Un senator din opoziţie, despre propunerea lui Daniel Suciu la Justiţie: E ca şi cum pui un grădinar la Interne

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, că noile propuneri de interimari trimise de Viorica Dăncilă preşedintelui Klaus Iohannis reprezintă „o ofertă lamentabilă”. Liberalul a comparat propunerea de numire a lui Daniel Suciu la Justiţie cu numirea unui grădinar la Interne. Totodată, preşedintele PMP Eugen Tomac a afirmat, vineri, pentru MEDIAFAX, că propunerile de miniştrii interimari trimise la Cotroceni sunt profund neconstituţionale. El a adăugat că Daniel Suciu nu are nici măcar Facultatea de Drept sau experienţa necesară pentru a conduce Ministerul Justiţiei.

1316 afișări
Imaginea articolului Un senator din opoziţie, despre propunerea lui Daniel Suciu la Justiţie: E ca şi cum pui un grădinar la Interne

Un senator din opoziţie: Suciu la Justiţie e ca şi cum pui un grădinar la Interne. Iordache ne va părea prezentabil

„Oferta este absolut lamentabilă, pentru că ăsta este executivul. Să-l pui pe Suciu la Justiţie interimar este ca şi cum pui un grădinar ministru la Interne. Nu are nici un fel de legătură interimatul propus de doamna Dăncilă cu competenţele necesare pe poziţia de ministru al Justiţiei, dar sigur v-aţi obişnuit să vedeţi în acest cabinet, de trei ani de zile, tot felul de oameni care nu au legătură cu competenţele necesare, obligatorii pentru portofoliul în care sunt propuşi. Numai dacă am avea plăcerea să-l audiem 10 minute în Comisia Juridică pe domnul Suciu cred că în afară de zâmbetele strâmbe, probabil că am plânge de ni s-ar rupe cămăşile pe noi de supărare că vedem un asemenea om care n-are legătură cu domeniul justiţiei”, a afirmat Alina Gorghiu, la Digi24.

Senatorul PNL susţine că în acest context deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, pare „prezentabil”.

Liberalul a adăugat că Guvernul ar fi trebuit să lucreze la proiectul de buget de stat pentru 2020 sau rectificarea bugetară următoare, însă instituţia condusă de Viorica Dăncilă e preocupată cu moţiunea de cenzură şi cumpărarea parlamentarilor.

„Sunt nişte propuneri făcute de încropeala. Este un executiv care joi sper să-şi găsească finalul, să-şi strângă lucrurile de la Palatul Victoria şi să înceapă într-o formulă rezonabilă, o formulă viabilă şi o formulă funcţională, pentru că finalul de an ne prinde fără buget, probabil că nici nu vom avea la sfârşitul anului un buget, că înţeleg că prin ministere toată lumea se concentrează pe moţiune şi nu se concentrează pe proiectul de buget. De altfel nu a venit nici rectificarea, după cum ştiţi, ce să mai vorbim despre bugetul pe 2020. Vorbim despre toate proiectele blocate, vorbim despre lipsa de bani la buget, despre investiţii zero, dar doamna Dăncilă se concentrează pe cumpărarea parlamentarilor care au semnat moţiunea de cenzură”, a subliniat Gorghiu.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis, noile propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiţie, Gabriel Leş la Interne, Nicolae Hurduc la Educaţie şi Eugen Teodorovici vicepremier pe probleme economice, au afirmat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

„Propunerile au fost deja trimise”, au declarat surse din PSD pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, ministrul Dezvoltării Daniel Suciu este propunerea PSD pentru funcţia de ministru interimar la Justiţie. Ministrul Apărării Gabriel Leş este propus pentru a prelua interimatul la Interne, în timp ce ministrul Cercetării Nicolae Hurduc e propunerea pentru Educaţie.

Totodată, PSD îl propune pe ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici să preia interimatul la portofoliul pe probleme economice.

Eugen Tomac: Propunerile de interimari, profund neconstituţionale. Guvernul este în moarte clinică

„Propunerile pentru ministerele Educaţiei şi Internelor sunt profund neconstituţionale. Articolul 107, aliniatul 4 din Constituţie spune clar că interimatele sunt de maximum 45 de zile. Or, PSD a avut deja interimari pe funcţiile respective. Deci, Preşedintele şi să vrea nu poate să-i numească pe Leş şi Hurduc la Interne, respectiv Educaţie. În ceea ce priveşte nominalizarea de la Justiţie, evident că nu e bun Daniel Suciu. Nu are nici măcar Facultatea de Drept. El este licenţiat în ştiinţe politice şi a fost jurnalist înainte. Propunerea sa este o încercare a Vioricăi Dăncilă de a-i mulţumi pe baronii PSD din Ardeal, în special pe Radu Moldovan, inventatorul lui Suciu.”, a declarat Eugen Tomac, pentru MEDIAFAX.

Liderul PMP susţine că Guvernul se află în „moarte clinică” de când ALDE a ieşit de la guvernare.

„Abia aştept data de 10 octombrie să votăm moţiunea de cenzură şi să ne trezim din acest vis urât reprezentat de guvernarea PSD. Viorica Dăncilă dovedeşte încă o dată că este ruptă de realitate şi nu înţelege nimic din ce se întâmplă în jurul său. Sunt unii în jurul său care o împing să spună şi să facă prostii pentru ca ei să-şi facă jocurile nestingheriţi în spate. PSD vrea interimari pentru a da ultimele tunuri. Pe ultima sută de metri, vor să cheltuie 6 miliarde de lei pe proiecte care nu se vor realiza niciodată, dar vor umple buzunarele clientelei de partid în următorii ani. Guvernul Dăncilă este în moarte clinică – asta se întâmplă deja din momentul în care Tăriceanu a anunţat că scoate ALDE de la guvernare. Pentru situaţia creată, singurii vinovaţi sunt cei de la PSD care nu înţeleg că au pierdut majoritatea parlamentară şi s-au legat cu lanţuri de conducta bugetară. Foarte probabil, va trebui să vină Descarcerarea să îi disloce pe Dăncilă şi pe trepăduşii săi de la Palatul Victoria”, a adăugat Tomac.

El a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis nu are nicio obligaţie constituţională privind numirea miniştrilor interimari: „Viorica ar fi trebuit să vină cu reorganizarea guvernamentală în Parlament încă de la ruperea formală a coaliţiei”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis, noile propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiţie, Gabriel Leş la Interne, Nicolae Hurduc la Educaţie şi Eugen Teodorovici vicepremier pe probleme economice, au afirmat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

În total, Klaus Iohannis trebuie să dea un răspuns cu privire la şapte propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiţie, Gabriel Leş la interne, Nicolae Hurduc la Educaţie, Eugen Teodorovici la probleme economice, Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul.

CCR a decis, pe 18 septembrie, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de numire a miniştrilor interimari. Totodată, Curtea a decis atunci că şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici