Ultima zi de audieri în comisii. Aviz negativ pentru Victor Costache, Violeta Alexandru şi Marcel Boloş/ Cine a primit aviz pozitiv

A treia şi ultima zi pentru audierea miniştrilor în comisiile reunite parlamentare este miercuri. Până în prezent, trei miniştri din Guvernul Orban 2 au fost avizaţi favorabil în forurile legislative de specialitate, Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie şi Bogdan Aurescu la Externe.

2580 afișări
Imaginea articolului Ultima zi de audieri în comisii. Aviz negativ pentru Victor Costache, Violeta Alexandru şi Marcel Boloş/ Cine a primit aviz pozitiv

Ultima zi de audieri în comisii. Până acum, trei miniştri au primit aviz favorabil

UPDATE 17.40 Radu Ioanid, propus ambasador al României în Israel, avizat favorabil în comisiile Parlamentului

Radu Ioanid, propus ambasador al României în Israel, a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului. Acesta le-a spus aleşilor că ţara noastră are o relaţie extraordinară cu Israelul, din motive istorice, strategice şi multisectoriale.

„Cred că politica înţeleaptă şi modul în care MAE prioritizează şi a jalonat viitorul acestei ecuaţii complicate, ne dă posibilitarea să vin moderat optimişti. România are o relaţie extraordinară cu statul Israel, cum puţine ţări europene au, din motive strategice, istorice, din motive multisectoriale. Pe de o parte. Pe de altă parte, România are iarăşi o relaţie bună din motive istorice cu o serie de alte state din zonă, între care există state care îşi reconfigurează poziţia faţă de Israel”, le-a transmis, miercuri, Radu Ioanid, membrilor comisiilor reunite.

El a adăugatr că „nu sunt multe ţări din Europa în care populaţia ţării respective şi mă refer acum la România este larg majoritar pro NATO şi pro UE. Combinaţia acestor vectori cred că ne dă posibilitatea să fim moderaţi optimişti. Cred că o poziţie echilibrată şi de poziţionare corectă nu va aduce decât avantaje României”.

Pe 17 decembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că intenţionează să-l promoveze ca ambasador al României în Israel pe Radu Ioanid. Acesta a fost şi director în Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA.

Guvernul Dăncilă avea intenţia ca ambasada României din Israel să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Executivul a avut şi un memorandum în acest sens şi o analiză a instituţiilor care s-ar putea implica în acest demers.

Cu toate acestea, preşedintele Iohannis nu a sprijinit o asemenea acţiune.

Ultimul ambasador al României în Israel a fost Andreea Păstîrnac, pentru un mandat de aproape trei luni, în 2014.

România a recunoscut Statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta la 11 iunie 1948, imediat după crearea sa. În 1969, reprezentarea diplomatică între cele două ţări a fost ridicată la rang de ambasadă.

UPDATE 16.00 Violeta Alexandru a primit, miercuri, aviz negativ în comisiile reunite din Parlament

Violeta Alexandru, ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii, a fost avizată negativ în comisiile reunite ale Parlamentului. Au fost 35 de voturi „împotrivă”, 13 voturi „pentru” şi nicio abţinere.

La audierea în comisiile de specialitate s-a iscat o dispută între Olguţa Vasilescu şi Violeta Alexandru pe tema majorării pensiilor. Astfel, fostul ministru PSD al Muncii i-a cerut Violetei Alexandru să spună dacă Guvernul PNL are de gând să majoreze pensiile cu 40%. În replică, liderul PNL Bucureşti i-a reproşat acesteia că „intoxică lumea”.

Singurul ministru dintre cei audiaţi miercuri care a fost avizat favorabil este Adrian Nechita Oros pentru portofoliul Agriculturii.

Este ultima zi de audieri a miniştrilor propuşi în Cabinetul Orban 2. Ceilaţi miniştri care au fost avizaţi pozitiv sunt Nicolae Ciucă, Virgil Popescu şi Bogdan Aurescu au aviz pozitiv, care este consultativ.

Votul pentru învestirea Executivului urmează să aibă loc într-un plen reunit luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Update 14:57 Aviz negativ pentru Marcel Boloş la portofoliul Fondurilor Europene
 
Marcel Boloş a primit, în comisiile parlamentare reunite de specialitate, aviz negativ pentru portofoliul Fondurilor Europene. Boloş a avut 17 „respingeri”, 12 voturi „pentru” şi 2 „abţineri”.
 
Marcel Boloş a primit, în comisiile parlamentare reunite de specialitate, 17 „respingeri”, 12 voturi „pentru” şi 2 „abţineri”.
 
Boloş este al 9-lea ministru avizat negativ de Parlament.
 
Update 13:04 Ministrul desemnat al Sănătăţii, Victor Costache, a primit aviz negativ
 
Victor Costache a fost, miercuri, avizat negativ, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului. Avizul este unul consultativ, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban 2 va fi dat într-un plen reunit lunea viitoare.

Au fost 20 de voturi „pentru” avizul de respingere, şase „împotrivă” şi o abţinere.

Update 11:20 Costache la audieri: Demiterea din funcţia de şef de secţie a medicului Beuran nu-mi aparţine

Ministrul desemnat al Sănătăţii, Victor Costache, a spus miercuri, în cadrul audierii sale în comisiile de sănătate reunite, că demiterea din funcţia de şef de secţie a medicului Mircea Beuran nu-i aparţine.

„Să lămurim, demiterea din funcţia de şef de secţie a medicului Beuran nu-mi aparţine, nu cunoaşteţi faptul că medicul Beuran a fost demis de manager: Ministrul Sănătăţii nu poate demite nici măcar un medic din spital, managerul răspunde în faţa unui consiliu de administraţie. Dacă aţi urmărit declaraţiile mele publice, nu l-am acuzat pe profesorul Beuran, este o anchetă în curs, aşteptăm rezultatul anchetei", a spus Victor Costache.

Declaraţia ministrului desemnat al Sănătăţii a venit în contextul în care senatorul Şerban Nicolae a spus că l-a surprins faptul că, fiind chirurg, ministrul Sănătăţii a decis înlocuirea medicului Beuran din funcţia de şef de secţie. Senatorul a afirmat şi că în locul medicului Mircea Beuran a fost numit soţul consilierului prezidenţial Diana Loreta Păun.

Anunţul demiterii de la şefia Secţiei de Chirurgie din Spitalul Floreasca a lui Beuran a fost făcut într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii în 6 ianuarie. Atunci, Mircea Beuran a fost demis după ce o cercetare a arătat că în cazul femeii arsă ar fi fost vorba de o eroare umană a echipei care a operat.

Update 11:07 Ministrul propus al Agriculturii a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate

Adrian Nechita Oros a avut 18 de voturi „pentru”, 6 „respingeri” şi 2 „abţineri”.

A treia şi ultima zi pentru audierea miniştrilor în comisiile reunite parlamentare este miercuri. Adrian Nechita este abia al patrulea ministru din Guvernul Orban 2 care a fost avizat favorabil în forurile legislative de specialitate, după Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie şi Bogdan Aurescu la Externe.

Avizele comisiilor sunt consultative. Votul de învestire a Cabinetului Orban 2 în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Update 10:39 Turcan: Audierile maraton sunt un purgatoriu prin care trecem pentru a ajunge la anticipate

Audierile maraton cărora trebuie să le facă faţă miniştrii desemnaţi în Guvernul Orban doi nu reprezintă decât un purgatoriu prin care trebuie să treacă PNL pentru a se ajunge la alegeri anticipate, a spus vicepremierul Raluca Turcan, miercuri, invitată în cadrul unei emisiuni la RFI.
 
„Aceste audieri sunt fireşti, în spiritul constituţiei. Dacă Partidul Naţional Liberal s-ar fi temut de această evaluare în comisiile de specialitate şi ar fi încercat o boicotare prin neprezentare în comisii la audieri, PSD ar fi reclamat cu siguranţă neîndeplinirea procedurilor constituţionale şi parlamentare. În acelaşi timp, PNL ştie foarte bine contextul politic şi condiţiile în care intră la audieri în comisiile de specialitate: majoritatea e în mâinile PSD şi se manifestă şi la vot aşa cum s-a manifestat şi în trei luni de guvernare, prin blocare”, a declarat Turcan.
 
Acesta a mai spus că PNL a folosit audierile ca pe o oportunitate de a prezenta atât un bilanţ la trei luni de zile, cât şi planurile de viitor.
 
„Merită de subliniat modul în care s-au derulat ca formă aceste audieri. Au fost audieri maraton, în timp ce de fiecare dată, la fiecare guvern PSD, audierile în comisiile de specialitate erau pure formalităţi, pe repede înainte, unele dintre ele încheindu-se şi în câteva minute. Asta e o dovadă în plus că nu avem nicio reţinere, iar eu ca vicepremier sunt foarte mulţumită de activitatea colegilor mei pe toate domeniile de activitate. Au făcut în trei luni de zile mai mult decât a făcut PSD în trei ani de zile”, a declarat Turcan.
 
Întrebată de reporterul RFI dacă audierile nu i-au vulnerabilizat mai degrabă pe membrii cabinetului Orban, în condiţiile în care aceştia au fost luaţi peste picior în comisii, fără a avea replică, Turcan a răspuns că nu poate fi vorba de aşa ceva, în condiţiile în care PSD nu mai are susţinere din partea publicului.
 
„Ce înseamnă fragilizare în urma unor aufieri făcute de pesedişti care nu mai reprezintă opţiunile oamenilor cu privire la clasa politică şi care trei luni de zile au blocat prin toate modurile cu putinţă activitatea guvernului? Noi am arătat în momentul asumării guvernării că nu ne e teamă şi că nu ne facem calcule politice electoraliste”, a replicat Turcan.
 
Vicepremierul PNL a mai declarat că acţiunile de sabotate ale PSD nu reprezintă decât un „purgatoriu” prin care trece PNL pentru a se ajunge la alegeri anticipate: „Probabil că dacă ne făceam multe calcule nu intram la guvernare şi ne-am fi mulţumit cu doamna Dăncilă şi acum. Tot acest purgatoriu prin care trecem este de fapt o etapă pentru a ajunge la alegeri anticipate. Niciodată în ultimii 30 de ani nu s-au mai făcut alegeri anticipate. Este iarăşi o premieră pe care Partidul Naţional Liberal o urmăreşte”. 

Avizele comisiilor sunt consultative. Votul de învestire a Cabinetului Orban 2 în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Avize negative în forurile legislative de specialitate au primit: Florin Cîţu - Finanţe, Marcel Vela - Interne, Costel Alexe - Mediu, Bogdan Gheorghiu - Cultură, Cătălin Predoiu - Justiţie, Ionuţ Stroe - Tineret şi Sport, Ion Ştefan - Dezvoltare şi Monica Anisie - Educaţie.

Programul audierilor de miercuri este următorul:

Miercuri, 19 februarie

9.00 – Ministrul Agriculturii Adrian Oros va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului.

10.00 – Ministrul Sănătăţii Victor Costache va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului.

12.00 – Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru mediu ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

13.00 - Ministrul Muncii Violeta Alexandru va fi audiată, miercuri, în comisiile reunite pentru muncă şi pentru drepturile omului ale Parlamentului.

15.00 – Ministrul Transporturilor Lucian Bode va fi audiat miercuri, în comisiile reunite pentru transporturi şi pentru comunicaţii ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici