Ungureanu: Statul român poate interzice prezenţa pe teritoriu a unor membri Jobbik, nominal

Fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedinte al Forţei Civice, a declarat, vineri, la Arad, referitor la acţiunile unor lideri Jobbik în România, că statul poate să le interzică prezenţa pe teritoriul naţional, dar "nominal, pentru că nu poate fi interzis un partid".

352 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: Statul român poate interzice prezenţa pe teritoriu a unor membri Jobbik, nominal

Mihai Razvan Ungureanu (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că este "profund împotriva oricărei forme de extremism", iar "Jobbik are o istorie foarte serioasă de patid de extremă dreaptă în Ungaria", motiv pentru care unora dintre membri ar putea să li se interzică intrarea în România.

"Că nu este interzis (Jobbik - n.r.) în ţara vecină e o chestiune, că ajunge însă în Parlamentul Ungariei şi ar putea câştiga locuri în plus mă îngrijorează. Este un partid care recurge la violenţă, este anti-sistem, anti-democratic, profund xenofob. Teoretic, nu ar avea ce să caute în Europa", a spus Ungureanu.

Fostul premier a adăugat că "pe seama faptului că Jobbik încearcă să coboare în stradă violenţa, emoţia extremă, statul român are posibilitatea şi dreptul de a interzice prezenţa pe teritoriul României a organizatorilor unor asemenea manifestări".

"Dar numai nominal, pentru că nu poate fi interzis un partid", a completat Ungureanu.

El s-a referit şi la declaraţiile recente ale lui Laszlo Tokes, care comparase Ţinutul Secuiesc cu Crimeea.

"Cred că declaraţia lui Tokes, comparaţia între Crimeea şi Ţinutul Secuiesc, e în mod clar o ofensă adusă statului român. E trist să vezi că un om de care se leagă multe lucruri din istoria noastră recentă, inclusiv Decembrie 1989, se pretează la asemenea declaraţii profund anti-europene, nu doar anti-româneşti", a declarat Ungureanu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, marţi, că solicită Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept "extremist".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici