Valentin Iliescu (PDL): Decuparea colegiilor, blat PSD-PNL

Deputatul PDL Valentin Iliescu a acuzat, joi, PSD şi PNL că, la decuparea colegiilor uninominale, au făcut un blat pentru menţinerea în viaţă a dinozaurilor politici, ceea ce compromite reforma iniţiată prin votul uninominal.

37 afișări
Imaginea articolului Valentin Iliescu (PDL): Decuparea colegiilor, blat PSD-PNL

Valentin Iliescu (PDL): Decuparea colegiilor, blat PSD-PNL (Imagine: Mediafax Foto)

Deputatul democrat-liberal Valentin Iliescu, membru al Comisiei de Cod Electoral, a arătat că decuparea colegiilor uninominale reprezintă un "blat politic între PSD şi PNL pentru menţinerea în viaţă a dinozaurilor politici".

El a susţinut că votul uninominal a fost compromis de "manevrele josnice ale cumetriei politice PSD-PNL", care au împărţit cele zece colegii uninominale decupate până în prezent

Iliescu a susţinut că, în SUA şi în Marea Britanie, "manevrele" PSD şi PNL sunt considerate fraudă electorală.

"La noi, blatul politic a fost făcut de la bun început, când cele două partide s-au înţeles să promoveze această lege în Parlament", a spus reprezentantul PDL.

Remarcând faptul că prin decupajele iniţiate în Comisia de Cod electoral, "dinozaurii politici trebuie să tragă numai lozul câştigător", Iliescu a susţinut că astfel se acreditează două categorii de candidaţi: "cei super-eligibili şi iepurii perdanţi, sau băieţii deştepţi şi fraierii de umplutură".

Valentin Iliescu a solicitat societăţii civile să îşi exprime "puncte de vedere" faţă de modalitatea în care se face decupajul colegiilor uninominale.

"PDL respinge modul în care PSD şi PNL înţeleg să aplice o lege pe care tot ei au promovat-o în Parlament. (...) Pe noi ne-ar fi avantajat sistemul de vot uninominal în două tururi, dar PDL nu va bloca în niciun fel aplicarea acestei legi, vom respecta deciziile majorităţii parlamentare, coagulată în jurul PSD şi PNL", a spus deputatul democrat-liberal.

El a prezentat exemplele colegiilor uninominale din judeţene Giurgiu, Teleorman, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Iaşi, susţinând că decupajele urmăresc interesele electorale ale PSD şi PNL. Astfel, el a arătat că membrii Comisiei de Cod Electoral au aprobat colegii uninomale care să traverseze anumite localităţi, ceea ce "denotă voinţa PNL şi PSD de a rămâne la guvernare cu orice preţ".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici