Un senator PSD îi scrie lui Iohannis să obţină acordul marilor cancelarii pentru deficit de 2,5-3%

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a transmis, vineri, preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să iniţieze negocieri cu Comisia Europeană, astfel ca România să obţină acordul marilor cancelarii europene pentru un deficit cuprins între 2,5-3,0% pentru 2016 şi 2017.

162 afişări
Imaginea articolului Un senator PSD îi scrie lui Iohannis să obţină acordul marilor cancelarii pentru deficit de 2,5-3%

Un senator PSD îi scrie lui Iohannis să obţină acordul marilor cancelarii pentru deficit de 2,5-3% (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

În preambulul scrisorii, Ovidiu Donţu arată că, deşi nu îi face niciun fel plăcere să revină în trecut, trebuie să precizeze că predecesorul în funcţia de preşedinte al României a creat un efect inconfundabil asupra prezentului României, motiv pentru care actualul preşedinte "să nu mai repete anumite greşeli ce s-au dovedit dacă nu fatale pentru toţi, cel puţin în zona de «cod roşu» în ceea ce priveşte realitatea economică, financiară şi socială a ţării", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Donţu spune că momentul actual este oportun pentru România pentru preşedintele să îl fructifice în favoarea tuturor şi, mai ales, în favoarea viitorului ţării, prin redeschiderea discuţiilor cu Comisia Europeană şi mai ales cu liderii europeni membrii ai PPE pe marginea "draconicului" deficit structural de 1 la sută din PIB.

El aminteşte că ţări precum Franţa, Germania, Spania au deficite bugetare fixate la 3.7 la sută, 3.6 la sută şi 3.1 la sută încă din momentul semnării Tratatului de Fiscalitate şi până în anii 2016-2018-2020 şi crede că toţi parametrii macroeconomici actuali ai României pledează pentru oportunitatea regândirii şi restabilirii deficitului bugetar pe următorii doi ani pentru România într-o marjă de 2.5-3.0 la sută.

"Oportunitatea creşterii economice este dublată, aşa cum de altfel consideră majoritatea cetăţenilor, de oportunitatea votării noului Cod Fiscal ce va genera în foarte scurtă vreme efecte pe termen mediu şi lung, creând un cadru extrem de favorabil pentru posibilitatea cofinanţării proiectelor cu bani europeni, care vizează investiţiile pe perioada 2014- 2020 şi proiectele comunităţilor locale", mai scrie Donţu.

El susţine că aspectele prezentate sunt motivaţii suficiente pentru ca România să înceapă să intre într-o zonă de relaxare fiscală, nu greşit înţeleasă şi nu în afara parametrilor de control şi prevenţie pe care de altfel orice ţară responsabilă din cadrul Comunităţii Europene trebuie să în aibă în vedere.

Donţu consideră că în cazul în care nu se va face o rediscutare de pe temeiuri extrem de serioase, mature şi profesioniste a deficitului structural bugetar pentru următorii ani, România va fi prinsă într-un cerc vicios care nu numai că frânează economic ţara, dar îi poate aduce prejudicii şi destabilizare majore, ceea ce ar fi extrem de grav.

Potrivit senatorului social-democrat, România are nevoie de proiecte de finanţare importante din partea Uniunii Europene şi are nevoie să participe efectiv din interior la aceste proiecte de dezvoltare.

"De aceea, vă rog, domnule preşedinte, să iniţiaţi negocieri cu Comisia Europeană şi cu toţi liderii europeni membrii ai PPE şi nu numai în care să vă bateţi pentru România şi să-i convingeţi că este necesar mai mult decât oricând ca România să obţină acordul marilor cancelarii europene pentru un deficit cuprins între 2,5-3,0% pentru 2016 şi 2017 pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentru proiectele de dezvoltare ale comunităţilor locale", scrie senatorul Ovidiu Donţu în finalul scrisorii adresate preşedintelui Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici