Ungureanu: Dacă se separă de Antonescu, Tăriceanu şi Chiliman pot găsi limbaj comun cu Forţa Civică

Liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, consideră că, dacă la un moment dat Călin Popescu Tăriceanu şi Andrei Chiliman se vor separa de "ceea ce înseamnă Crin Antonescu şi echipa sa", atunci se va putea găsi un limbaj comun cu un partid din opoziţie, cum e Forţa Civică.

319 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Dacă se separă de Antonescu, Tăriceanu şi Chiliman pot găsi limbaj comun cu Forţa Civică

Ungureanu: Dacă se separă de Antonescu, Tăriceanu şi Chiliman pot găsi limbaj comun cu Forţa Civică (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ungureanu a fost întrebat, într-o emisiune la Digi 24, dacă s-ar vedea într-o echipă alături de Andrei Chiliman, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, dacă aceştia nu vor mai fi în PNL.

"Vedem dacă mai sunt sau nu în PNL, pentru că PNL, ca orice partid, are dispoziţii statutare potrivit cărora structurile de conducere pot să-i judece pe proprii colegi şi pentru cauze care nu sunt neapărat atât de explicite, cum ar fi disidenţa, opoziţia. Eu am văzut foarte multe declaraţii cu iz revanşard la adresa conducerii actuale a PNL şi foarte puţină acţiune", a răspuns Ungureanu.

"Sigur, dacă la un moment dat lideri de marcă ai PNL găsesc de cuviinţă să se separe de ceea ce înseamnă Crin Antonescu şi echipa sa, cred pe bună dreptate că se poate găsi un limbaj comun de dreapta de data aceasta, şi o spun foarte clar, cu un partid, poate să fie Forţa Civică de exemplu, din actuala opoziţie", a continuat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai spus că "atitudinea antieuropeană şi profund antidemocratică" a lui Crin Antonescu în cadrul propriului partid "face ca oameni cu experienţă politică remarcabilă, cum este Călin Popescu Tăriceanu sau cum este Andrei Chiliman, amândoi cu un parcurs liberal remarcabil, să se simtă umiliţi".

"Eu cred că nu Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să se simtă umilit. Umiliţi ar trebui să se simtă toţi membrii Partidului Naţional Liberal în momentul în care au un asemenea şef", a susţinut Ungureanu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu este loc în partid pentru el şi pentru Andrei Chiliman în acelaşi timp, iar Congresul trebuie să decidă între el şi primarul Sectorului 1, având în vedere acuzaţiile aduse de acesta la adresa conducerii formaţiunii.

"Excluderea domnului Chiliman nu a mai fost cerută de nimeni, pentru că domnul Chiliman trebuie să-şi apere punctele de vedere, puncte de vedere din punctul meu de vedere absolut inacceptabile, care lovesc într-un mod cu totul nemeritat imaginea PNL. Trebuie să şi le apere dacă are cum şi cu ce într-un congres. De asemenea, toţi cei care sunt invocaţi de domnul Chiliman, care tac, care gândesc precum dnul Chiliman, sunt invitaţi la cea mai democratică dezbatere cu putinţă", a spus Antonescu.

El a precizat, după şedinţa liderilor PNL, că nu se poate ca el şi Chiliman să rămână în acelaşi partid.

"Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi dnul Chiliman, pentru că din două una: fie congresul hotărăşte că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid exsovietic şamd, şi atunci fie plec, fie dpmnul Chiliman este un om care loveşte în mod trădător în acest partid, şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta", a spus Antonescu.

Antonescu a fost întrebat dacă se referă la poziţiile pe care ar fi trebui să le aibă Călin Popescu Tăriceanu sau Ludovic Orban în ceea ce-l priveşte pe Andrei Chiliman.

"Nu ştiu, eu aş vrea ca toate aceste lucruri să fie transformate într-o confruntare politică democratică, într-o confruntare politică la vedere. Eu regret şi găsesc jenant faptul că oameni al căror nume este invocat de propragandiştii băsişti la orice pas, de maestrul Chiliman recent, nu ies public să spună «Da, e aşa: cred alături ce Chiliman acest lucru, sau nu, nu e aşa Chiliman e lovit de...nu ştiu, amnezii, confuzii sau altceva»", a mai explicat Antonescu.

În acelaşi timp, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, comentând situaţia din PNL, că au fost ocazii, în ultima perioadă, în care s-a simţit umilit, el precizând că îşi rezervă dreptul de a reacţiona.

"Eu totul pot să accept, până la atitudinea unora dintre colegi care mă umileşte. Aceste lucru nu-l pot accepta şi de câte ori voi simţi că sunt în această postură – şi din păcate în ultima perioadă au fost câteva ocazii la care nu vreau să fac referire directă aici în care efectiv consider că am fost umilit – atunci îmi rezerv dreptul să reacţionez", a declarat Tăriceanu.

El a precizat că din punctul său de vedere îşi va exprima opinii chiar divergente faţă de preşedintele partidului, atât în cadrul forurilor de conducere cât şi în public.

"Într-un partid democratic, cum este, sper, PNL, fiecare are dreptul la propria opinie, cum domnul Antonescu are dreptul la opinia lui, eu am dreptul la opinia mea, pe care atunci când consider necesar o spun inclusiv în public şi sigur că faţă de o serie de luări de poziţie pe care domnia sa le are (Crin Antonescu, n.r.) îmi rezerv şi eu dreptul să am poziţiile mele", a susţinut Tăriceanu, precizând el personal nu este angajat într-o luptă pentru posturi.

Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chliman, a declarat că se va lupta pentru ca PNL să fie "recuperat" "pe valorile lui vechi şi pe linia prooccidentală" şi că în această bătălie contează pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Eu unul cred că PNL poate fi recuperat şi este ceea ce încerc să fac. Nu va fi uşor, e o bătălie pentru viitorul PNL, care se duce şi pe care eu am de gând să o duc", a spus Chiliman, vineri, la B1 Tv.

Întrebat pe cine mai contează din PNL, el l-a indicat pe Călin Popescu Tăriceanu.

"Sunt foarte mulţi oameni de bună credinţă în PNL. Vă dau un singur nume: unul dintre cei mai vechi prieteni ai mei din PNL - eu m-am înscris pe 28 decembrie 1989 în PNL, el s-a înscris cu câteva zile înaintea mea - Călin Popescu Tăriceanu. (...) Este un om de onoare, e un prieten bun, eu contez pe sprijinul lui în această bătălie pentru ca PNL să se reîntoarcă pe linia prooccidentală", a menţionat Chiliman.

"Personal, mă voi lupta să recuperăm PNL pe valorile lui vechi şi pe linia prooccidentală. Vom reuşi, bine, nu vom reuşi, iar bine", a mai spus el.

Andrei Chiliman a arătat totodată că, dacă va fi exclus din partid, va accepta acest lucru. "Însă asta nu înseamnă că odată exclus voi tăcea", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici