheorghe Bîrlă adeclarat, în plenul reunit, că moţiunea de cenzură esteneconstituţională şi incoerentă şi a susţinut că aceasta "divulgăapetitul pentru politicianismul redundand şi demagogic" aliniţiatorilor.

12:15 - Preşedintele PSD, Mircea Geoană, adeclarat, că premierul Boc este "o ghiulea politică" pentru TraianBăsescu, în privinţa alegerilor prezidenţiale, şi a solicitatparlamentarilor din Opoziţie ca, în pofida acestui lucru, să votezemoţiunea de cenzură şi să demită Guvernul Boc 2.

12:00 - Secretarul executiv al PDL, ElenaUdrea, a declarat, pe holul Parlamentului, că este posibil cafoarte mulţi dintre parlamentarii PSD şi PNL să voteze, la moţiune,pentru echilibru şi stabilitate măcar până la finalizareaalegerilor prezidenţiale.

11:55 - Ministrul Turismului, Elena Udrea, adeclarat, pe holul Parlamentului, că este de părere că mulţiparlamentari din partidele care susţin moţiunea de cenzură se vormai gândi dacă să o voteze sau nu.

11:19 - Premierul Emil Boc a acuzatparlamentarii PSD şi PNL că s-au "fofilat" faţă de proiectul legiipensiilor, promovat prin angajarea răspunderii Guvernului, şi auiniţiat o moţiune de cenzură doar pentru a bloca adoptarea acestuiact normativ, care elimină pensiile mult prea mari dinParlament.

11:07 - Democrat-liberalii vor vota cu bilele la vedere lamoţiunea de cenzură, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul grupuluiPDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.

11:03 - Ministrul Economiei şi SănătăţiiAdriean Videanu a plecat, din plenul Parlamentului, când deputatulliberal Eugen Nicolăescu a început să citească moţiunea de cenzură,declarând că are multe alte probleme pe cap, cum ar fi grevele.

11:00 - Grupurile parlamentare ale PSD, reuniteîn şedinţă comună, au decis, să voteze la vedere în favoareamoţiunii de cenzură, toţi parlamentarii social-democraţi urmând săîşi exercite votul, cu o singură excepţie - deputatul Gheorghe Ana,care este scuzat medical.

10:50 - Preşedintele UDMR, Marko Bela, aanunţat, că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea moţiunii, elprecizând, însă, că votul va fi secret şi vă parlamentarii UDMR nuvor vota la vedere.

10:35 - Şedinţa de plen reunit a CamereiDeputaţilor şi Senatului a început, la Parlament, cu 30 de minuteîntârziere faţă de ora programată, fiind prezenţi 432parlamentari.

10:10 - Premierul Emil Boc a declarat, înainteadezbaterii moţiunii de cenzură că nu este "timorat" şi că nu areemoţii în privinţa rezultatului votului, deoarece merită să îşipună mandatul "la bătaie" pentru proiectul legii pensiilor,promovat prin angajarea răspunderii

10:05 - Birourile Permanente ale CamereiDeputaţilor şi Senatului au stabilit, marţi dimineaţă, cadezbaterea la moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UIDMR sădureze trei ore şi jumătate.

luni seara: Liderii PSD şi cei ai PNL s-auîntâlnit, luni seară, pentru a discuta pe marginea proiectuluiagreat, de principiu, de formare a unei noi majorităţi parlamentarecare să impună un guvern tehnocrat pentru gestionarea alegerilor,discuţiile neducând însă la un rezultat concret.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici