USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională

Preşedintele USR Cătălin Drulă anunţă că USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională.

249 afișări
Imaginea articolului USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională

USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională

Potrivit USR, în forma votată de PSD şi PNL, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, încălcă dreptul la învăţătură, încălcă dreptul la viaţă privată, încalcă dreptul de proprietate publică. USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”, a anunţat preşedintele USR Cătălin Drulă.

Senatorii USR au votat, luni, împotriva legilor Educaţiei propuse de Ligia Deca considerând că ele nu vor duce la creşterea calităţii actului educaţional. Din contră, noile legi vor duce la instituirea unui sistem al „specialilor” chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului.

USR avertizează că noile legi ale Educaţiei cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori.

Mai mult, spune USR, aceste noi legi „protejează făţiş plagiatorii şi impostorii, transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă””.

„Programul România Educată este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educaţiei o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente”, spune senatorul USR Ştefan Pălărie.

„Este inadmisibil că legile Educaţiei nu aduc nimic ferm şi clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declaraţii sforăitoare despre evoluţie şi performanţă, dar sunt uitaţi fix oamenii din sistemul de învăţământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune şi care cel mult ne vor ţine pe loc încă nişte zeci de ani de acum încolo. O educaţie deficitară şi neincluzivă ne va afecta pe toţi, pe termen lung, şi ne va deconecta definitiv de ţările dezvoltate", afirmă senatorul USR Irineu Darău.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici