USL Bistriţa-Năsăud contestă în instanţă candidatura unui edil PDL condamnat pentru abuz în serviciu

USL Bistriţa-Năsăud a contestat la Judecătoria Beclean candidatura primarului PDL al comunei Matei, Vasile Encian, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, cu interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales.

179 afișări
Imaginea articolului USL Bistriţa-Năsăud contestă în instanţă candidatura unui edil PDL condamnat pentru abuz în serviciu

USL Bistriţa-Năsăud contestă în instanţă candidatura unui edil PDL condamnat pentru abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de purtătorul de cuvânt al USL Bistriţa-Năsăud, Dorin Dobra, Uniunea cere public respectarea deciziei definitive de interzicere a drepturilor de a alege şi de a fi ales în cazul actualului edil al comunei Matei, Vasile Encian (PDL), condamnat definitiv printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"USL Bistriţa-Năsăud cere public respectarea deciziei definitive de interzicere a drepturilor de a alege şi de a fi ales (art. 64 lit. a şi art. 65 lit. B, Cod penal) în cazul domnului Encian Vasile care, pe cale de consecinţă, are suspendat inclusiv dreptul de a ocupa funcţia de primar al comunei Matei, funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Vasile Encian, care este candidatul PDL la funcţia de primar al comunei Matei, a fost condamnat definitiv prin decizia Curţii de Apel Cluj, pronunţată în Dosarul nr. 2157/190/2009 pentru abuz în serviciu în formă calificată, prevazută şi pedepsită de art. 248/1 Cod penal, şi fals în înscrisuri sub semnătura privată, prevăzută şi pedepsită de art. 290 Cod penal.

"USL Bistriţa-Năsăud trage un semnal de alarmă în cazul mai sus menţionat, caz ce poate produce nenumărate complicaţii ulterioare mai ales pentru locuitorii comunei Matei ce pot vedea anulate în totalitate rezultatele scrutinului din 10 iunie", se arată în comunicatul USL.

Primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiunile menţionate.

În acelaşi dosar, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi contabilul Primăriei Matei, Iacob Filipaş, acuzat la rândul său de abuz în serviciu în formă calificată şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi un om de afaceri, Ioan Purcsa, care a încasat de la Primăria Matei 500.000 de lei în baza unei facturi fictive.

Sentinţa dată în acest dosar este definitivă, fiind pronunţată în 21 martie.

Contactat telefonic, preşedintele Biroului Electoral Matei, Ioan Filipaş, a declarat că primarul comunei, Vasile Encian (PDL), şi-a depus candidatura, dar că aceasta a fost contestată de către USL, urmând ca Judecătoria Beclean să dea o sentinţă în acest sens.

"Nu ne-au spus până acum ce sentinţă au dat. Nici nu ştiu dacă ne spun sau nu. Se judecă la Judecătoria Beclean această contestaţie la legea electorală", a declarat Filipaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici