UNPR, partidul "interesului naţional", revine la primul partener, Traian Băsescu, şi iese din scena politică - ANALIZĂ POLITICĂ

UNPR, partid care s-a format din parlamentari traseişti, a intrat în Parlament fără a trece testul alegerilor pe cont propriu, jucând fie cu partide de dreapta, fie cu PSD, sub pretextul "interesului naţional", mereu la guvernare, îşi încheie existenţa după 6 ani fiind "absorbit" de Traian Băsescu.

3187 afișări
Imaginea articolului UNPR, partidul "interesului naţional", revine la primul partener, Traian Băsescu, şi iese din scena politică - ANALIZĂ POLITICĂ

UNPR, partidul "interesului naţional", revine la primul partener, Traian Băsescu, şi iese din scena politică - ANALIZĂ POLITICĂ

Practic, prin decizia de a fuziona prin absorbţie cu PMP, decizie anunţată marţi de Traian Băsescu, UNPR dispare de pe scena politică, la şase ani de la înfiinţare. Opţiunea de a se întoarce la primul partener politic, Traian Băsescu, vine ca soluţie pentru ambele partide, după alegerile locale şi în perspectiva alegerilor parlamentare. Anunţul a fost făcut după ce liderii UNPR ar fi negociat o fuziune şi cu PNL şi deşi formaţiunea avea un parteneriat cu PSD.

UNPR a gravitat în cei şase ani în jurul lui Gabriel Oprea, personaj controversat care în prezent este urmărit penal în două dosare, acuzat de plagiat şi care a renunţat recent la şefia partidului şi a anunţat că nu va mai candida la alegerile parlamentare.

Uniunea Naţională pentru Progresul României a fost înfiinţată în primăvara anului 2010, drept "construcţie politică de centru-stânga, având în centrul ei interesul naţional". Bazele formaţiunii au fost puse însă din 2008 când mai mulţi parlamentari de la PSD, PC şi chiar PNL şi-au abandonat partidele şi s-au constituit ca grup independent.

La congresul din mai 2010, Marian Sârbu a fost ales preşedinte, Cristian Diaconescu - preşedinte de onoare şi Gabriel Oprea - preşedinte executiv. La scurt timp de la înfiinţare, partidul intră la guvernare alături de PD-L şi UDMR, în Cabinetul Emil Boc. În echipa guvernamentală, Gabriel Oprea deţine funcţia de ministru al Apărării, iar Cristian Diaconescu pe cea de ministru de Externe, două portofolii extrem de importante pentru un partid care nu participase la niciun fel de alegeri.

După demisia Cabinetului Boc din februarie 2012, UNPR va continua să asigure majoritatea şi să facă parte din guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Cabinetul Ungureanu este însă demis prin moţiune de cenzură, în mai 2012, puterea fiind preluată de noua majoritate formată din PSD şi PNL (USL).

Odată cu ieşirea de la guvernare, Marian Sârbu renunţă la şefia partidului, iar Gabriel Oprea este ales preşedinte.

Părăsind parteneriatul cu PD-L, UNPR face alianţă cu PSD -Alianţa de Centru-Stânga (ACS). Ulterior, UNPR se alătură USL. În decembrie 2012, s-a pus problema fuziunii prin absorbţie cu PSD, însă discuţiile nu s-au finalizat.

Trecerea partidului din tabăra PD-L în cea a PSD îl determină pe preşedintele de onoare Cristian Diaconescu să demisioneze din partid, el fiind numit consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu în 2012.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR obţine, pe listele USL, zece locuri în Camera Deputaţilor şi cinci locuri în Senat. Din cauză că nu a avut numărul minim de parlamentari pentru a forma un grup parlamentar, parlamentarii UNPR s-au alăturat grupului PSD şi au intrat la guvernare, în Cabinetul Ponta, Gabriel Oprea fiind numit vicepremier.

În iunie 2015, UNPR a fuzionat prin absorbţie cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

UNPR iese de la guvernare în noiembrie 2015, odată cu demisia premierului Victor Ponta, pe fondul tragediei din Colectiv. Tot atunci, Gabriel Oprea devine personajul central al scandalului declanşat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, care a murit în timp ce deschidea coloană oficială a vicepremierului.

În martie 2016, Gabriel Oprea şi-a anunţat demisia din fruntea partidului, fiind urmărit în două dosare penale. El l-a desemnat însă pe Valeriu Steriu drept succesor, acesta fiind ales preşedinte al UNPR, fără probleme, la indicaţiile lui Oprea. În iulie, Oprea s-a retras din partid, anunţând că rămâne senator independent şi nu va mai candida pentru un nou mandat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici