USL prezintă viziunea pentru administraţia publică şi dezvoltarea regională. Oprescu: Bărbaţii de stat de aici au ştiut să aleagă din foc scânteia

USL îşi prezintă sâmbătă la Sala Palatului, în faţa a aproximativ cinci mii de aleşi locali ai PSD, PNL şi PC, conform organizatorilor, "viziunea" cu privire la administraţia publică şi dezvoltarea regională, la reuniune fiind prezent şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

892 afișări
Imaginea articolului USL prezintă viziunea pentru administraţia publică şi dezvoltarea regională. Oprescu: Bărbaţii de stat de aici au ştiut să aleagă din foc scânteia

USL prezintă viziunea pentru administraţia publică şi dezvoltarea regională. Oprescu: Bărbaţii de stat de aici au ştiut să aleagă din foc scânteia (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Oprescu, şi-a exprimat speranţa ca viziunea USL pe administraţie şi dezvoltare regională să devină realitate.

"Fie ca viziunea USL care azi va fi prezentată aici să devină realitate. Mobilizaţi-vă şi n-o să regretăm cu toţii!", le-a spus Oprescu participanţilor.

El s-a adresat celor cinci mii de aleşi ai USL cu apelativul "stimaţi prieteni" şi a mulţumit pentru "onoarea" de a fi invitat la prezentarea viziunii pe administraţie şi dezvoltare regională a Uniunii.

"Ne întâlnim într-un moment complicat de viaţă. Românilor le e foarte greu. Doare atunci când vezi cum se destructurează sistemul naţional, când societatea românească e în disoluţie, din ce în ce mai bolnavă. Sunt în sală oamenii cu experienţă deosebită în administraţie, care au tăcut şi înghiţit umilinţe şi jigniri nemeritate. Mă înclin în faţa lor. Bărbaţii de stat prezenţi aici, în forţe politice distincte, au ştiut să aleagă din foc scânteia, nu cenuşa. Respect, domnilor!", a mai spus Oprescu.

La manifestare participă liderii formaţiunilor politice din opoziţie, care vor ţine şi discursuri pe temele centrale ale viziunii propuse de USL.

Viziunea USL pentru administraţia publică

Potrivit "viziunii" USL în ceea ce priveşte instituţia primarului, acesta va beneficia de toate sporurile prevăzute de lege pentru personalul din subordine, va avea putere de decizie şi atribuţii sporite, nivelul de salarizare a personalului şi a primarilor în funcţie va fi reaşezat în funcţie de răspunderile, atribuţiile şi numărul de locuitori din comunitatea pe care o reprezintă.

Totodată, viziunea USL prevede, în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţilor locale, ca suma alocată să reprezinte 2% din PIB pe an, prin Legea bugetului de stat, pe toată durata mandatului de guvernare 2012-1014.

USL are în vedere ca fondurile pentru dezvoltare să fie repartizate pe regiuni şi judeţe, prin Legea bugetului de stat.

Totodată, USL are în vedere ca, din suma alocată regiunii, 50% să fie repartizată direct la judeţe, iar de aici la unităţile administrativ-teritoriale, iar 50% va fi alocată la nivel regional, prin selectarea de proiecte.

USL îşi asumă, ca obiectiv strategic, să finalizeze toate proiectele începute şi neterminate, care vor fi finanţate "în mod prioritar".

USL mai promite că va repartiza cotele defalcate din impozitul pe venit astfel: 50% la bugetele locale pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite şi 20% la bugetul local al judeţului.

Domeniile avute în vedere de USL vizează administraţia publică centrală, descentralizarea şi administraţia publică locală şi finanţele publice locale.

Astfel, USL susţine că va depolitiza administraţia publică şi va optimiza agenţiile guvernamentale, prin introducerea standardelor de cost şi redefinirea atribuţiilor prefecţilor.

De asemenea, USL doreşte să impună, ca principii ale descentralizării, transferarea către autrorităţile locale a competenţelor exclusive cu privire la politicile locale şi asigurarea integrală a resurselor financiare corespunzătoare acestui transfer.

USL propune, totodată, şi un calendar al descentralizării, asumându-şi ca în prima lună de guvernare să elaboreze Legea cadru, în lunile 2-4 să elaboreze cadrul instituţional şi în lunile 5-6 cadrul financiar.

Viziunea USL prevede şi că toate serviciile publice deconcertate ale ministerelor să devină servicii publice de interes local sau judeţean, cu excepţia muncii şi protecţiei sociale, finanţelor, apărării, poliţiei, vămilor, inspecţiei în construcţii, gospodăririi apelor şi statisticii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici