Un deputat social-democrat spune că Iohannis a fost martor când s-au introdus pensiile speciale: Nu a contestat la CCR

Dezbaterea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale a fost tensionată, majoritatea reprezentanţilor asociaţiilor prezenţi nefiind de acord cu iniţiativa. Adrian Solomon l-a adus în discuţie şi pe preşedintele Klaus Iohannis care „a promulgat legile, nu a contestat una la CCR”.

966 afișări
Imaginea articolului Un deputat social-democrat spune că Iohannis a fost martor când s-au introdus pensiile speciale: Nu a contestat la CCR

Un deputat social-democrat spune că Iohannis a fost martor când s-au introdus pensiile speciale: Nu a contestat la CCR

„Am fost martor şi-n 2010 când s-au tăiat, am fost martor şi-n 2015, când s-au reintrodus. Şi domnul Iohannis le-a semat pe toate, nu a-ntors una-n Parlament, nu a contestat una la CCR, în 2015 le-a promulgat şi publicat în Monitorul Oficial. Ce s-a întâmplat din 2015 atunci până acum cu domnul Iohannis? N-a plans pe umărul celorlaţi pensionari. Pentru că problema nu e că unele pensii sunt mai mari, ci că majoritatea pensiilor sunt mici în ţara asta”, a susţinut preşedintele comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon.

Deputatul PNL, Florin Roman, a susţinut, în urma şedinţei, că dezbaterea a fost „orchestrată” de preşedintele comisiei.

„Astăzi, comisia de muncă a fost un moment al adevărului, am văzut clar care poziţia PNL, eliminarea pensiilor special, cu excepţie a militarilor. Pe de altă parte, PSD a orchestrat o întâlnire la care au fost invitaţi toţi specialii, n-am văzut niciun reprezentant al asociaţiilor pensionarilor care nu beneficiază de indemniaţii speciale. Suntem obişnuiţi cu genu de întâlniri făcute de domnul Solomon care îi invite doar pe cei care îi susţin punctual de vedere. Noi am solicitat ca la următoarea discuţie pe amendamente să fie invitaţi şi celelalte categorii ale pensionarilor”, a argumentat Roman.

Cristian Buican, deputat PNL, iniţiatorul proiectului, a afirmat că pensiile speciale au creat inechitate între pensionari şi că iniţiativa sa este mai cuprinzătoare decât cea a USR.

„Toate pensile special au creat pensionari privilegiaţi, care mănâncă astăzi nouă miliarde de lei, în timp ce cealaltă categorie, oameni de rând, care se pensioenază pe legea contributivităţii, beneficiază de mult mai puţin. De aceea, eu susţin să fie aprobată iniţiativa mea, fiindcă e mai cuprinzătoare decât cea de la colegii de la USR, care nu elimină toate pensile. Aceasta trebuie completată cu iniţiativa fostului ministru de Finanţe, care se referă la impozitarea pensiilor special, prevede abrigarea tuturor legilor special, prin care se pensionează anumite categorii”, a afirmat Buican.

În replică, Adrian Solomon i-a răspuns acestuia că statul are obligaţii faţă de funcţionari, indiferent că este vorba despre magistraţi, poliţişti sau altă categorie.

„Domnule Buican, nu puteţi spune să eliminăm, de astăzi, pensile din întreprindere. În momentul în care statul îşi asumă nişte obligaţii faţă de un funcţionar, că e el magistrat, poliţist, funcţionar cu rang înalt, funcţionarii care sunt în legile astea nu sunt cei care percep taxe şi impozite, ci cei care fac legea, puterea legislative, faţă de judecătorii asimilaţi toţi la Curtea de Conturi, chiar şi artiştii, prin legea făcută de o majoritate PNL-PDL, nu PSD a făcut astfel de legi, pentru că aceste categorii au fost primele în vâltoarea schimbărilor de la un regim la altul”, a zis Adrian Solomon.

Totodată, preşedintele comisiei i-a adresat o întrebare ironică şi deputatului USR, Cristian Seidler.

„Voi (USR) aveţi ceva cu parlamentarii, nu? Nu cu aviatorii şi magistraţii”, a întrebat Solomon.

Ioana Constantin, secretarul de stat al Ministerului Muncii, a prezentat punctul de vedere al instituţiei, afirmând că „Noi credem în principiul contributivităţii, susţinem iniţiativa, mai puţin eliminarea pentru magistraţi”.

Solomon a ironizat-o pe Ioana Constantin, transmiţându-i că trebuie să se „califice” pentru a oferi lecţii.

„(…) Nu mă întrerupeţi, aţi pornit cu stângul în relaţia asta. Rugămintea mea, să vă calificaţi, întâi, şi apoi să veniţi să daţi lecţii aici. Există un sistem de pensii ocupaţionale şi unul bazat pe principiul contributivităţii. (...) Mai ales ca minister al Muncii, şi mai ales c-o aveţi pe doamna Jugănaru acolo, care vrea să ia banii din sistemul public şi să-l trimită la Parlamentul European, pentru parlamentarii de acolo, ar trebui să ştiţi că există două sisteme clasice de pensii, nu există aici o dezbatere despre ceea ce putem oferi noi Camerelor”, a zis Adrian Solomon.

Social-democratul a mai spus că în cadrul dezbaterilor, s-a recurs la „prezentări populiste”

„Acum stăm bine pe scaune, ne uităm unii la alţii, zicem ce frumos e în capitalism. În ţara asta, înainte cu 30 de ani, a fost communism, iar în ultimii, numai regulă şi ordine n-a fost, fiecare a venit cu ideile sale. Dar statul, la un moment dat, şi-a asumat nişte responsabilităţi. (…) Deci, sunt mai multe categorii, nu putem veni aici să facem numai prezentări populiste şi electorale, poporul trebuie învăţat despre ce este administrarea unei ţări, că Guvernul îşi ia nişte angajamente, că există şi nişte categorii de pensii speciale”, a susţinut acesta.

Deputatul PSD a menţionat că diplomaţii sunt plătiţi prost în România, sub pretextul economiei bugetare, însă aceştia ne reprezintă ţara şi ar trebui să li se asigure pensii decente.

„Diplomaţii, am plătit întotdeauna diplomaţii cel mai prost din lumea asta. De ce? Pentru că suntem populişti şi zicem oamenilor că noi suntem cei care face economie la buget, când, de fapt, ei trebuie să ne reprezinte în ţara asta. Sunt fel de fel de presiuni. Şi noi nu putem să le asigurăm oamenilor ăstora un sistem de pensii decente, noi statul ăsta, care cheamă poporul la răscoală, să dea jos ciocoii şi privilegiaţii. Este inadmisibil, mai ales din partea unor partid de dreapta. (...) Eu am predat cultură civică, din păcate, nu mai predă nimeni cultură civică cum trebuie, nu mai înţelege nimeni sistemul constitutional, şi am ajuns o masă de oameni să creadă că procurorul este jupânul în ţara asta, nu poporul, că nimeni nu se uită în Constituţie”, a argumentat Adrian Solomon.

Totodată, Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, a afirmat că militarii sunt condamnaţi pentru că nu se cunosc aspecte legate de salariile acestora.

„Vi se pare că există egalitate între civili şi militari? Avem alt tip de viaţă, de salarii…avem o retribuţie de reservist, nu de pensie. Vrând să faceţi bine, faceţi rău…plafonarea la ultimul salariu. Majoritatea au ieşit din ajutor de şomaj, care ultimul salariu? Unitatea s-a desfiinţat, omul a rămas la serviciu. Solda de grad e minimul soldei de funcţie. Solda de grad la armată e 200 de lei la caporal, 386 la şeful statului major. Solda de funcţie e 700 de lei la armată, 900 la interne şi SRI şi…1200 la general de armată. Neştiind aspectele acestea, ne condamnaţi. (…) Om care s-a copt 25 de ani în tanc, mergând pe sub apă. (…) Şi noi, militarii avem pensii sub. Avem o medie de 2700, nu 3900. Nu ştim de ce, sute de magistraţi iau pensii de la casa sectorială de pensii militare”, a susţinut Mircea Dogaru.

Acesta a mai adăugat că militarii şi-au luat angajamente în cadrul aderării la NATO, şi de asemenea, şi Guvernul faţă de aceştia.

„Haideţi să despărţim odată apele. Rugămintea este, în nicio lege civilă nu poate fi inclus militarul, pentru că noi ne-am luat nişte angajamente când am aderat la NATO. Eu nu vreau să public la ce s-a angajat Guvernul de atunci şi la Guvernele viitoare. S-ar provoca tulburări sociale. Deci, avem mod de viaţă separate, juridic, haideţi să rămânem separat”, a explicat el.

Reprezentanţii poliţiei şi ai grefierilor au susţinut, de asemenea, că nu doresc adoptarea proiectelor.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne votul pentru proiectul privind pensiile speciale, până în luna februarie, sub pretextul că Guvernul trebuie să se pronunţe pe toate amendamentele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
solomon,
muncă,
pensii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici