Ungureanu, invitat de PDL să candideze în colegiul în care liderul PDL Arad anunţase că va candida

Liderul Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, este invitat de PDL să candideze pentru Senat în judeţul Arad, într-un colegiu în care fusese propusă şi candidatura liderului filialei judeţene Arad a PDL, Gheorghe Seculici, care nu apare însă pe lista de candidaţi aprobată de BPM al PDL Arad.

321 afișări
Imaginea articolului Ungureanu, invitat de PDL să candideze în colegiul în care liderul PDL Arad anunţase că va candida

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis de BPM al PDL Arad, în cadrul unei şedinţe extraordinare de marţi seară a fost decisă lista de candidaţi în colegiile din municipiu, precum şi strategia de campanie pentru alegerile din 9 decembrie.

Conform sursei citate, din cei 41 de membri ai BPM au fost prezenţi 38, "întrunindu-se cvorumul necesar pentru ca deciziile luate să fie statutare".

În Colegiul senatorial 1 a fost supusă la vot candidatura lui Mihai Răzvan Ungureanu şi candidatura liderului filialei judeţene Arad a PDL, Gheorghe Seculici.

"În urma votului secret, a fost validată propunerea de candidatură a lui Mihai Răzvan Ungureanu, cu majoritate de voturi. Astfel, în cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.), reprezentanţii BPM i-au transmis o scrisoare lui Mihai Răzvan Ungureanu, în care i se adresează oficial invitaţia de a candida din partea Aradului pe colegiul senatorial din municipiu", se arată în comunicat.

Candidaţii decişi pentru Camera Deputaţilor sunt Lucian Riviş-Tipei - Colegiul 1 - şi Claudia Boghicevici - Colegiul 2. Pentru Colegiul 3, numele candidatului va fi validat în cadrul unei şedinţe a BPM care va avea loc miercuri după-amiază.

Sursa precizează la final că miercuri seară se va întruni şi Biroul Permanent Judeţean "pentru a valida deciziile luate de Biroul Permanent Municipal".

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, liderul judeţean al PDL, Gheorghe Seculici, spune că BPM s-a grăbit când a transmis invitaţia către Mihai Răzvan Ungureanu, în condiţiile în care BPJ nu a validat încă deciziile organizaţiei municipale.

"Deciziile BPM nu sunt valabile decât după validarea în cadrul şedinţei BPJ. De aceea, a fost o hotărâre prematură aceea de a transmite o invitaţie scrisă către Mihai Răzvan Ungureanu de a candida la Arad", a spus Seculici.

La rândul său, preşedintele organizaţiei municipale, Adrian Niţu, a spus că trebuia să se aştepte validarea în BPJ înainte de a fi transmisă o invitaţie către Ungureanu.

"Eu nu am participat la şedinţa Biroului Municipal pentru că eram la Bucureşti. Eu cred că deciziile luate în BMP au doar valoare consultativă în acest moment. Invitaţia către Ungureanu trebuia transmisă după validarea în BPJ a deciziilor, dar din păcate se joacă la limita statutului. A fost o grabă pentru a forţa nota", a spus Niţu.

Întrebat pe cine susţine pentru a candida la Senat între Seculici şi Ungureanu, liderul municipal al PDL a spus că îl preferă pe Seculici.

"Eu cred că un om de partid trebuie susţinut, din solidaritate, iar abia apoi să vorbim de corectitudine în Alianţă", a spus Niţu.

Surse din PDL Arad afirmă că întâlnirea lui Vasile Blaga cu Ungureanu care urma să aibă loc marţi la Bucureşti a fost amânată de liderul Forţei Civice tocmai pentru că acesta aştepta invitaţia scrisă de la PDL Arad de a candida, astfel că discuţiile dintre cei doi ar urma să aibă loc miercuri. Sursele citate consideră că Ungureanu îşi dorea invitaţia scrisă pentru a negocia dintr-o poziţie mai bună, aceea de potenţial candidat în judeţul în care PDL are cele mai bune rezultate la alegerile din ultimii ani.

Desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare a generat o dispută în PDL Arad, unde liderul judeţean, Gheorghe Seculici, prezenta o listă de candidaţi pe care primarul Gheorghe Falcă nu o recunoaştea.

Preşedintele filialei judeţene Arad a PDL, Gheorghe Seculici, declara, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare a fost aprobată de Biroul Permanent Judeţean (PBJ) şi trimisă organizaţiei centrale a partidului pentru a fi avizată.

În această listă, Seculici apare drept candidat la Senat în Colegiul 1 Arad.

Conform listei prezentate de Seculici, la Senat vor mai candida Traian Igaş (Colegiul Sud) şi Gheorghe Feieş (Colegiul Nord), acesta din urmă fiind primar al oraşului Sebiş.

La Camera Deputaţilor candidaţii anunţaţi de Seculici sunt: Lucian Riviş Tipei (actual deputat) - Colegiul 1; Claudia Boghicevici (actual deputat) - Colegiul 2; candidat nestabilit ARD - Colegiul 3; candidat nestabilit ARD - Colegiul 4; Eusebiu Pistru (vicepreşedinte CJ Arad) - Colegiul 5; Marius Gondor (actual deputat) - Colegiul 6 şi Iustin Cionca (actual deputat) - Colegiul 7.

Liderul filialei municipale Arad a PDL, primarul Gheorghe Falcă, susţinea însă că Gheorghe Seculici "nu are cum să deţină deocamdată lista de candidaţi pentru că încă este în discuţie la organizaţia municipală".

Falcă spunea că Biroul Permanent Municipal (BPM) al PDL Arad se va întruni marţi seară pentru a stabili care sunt cei trei candidaţi la Camera Deputaţilor şi numele candidatului la Senat.

Primarul nu a dat un răspuns privind candidatura sa la Senat, afirmând că va anunţa public dacă se află printre candidaţi abia după şedinţa BPM.

Gheorghe Seculici afirma însă că "Falcă trebuie să-şi încheie mandatul primit de la arădeni".

"Eu cred că e mai bine să rămână primar. Nici nu vreau să mă gândesc la posibilitatea alegerilor anticipate pentru Primăria Arad", spunea Seculici.

În urmă cu trei săptămâni, PDL Arad arăta într-un comunicat de presă că în cadrul şedinţei BPJ şi-au anunţat intenţia de a candida, printre alţii, preşedintele filialei judeţene, Gheorghe Seculici, şi primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Ambii ar fi dorit să candideze la Senat în Colegiul 1, adică în municipiul Arad.

"Ne-am verificat potenţialul, am ţinut cont atât de încrederea publică a posibililor candidaţi, cât şi de notorietatea acestora. Decizia nu a fost luată (privind numele candidaţilor - n.r.), dar sunt convins că PDL va lua, ca de fiecare dată, decizia ce mai bună", afirma, în comunicatul PDL, Gheorghe Seculici.

El arăta că intenţionează să candideze într-un colegiu parlamentar şi că este dispus să îi lase "cale liberă" lui Falcă pentru colegiul senatorial din municipiul Arad.

Surse din interiorul partidului afirmau că la şedinţa BPJ au existat dispute între Falcă şi Seculici pe tema candidaturilor, iar după trei ore în care nu s-a ajuns la niciun compromis privind numele finale ale candidaţilor la alegerile parlamentare, mai mulţi membri ai Biroului au părăsit sala, astfel că s-a pierdut cvorumul, iar o decizie nu a mai putut fi luată.

Referitor la aceste dispute, Seculici arăta în acelaşi comunicat că "dezbaterile de la şedinţa BPJ au fost normale, în funcţie de orgoliu şi dispoziţia fiecăruia".

Primarul Aradului , Gheorghe Falcă, este căsătorit cu fiica lui Seculici, Ela, iar naşul lor de căsătorie este preşedintele Traian Băsescu. Falcă se află la al treilea mandat consecutiv de primar şi nu a mai fost parlamentar până în prezent.

Nici Seculici nu a mai fost parlamentar, în carierea sa politică deţinând, printre altele, preşedinţia Consiliului Judeţean Arad, iar în prima jumătate a anului 2005 a fost vicepremier în Guvernul Tăriceanu.

Duminică, Gheorghe Falcă l-a invitat public pe liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, să devină senator de Arad din partea ARD, propunerea fiind făcută la întâlnirea regională a FC de la Arad.

"Oferta noastră ca Mihai Răzvan Ungureanu să fie senator de Arad este valabilă, pentru că vrem să adunăm valori şi cu valori să mergem înainte", a spus Falcă.

Ungureanu a declarat că "o asemenea surpriză" îl îndeamnă la "o gândire profundă şi foarte atentă".

Liderul FC a spus că va analiza propunerea şi împreună cu apropiaţii săi şi va răspunde ARD Arad cât mai curând.

Până în prezent, pentru candidatura lui Mihai Răzvan Ungureanu din partea ARD au fost vehiculate colegii din Iaşi şi Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici