USR: Forţarea a mii de cabinete stomatologice mici să se desfiinţeze, o decizie odioasă

Deciziile Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) de a limita competenţele medicilor stomatologi, cu riscul închiderii a mii de cabinete stomatologice mici, înseamnă o favorizare a clinicilor mari, sunt de părere parlamentarii USR.

2416 afișări
Imaginea articolului USR: Forţarea a mii de cabinete stomatologice mici să se desfiinţeze, o decizie odioasă

USR: Forţarea a mii de cabinete stomatologice mici să se desfiinţeze, o decizie odioasă

USR consideră că pe lângă favorizarea clinicilor mari, această decizie a CMSR înseamnă şi o privare a cetăţenilor de la sate şi din oraşele mici de tratamente stomatologice.

Cei de la USR spun că se impune adoptarea de urgenţă a proiectului Uniunii, prin care să fie crescută transparenţa decizională şi să fie democratizat Colegiu, care este considerat de USR „o instituţie captivă”.

„Conducerea CMSR e aceeaşi de foarte mulţi ani, iar deciziile sunt luate în cerc restrâns, aproape discreţionar. Multe dintre aceste decizii nu au în vedere interesul public şi, aparent, nici măcar al majorităţii breslei. Ultimele decizii - prin care aproape 15.000 de medici stomatologi nu vor mai avea dreptul să facă tratamente preventive sau intervenţii chirurgicale, deşi le fac de ani de zile – vor limita accesul pacienţilor la tratamente stomatologice, mai ales în rural şi urbanul mic. Şi asta în ţara cu cel mai redus acces la medicină orală poate din Europa”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

În 2019, parlamentarul USR a depus un proiect de lege pentru democratizarea şi reformarea CMSR, proiect care a primit, în mai 2022, raport de respingere din partea Comisiei de sănătate şi care, de atunci, este blocat în sertarele Camerei Deputaţilor.

„Printre altele, proiectul USR creşte transparenţa decizională, reglementează mai clar raporturile dintre colegiile teritoriale şi CMSR, limitează numărul de mandate la nivelul organelor de conducere ale CMSR şi clarifică atribuţiile de control ale Ministerului Sănătăţii asupra CMSR”, potrivit USR.

Asupra efectelor dezastruoase ale deciziilor CMSR a avertizat, încă din 28 iunie, şi deputatul Emanuel Ungureanu, când i-a însoţit pe medicii stomatologici în demersul lor de a depune o petiţie la Ministerul Sănătăţii.

„Am atras atenţia atunci că vorbim de mii de medici stomatologi care nu mai pot să-şi practice meseria, pentru că s-au trezit peste noapte că ceea ce ştiau să facă de ani de zile li se interzice să facă. Toţi medicii aceştia au Facultatea de medicină, nu sunt luaţi de pe stradă, şi Colegiul Medicilor i-a scos din breaslă. Scopul este unul perfid şi am spus-o public din 2017: vor închiderea cabinetelor mici, să nu mai existe la ţară, să nu mai existe în oraşele mici”, precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
stomatolog,
decizie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici