Un fost membru al CSM spune că refuzul preşedintelui de a lua act de demisia miniştrilor ÎNCALCĂ legea fundamentală

Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, transmite că refuzul preşedintelui de a lua act de demisia miniştrilor Lucian Şova şi Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituţiei cu putinţă, precizând că "avem un nou conflict juridic la CCR cu final aşteptat".

2447 afișări
Imaginea articolului Un fost membru al CSM spune că refuzul preşedintelui de a lua act de demisia miniştrilor ÎNCALCĂ legea fundamentală

Un fost membru al CSM spune că refuzul preşedintelui de a lua act de demisia miniştrilor ÎNCALCĂ legea fundamentală

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Toni Neacşu, scrie, pe Facebook, că probabil România are cea mai obscură şi neclară Constituţie din lume, de vreme ce permanent Preşedintele, Guvernul, dar mai recent şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "trebuie ţinute de mână de CCR pentru a o înţelege".

"În ce priveşte sesizarea Guvernului, nu înţeleg de ce s-au limitat la a reclama ca fiind neconstituţional doar refuzul numirii noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare. Refuzul Preşedintelui Iohannis de a lua act de demisia miniştrilor Lucian Şova şi Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituţiei cu putinţă. Ba chiar şi a deciziilor CCR, de vreme ce încă din 2007 (Decizia 356) aceasta a decis că Preşedintele este obligat constituţional să ia act de demisia miniştrilor ca act unilateral şi să declare vacant postul. Este adevărat că atunci CCR a decis că o întârziere de 20 de zile de la data demisiei a fost un termen rezonabil însă doar întrucât a existat o motivare temeinică a refuzului. Acum avem evident doar un refuz politic (Guvernul PSD-ALDE e prost)", a transmis Neacşu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii spune că demisia unui ministru devine irevocabilă nu în termen de 15 zile, ci în momentul în care s-a luat act de depunerea ei de către premier.

"Demisia ministrului devine irevocabilă nu în termen de 15 zile ci, astfel cum prevede expres art. 6 din Legea nr. 90/2001, "din momentul în care s-a lua act de depunerea ei" de către Primul ministru. Termenul de 15 zile este unul maxim, pentru situaţia în care prim ministrul refuză să ia act de demisia unilaterală a unui ministru, ceea ce nu este cazul aici. Astfel fiind, Preşedintele este în întârziere chiar de la momentul când i s-a cerut să ia act de demisiile miniştrilor (care au avut loc la 22 nov şi 26 nov) şi nu are dreptul de a aştepta să trecă cele 15 zile prost înţelese", a completat Adrian Toni Neacşu, care încheie precizând că asta e valabil "dacă nu cumva desigur Guvernul şi d-na Dăncilă nu au uitat cumva să ceară Preşedintelui să ia act de demisia miniştrilor şi să declare posturile vacante".

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona "blocajul" pe care l-a creat preşedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării. CCR a stabilit ca până pe 13 decembrie, părţile trebuie să transmită punctele de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici