Veşti bune pentru români. Guvernul aprobă plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

  • Guvernul aprobă marţi plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze.
  • Astfel, consumatorii casnici nu vor plăti mai mult de 0,80 lei/kwh la energie electrică şi 0,31 lei/kw la gaze naturale
  • Premierul spune că a decis ridicarea nivelului de compensaţie.
5053 afișări
Imaginea articolului Veşti bune pentru români. Guvernul aprobă plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

„Aprobăm în şedinţa de guvern de astăzi (marţi - n.r.) un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. Astfel pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kilowatt oră - energie electrică şi 0,31 bani pentru kwh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kilowaţi-oră- energia electrică, sau 300 metri cubi cu gaze naturale se va plăti 0 68 de bani pentru kw oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a anunţat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

El spune că a decis, de asemenea, „ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească”.

„Avem nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pandemie. Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la un lei pe kilowatt-oră, TVA inclus, pentru energie electrică şi 0,37 bani kilowatt-oră la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, adaugă premierul.

Totodată, Ciucă a reamintit că, în ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 de milioane de euro pentru susţinerea acestora.

„La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate. Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune ţintite pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică. Am decis săptămâna trecută înfiinţarea comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, conchide Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici