Un poliţist de frontieră arestat pentru că era călăuză este fratele unei apropiate a lui Igaş

Un poliţist de frontieră arestat la Arad, Dimitrie Sucigan, e fratele Adinei Sucigan, consilier local la Pecica, om de afaceri şi fost consilier senatorial al actualului ministru de Interne, care nu neagă, însă nu-şi mai aduce aminte dacă a lucrat sau nu, în 2009-2010, pentru senatorul Traian Igaş.

352 afişări
Imaginea articolului Un poliţist de frontieră arestat pentru că era călăuză este fratele unei apropiate a lui Igaş

Un poliţist de frontieră arestat pentru că era călăuză este fratele unei apropiate a lui Igaş (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Adina Sucigan a avut, în anul fiscal 2009 - 2010, patru slujbe: consilier local PDL la Pecica, director economic la SC SAM SRL, consilier senatorial şi comisar de protecţia consumatorului. În prezent însă este doar consilier local de Pecica şi vicepreşedinte al filialei locale a PDL. De altfel, ea a participat, alături de Traian Igaş, la Convenţia Naţională a PDL din luna mai.

Din declaraţiile de avere ale Adinei Sucigan rezultă că fratele ei, Dimitrie Sucigan, îi datorează 150.000 de euro, sumă care în trecut a fost şi mai mare dar a ajuns la 200.000 în 2010 şi a scăzut cu încă 50.000 un an mai târziu.

Conform declaraţiei de avere din 1 noiembrie 2010, Adina Sucigan a moştenit în 2006 un teren de 1.049 de metri pătraţi în intravilanul oraşului Pecica şi, în 2003, o casă în suprafaţă de 524 de metri pătraţi. Ea mai are bijuterii de 25.000 de euro, dobândite în 1974. În acelaşi document, Sucigan declara că l-a împrumutat pe soţul său, Aurelian Foghiş, cu 200.000 de euro. Cu aceeaşi sumă femeia l-a împrumutat şi pe fratele ei, Dimitrie Sucigan.

Adina Sucigan şi-a creditat şi firma pe care o deţine împreună cu soţul Aurelian Foghiş. SAM SRL, care se ocupă cu fabricarea pâinii, cu puţin peste 100.000 de lei.

În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere din 2010 reiese că de la Consiliul Local aceasta a câştigat 5.842 de lei. Alţi 543 de lei a primit de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului Arad, iar de la Senat a câştigat 2.350 de lei. Cei mai mulţi bani i-a obţinut de la firma ei: 14.457 de lei. Din declaraţia de avere depusă pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în 24 iunie 2011 reiese că Sucigan şi-a primit înapoi banii împrumutaţi firmei personale, dar şi câte 50.000 de la fiecare dintre cei doi creditori, fratele şi soţul, aceştia mai având de rambursat doar câte 150.000 de euro fiecare.

O altă noutate a anului 2010-2011 a fost că Sucigan a renunţat la două dintre cele patru job-uri, rămânând doar consilier local şi comisar de protecţia consumatorului.

În 2011, Sucigan a demisionat şi de la Protecţia Consumatorului Arad, conform declaraţiei acordate, miercuri seară, agenţiei MEDIAFAX, de actuala şefă a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad, Lorena Barbă. Aceasta era o sursă importantă de venit pentru Sucigan, care în 2011 declara că poziţia de comisar pentru protecţia consumatorilor i-a adus 23.860 de lei.

Firma Adinei Sucigan din 1991 şi în prezent are ca domeniu principal de activitate "fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie", după ce, în trecut, acesta era "baruri". Soţul ei, Aurelian Foghiş, a fost cooptat în firmă în februarie 2010, tot atunci el devenind şi administrator, conform Monitorului Oficial. Tot în februarie 2010, firma şi-a adăugat mai multe obiecte de activitate secundare, majoritatea având legătură cu domeniul construcţiilor.

Având în vedere funcţiile şi poziţiile ocupate, Sucigan nu putea fi consilier de senator decât în Pecica sau, cel mult, în Arad, acolo unde este şi consilier local şi unde îşi are şi firma. Senatorul ales în colegiul în care se află oraşul Pecica este social-democratul Traian Igaş, actual ministru de Interne. Contactaţi de MEDIAFAX, ceilalţi doi senatori de Arad, Ovidiu Marian (PDL) şi Avram Crăciun (fost PSD, actual UNPR), au declarat că Sucigan nu a lucrat vreodată pentru ei.

"O ştiu pe doamna despre care-mi vorbiţi, este consilier local la Pecica, dar nu a lucrat niciodată la biroul meu. Poate la domnul Igaş", a declarat senatorul PDL Ovidiu Marian.

Avram Crăciun, celălalt senator de Arad, a spus că nici măcar nu o cunoaşte pe Sucigan.

Ministrul de Interne Traian Igaş nu a putut fi contactat până la momentul transmiterii acestei ştiri. Fosta persoană de contact de la cabinetul său parlamentar din Pecica, Amalia Pasca, în prezent consilier la cabinetul ministerial al lui Igaş, a declarat că tot ce ştie despre Adina Sucigan este că este consilier local la Pecica şi că a fost, pentru un timp, director la "Protecţia consumatorului Arad".

Întrebată dacă Sucigan a lucrat pentru vreunul din birourile senatoriale din teritoriu ale lui Igaş, având în vedere calitatea ei de persoană de contact pentru acestea, Amalia Pasca a răspuns: "Nu am cunoştinţă".

Pe reţeaua socială Facebook, Sucigan este prietenă cu soţia lui Igaş, Angelica, dar şi cu Amalia Pasca.

Contactată de MEDIAFAX, Sucigan a declarat, miercuri seară, că nu-şi mai aduce aminte de perioada în care a lucrat pentru Senatul României. "Nu-mi amintesc despre acea perioadă", a spus Sucigan când a fost întrebată despre perioada în care a lucrat la biroul parlamentar din Pecica al lui Traian Igaş, şi el stabilit în aceeaşi localitate. În timpul conversaţiei ea a revenit spunând că este consilier local la Pecica şi că nu îşi mai aminteşte dacă a lucrat vreodată pentru senatorul Igaş. Adina Sucigan nu a putut explica nici apariţia în declaraţia ei de avere a menţiunii referitoare la banii încasaţi de la Senat.

"Pur şi simplu nu-mi mai amintesc acea perioadă", a spus Sucigan.

În ultimul trimestru din 2009, cabinetul senatorial al lui Traian Igaş a cheltuit cele mai mari sume de bani pentru plata salariilor personalului de la biroul senatorial, potrivit datelor publicate la acel moment pe site-ul Senatului. Igaş a cheltuit, în octombrie, noiembrie şi decembrie 2009, 39.446 de lei din bugetul Senatului pentru plata angajaţilor de la biroul său parlamentar. Senatorul şi-a plătit angajaţii cu suma de 19.914 lei în octombrie, 13.511 în noiembrie şi 6.021 în decembrie. În aceeaşi perioadă, actualul ministru Igaş a stabilit şi un record, după ce într-o singură lună, respectiv octombrie, a cheltuit cei mai mulţi bani la capitolul pentru plata personalului.

Poliţistul de frontieră Dimitrie Sucigan, în prezent arestat, nu a trecut în declaraţia de avere moştenirile la care se referă sora sa. În niciuna din declaraţiile de avere depuse din 2008 agentul nu menţionează nimic nici cu privire la vreo datorie pe care o are la sora sa. Poliţistul de frontieră are încă o problemă cu declaraţia de avere. Având în vedere documentele depuse de sora sa, din 2010 şi până în 2011 acesta i-a returnat 50.000 de euro din împrumut, însă, conform declaraţiei proprii de avere, poliţistul a câştigat, în 2010 - 2011, doar 21.000 de lei, neavând niciun alt venit declarat şi niciun alt bun în afară de o maşină BMW.

Dimitrie Sucigan a fost reţinut marţi de procurorii DIICOT, fiind acuzat de complicitate la călăuzirea unor migranţi turci peste graniţă, în schimbul unor sume de bani. Miercuri, Tribunalul Bucureşti a judecat şi a admis cererea de arestare preventivă a lui Dimitrie Sucigan pentru 29 de zile, sub acuzaţia de complicitate la trafic de migranţi. Poliţistul de frontieră a fost reprezentat în instanţă de avocatul Marian Nazat.

Referitor la situaţia fratelui ei, Adina Sucigan a declarat corespondentului MEDIAFAX că are încredere că acesta nu este vinovat. "Nu este nimic dovedit împotriva fratelui meu. Am încredere că este nevinovat", a declarat consilierul local din Pecica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici