UPDATE: Proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică, RESPINS / Dezbaterea, marcată de controverse

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică. Anterior, Comisia juridică şi Comisia de administraţie au respins, miercuri dimineaţă, cu majoritate de voturi proiectul de lege propus de UDMR care prevedea reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică.

765 afișări
Imaginea articolului UPDATE: Proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică, RESPINS / Dezbaterea, marcată de controverse

Comisiile reunite au respins proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică

UPDATE 13:10 Camera Deputaţilor a respins proiectul UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10%

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică.

Proiectul de lege a fost respins cu 256 de voturi, fiind susţinut de 21 de deputaţi.

Potrivit proiectului de lege respins, în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10 % din numărul total al locuitorilor, care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi pefecturile, serviciile publice de interes local sau judeţean precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

Senatul este cameră decizională.

Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparţinut opoziţiei parlamentare şi a fost votată cu majoritate de voturi, deşi deputatul UDMR Marton Arpad a propus dezbaterea proiectului de lege pe articole.

Dezbaterea proiectului UDMR privind reducerea pragului de reprezentare la 10%, marcată de controverse

UDMR a susţinut, miercuri, în comisii, că proiectul de lege vrea să clarifice prevederi "ratificate în Cartă şi în Constituţie", PNL a afirmat că România este dată ca exemplu în privinţa respectării drepturilor minorităţilor, iar USR că expunerea proiectului s-a făcut în mod "extrem de nefericit".

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că proiectul de lege privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică îşi propune să clarifice prevederi care "sunt clar ratificate în Cartă şi în Constituţie".

"Am constatat în teritoriu că, în diferite unităţi administrativ teritoriale, se interpretează în fel şi chip, pentru ce situaţii este obligatorie folosirea limbii materne, inscripţionarea în acele limbi minoritare, care sunt elemente care pot fi inscripţionate şi care nu pot fi inscripţionate, ajungând chiar şi până la decizii ale unor Curţi de a invalida şi pedepsi pentru a se folosi o limba a unei minorităţi naţionale, aşa cum prevede ea în Carta ratificată în Romania. Ca atare, pentru a clarifica aceste elemente, am încercat să scriem exhaustiv toate acele situaţii care izvorăsc din Carta şi Constituţia României", a declarat deputatul UDMR Marton Arpad.

PNL a susţinut că România este dată drept exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă protecţia minorităţilor.

“(...) România este dată drept exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă protecţia minorităţilor. (...) Vorbim de o propunere, de o încercare care nu poate deşi sfera Constituţiei României. (...)PNL va propune un raport de respingere a proiectului de lege şi cred ca împreună cu toţi romanii din ţară şi din străinătate, indiferent de etnie, vom putea să ne bucuram de sărbătoarea Centenarului - cea mai mare sărbătoare a tuturor românilor, a spus deputatul PNL Florin Roman, făcând trimitere la faptul că reprezentanţii UDMR au susţinut anterior în spatial public că anul Centenarului este un al de doliu.

Deputatul USR Tudor Benga a declarat că UDMR a adus în spatial public într-un mod “extrem de nefericit” acest proiect de lege.

"Problema este însă că UDMR a ales că aducă acest proiect de lege în spaţiul public într-un mod extrem de nefericit pentru relaţiile dintre comunităţi. Acest proiect de lege a apărut şi a intrat în dezbatere publică şi a fost forţat aproape să treacă într-un moment în care majoritatea parlamentară condusă de un condamnat penal lupta să-şi salveze pielea", a afirmat deputatul USR.

Declaraţia deputatului USR a fost sancţionată de preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, care i-a tăiat microfonul deputatului din opoziţie.

"Vă rog să vă comportaţi ca un deputat, să nu faceţi Parlamentul de râs. Voi fi obligat să vă sancţionez, şi vă voi sancţiona", a spus Nicolicea, USR părăsind sala de şedinţă la scurt timp.

Nici minorităţile naţionale nu au susţinut proiectul UDMR.

"Am votat ieri, în cadrul grupului minorităţilor naţionale, respingerea proiectului de lege. (...) Scăderea pragului la 10 % este neconstituţională, peste tot în Europa este de 20 %. (...) Considerăm că România ne-a acordat nouă minoritarilor destule drepturi, şi noi suntem mulţumiţi de ceea ce ne-a oferit statul român", ", a declarat deputata Mariana Popescu.

Proiectul de lege a fost respins cu majoritate de voturi în comisiile de specialitate reunite, decizia fiind urmată de aplauzele parlamentarilor.

Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparţinut opoziţiei parlamentare.

Raportul de respingere adoptat de comisiile reunite urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au afirmat că România rămâne una dintre ţările model în ceea ce priveşte toleranţa faţă de minorităţi.

Votul dat în comisiile reunite a fost urmat de aplauzele parlamentarilor care au luat parte la şedinţă.

Senatul este camera decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici