USL: Băsescu şi PDL au premeditat când au cerut sprijinul lui Barroso pentru impunerea cvorumului

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, miercuri, că preşedintele suspendat Traian Băsescu şi PDL au premeditat atunci când i-au cerut preşedintelui CE, Jose Barroso, sprijinul pentru impunerea cvorumului la referendum, ştiind de atunci că următorul pas va fi boicotarea consultării.

234 afișări
Imaginea articolului USL: Băsescu şi PDL au premeditat când au cerut sprijinul lui Barroso pentru impunerea cvorumului

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Această acţiune a fost premeditată. S-a cerut sprijinul lui Barroso - care a oferit acest sprijin lui Traian Băsescu şi PDL - să impună un plafon minimal de 50% plus unu din cetăţenii înscrişi pe listă, pentru că se ştia că această listă e nerealistă şi că 50% plus unu din cetăţenii din 2002 nu corespunde cu numărul cetăţenilor de azi", a spus Duvăz.

El a subliniat că există elemente de interes din partea unor personalităţi din PPE, partid din care fac parte Jose Manuel Barroso şi Angela Merkel, de a-l susţine pe Traian Băsescu.

Duvăz a precizat că această condiţie de a se impune un cvorum de validare a referendumului a fost acceptată de USL pentru a nu crea tensiuni în plus şi a nu prejudicia şi mai mult imaginea României.

"Acceptarea (cvorumului - n.r.) a fost o condiţie pe care noi - deşi UE nu ne putea impune, nici Barroso, pentru că nu era domeniu de reglementare, nu era regulă comună a UE - am recunoscut-o pentru a nu crea tensiuni în plus şi a nu prejudicia imaginea României de către susţinătorii lui Traian Băsescu şi de Traian Băsescu însuşi, care vorbeau de lovitură de stat", a spus Duvăz.

Potrivit lui Duvăz, cvorumul de validare a referendumului a fost propus de Traian Băsescu şi PDL ştiindu-se că următorul pas va fi boicotul.

"De ce a fost propus acest prag de 50% plus unu? Pentru ca următorul pas să fie neprezentarea la vot şi în ultimă instanţă să se câştige prin neprezentare. Era clar că Traian Băsescu, în faţa unui scrutin, nu avea cum să mai câştige susţinerea. Această acţiune a fost premeditată, în mod clar, şi a fost derulată folosindu-se în general manipularea şi diversiunea", a spus Duvăz.

Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a transmis preşedintelui Comisiei Europene o scrisoare în care prezintă ultimele evenimente legate de referendum, precum şi faptul că deciziile Curţii Constituţionale nu sunt respectate de membrii PDL, anume tocmai de către cei care reclamau încălcarea legii.

"Deciziile Curţii nu sunt respectate tocmai de către cei care strigau că e lovitură de stat. Prima dată este ruşinea celui care înşală, a doua oară este ruşinea ta dacă te mai laşi păcălit", a spus Ponta, în şedinţa de guvern de miercuri.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European şi prim-miniştrilor europeni scrisori în care va arăta că au fost "înşelaţi şi escrocaţi" de către Băsescu şi PDL atunci când au insistat pentru respectarea deciziei CC de prezenţă la referendum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici