Un senator PSD cere declasificarea dosarului "Răpirea din Irak"

Senatorul PSD de Satu Mare Valer Marian a solicitat, marţi, în plenul Senatului, declasificarea totală a dosarului "Răpirea din Irak" şi audierea publică de către o comisie parlamentară specială de anchetă a persoanelor care au gestionat situaţia, între acestea fiind şi preşedintele Traian Băsescu.

102 afișări
Imaginea articolului Un senator PSD cere declasificarea dosarului "Răpirea din Irak"

Un senator PSD cere declasificarea dosarului "Răpirea din Irak" (Imagine: Administraţia prezidenţială)

Potrivit textului declaraţiei politice susţinute, marţi, în plenul Senatului, senatorul Valer Marian a arătat că, la cinci ani de la "unul dintre cele mai mediatizate şi controversate evenimente post-decembriste cu final secretizat - răpirea jurnaliştilor români Marie Jeane Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ovidiu Ohanesian în Irak, instanţele româneşti au închis dosarele «Răpirii din Irak» fără să audieze inculpaţi şi martori principali sau să ia în seamă anumite dovezi, lăsând în urmă mai multe întrebări decât răspunsuri".

Senatorul PSD a acuzat "amestecul politicului la nivel înalt, precum şi intervenţia unor importanţi demnitari ai statului român, în sensul ascunderii adevărului despre «Răpirea din Irak»".

El a dat exemplu Ordinul nr. 1833/C din 5 decembrie 2005, prin care fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a dispus "să nu se transmită autorităţilor americane cererea de extrădare formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, prin care se solicită extrădarea din Statele Unite ale Americii a lui Mohammad Munaf".

Senatorul PSD a atras atenţia că importanţa dosarului "Răpirea din Irak" rezidă şi în dosarele conexe clasificate, total sau parţial, Strict Secret de Importanţă Deosebită, disjunse ulterior din acesta.

"Este vorba despre dosarul nr. 628/D/P/2005 (Armamentul) sau dosarul nr. 121/D/P/2007 (Fuga lui Hayssam), care, conform documentelor ajunse în presă, precum şi declaraţiilor fostului procuror şef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, dovedesc participarea unor înalţi demnitari ai statului român în operaţiuni internaţionale de trafic şi contrabandă cu armament, alături de teroristul sirian Omar Hayssam, de traficantul sirian Monzer al-Kassar sau de celebrul traficant rus Victor Bout", a precizat senatorul PSD.

Valer Marian a afirmat că "pentru aflarea adevărului şi pedepsirea adevăraţilor vinovaţi, se impune declasificarea totală, fără niciun fel de rezerve, a dosarului «Răpirea din Irak», precum şi a celorlalte dosare conexe" şi "audierea publică de către o comisie parlamentară specială de anchetă" a mai multor persoane care au gestionat situaţia răpirii în urmă cu cinci ani, printre care "Traian Băsescu - preşedintele României, care a fost şeful celulei de criză constituite la Palatul Cotroceni în 2005 şi toţi ceilalţi membri ai celulei de criză".

În final, senatorul PSD precizează că Justiţia din România a făcut, în ultimele săptămâni, doi paşi importanţi ce pot contribui la clarificarea cazului "Răpirii din Irak".

"Preşedintele completului de la Curtea de Apel Oradea care judecă dosarul «Fuga lui Hayssam» a solicitat desecretizarea acestui dosar, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un ordin de urmărire internaţională prin Interpol pe numele lui Mohammad Munaf. După puterea judecătorească, ar trebui să-şi facă datoria puterea executivă, prin realizarea de urgenţă de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Externe a procedurilor de extrădare a celor doi terorişti condamnaţi definitiv, Omar Hayssam (la 20 ani de închisoare) şi Mohammad Munaf (la 10 ani de închisoare), şi puterea legislativă, prin constituirea unei comisii parlamentare speciale de anchetă", a susţinut senatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici