Tragedia de la Victor Babeş. Premierul Cîţu şi Raed Arafat, conferinţă de presă la miezul nopţii: Cei vinovaţi vor răspunde/ Nu se cunosc cauzele care au dus la creşterea presiunii oxigenului (LIVE TEXT)

  • Premierul Florin Cîţu şi şeful DSU Raed Arafat au susţinut declaraţii de presă la ora 23:00 la Palatul Victoria.
  • Declaraţiile au venit la finalul şedinţei de urgenţă la care au participat Vlad Voiculescu şi Raed Arafat. De la conferinţa de presă a lipsit Vlad Vloiculescu.
  • În cursul zilei a avut loc o defecţiune la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş ce a dus la decesul a trei pacienţi.
3899 afișări
Imaginea articolului Tragedia de la Victor Babeş. Premierul Cîţu şi Raed Arafat, conferinţă de presă la miezul nopţii: Cei vinovaţi vor răspunde/ Nu se cunosc cauzele care au dus la creşterea presiunii oxigenului (LIVE TEXT)

Şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria după tragedia de la Victor Babeş. Florin Cîţu va susţine declaraţii de presă la ora 23:00

Premierul Florin Cîţu a anunţat că persoanele vinovate de producerea tragediei de la spitalul Victor Babeş vor fi pedepsite. Am cerut o anchetă rapidă şi transparentă, a spus prim-ministrul.

„Am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă şi cât mai transparentă pentru că vinovaţii trebuie să răspundă Suntem înt-un război de un an de zile, presiune pe spitale, pe secţiile ATI este foarte mare. Campania de vaccinare este singura soluţie”, a spus premierul Florin Cîţu.

Şeful Guvernului a mai spus că autorităţile trebuie să comunice mai bine cu cetăţenii în perioadele de criză.

„Am văzut că administratorii fug de comunicare, cetăţenii au nevoie de informaţii, de aceea l-am adus cu mine pe domnul Raed Arafat”, a precizat Florin Cîţu.

Premierul le-a transmis condoleanţe rudelor celor vinovaţi.

 

Arafat: Instalaţia de oxigen a TIR-ului a fost făcută de o firmă autorizată, nu a fost nimic improvizat

Instalaţia de oxigen a TIR-ului de terapie intensivă a fost executată de o firmă autorizată, nu a fost nimic improvizat, unitatea funcţionând luni de zile în Argeş, a declarat luni seara secretarul de stat Raed Arafat, după accidentul în care au murit trei pacienţi la spitalul Victor Babeş.

Arafat a precizat că prezintă ceea ce ştie în acest moment şi că în timpul anchetei pot apărea noi informaţii.

Cauza opririi ventilatoarelor a fost o creştere a presiunii oxigenului peste maximul admis, de 5,8 bari, în acest moment nefiind cunoscute cauzele care au dus la această creştere. Ventilatoarele, de producţie americană, s-au oprit iar persoanalul medical a ăncercat să ventileze bolnavii.

Compania care a verificat ventilatoarele a constatat că presiunea a crescut în jurul orei 16:25.

„Trebuie să vedem dacă a fost o eroare umană sau tehnică”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că unităţile mobile sunt în garanţie şi au fost întreţinute de firma producătoare, la două luni. Numărul pacienţilor trataţi în unităţile mobile depăşeşte 6-700 de pacienţi.

O defecţiune la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş a dus la decesul a trei pacienţi. Alţi cinci pacienţi au fost transferaţi.

 

Principalele declaraţii ale premierului Florin Cîţu:

  • Am văzut ca reprezentanţii statului fug de comunicare. Cetăţenii statului au nevoie de comunicare.
  • A început şi o anchetă, am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca ancheta să fie cât mai rapidă, pentru ca toţi vinovaţii să răspundă.
  • Presiunea pe spitale e foarte mare, trebuie cu toţii să ajutăm, de aceea am spus că vaccinarea e singura soluţie.
  • Nu putem garanta acum că nu vom mai avea astfel de accidente.
  • Mă voi asigura ca ancheta va fi transparenta, corectă şi cei responsabili vor răspunde.

Principalele declaraţii ale şefului DSU Raed Arafat:

  • TIR-urile de ATI sunt fabricate să funcţioneze în 2 modalităţi pe butelii de oxigen şi generator propriu.
  • Presiunea nu trebuie să urce peste 5,8.
  • Presiunea a crescut azi la peste 6. Cum, de ce, asta va face obiectul anchetei.
  • Ventilatoarele sunt de fabricaţie americană. Când se depăşeşte 6 se opresc. Asta se pare că s-a întâmplat azi, cu toate ventilatoarele din TIR
  • Colegii au încercat imediat să ajute bolnavii, între timp au fost trimise şi ambulanţe să preia pacienţii.
  • Era un reprezemtant al firmei care întreţine ventilatoarele, în curte, dar nu a dorit să intre în TIR şi să ajute acolo, pentru că erau pacienţi cu COVID.
  • Unii pacienţi au intrat în stop, erau în stare foarte gravă, 5 pacienţi au fost transferaţi.
  • În jurul orei 16:25 a crescut brusc presiunea la peste 6 bari. Am aflat după ora 17.00, s-a ţinut legătura cu managera spitalului, SMURD a trimis echipe de sprijin, ulterior am intrat în legătură cu Vlad Voiculescu.
  • Instalaţia TIR-ului e făcută de o firmă autorizată, contractată de spital, nu e nimic improvizat.
  • Tirurile sunt în garanţie şi au fost întreţinute de mai multe ori de firma fabricantă, cam o dată la două luni.
  • Trebuie văzut dacă a fost eroare umană sau defecţiune tehnică.
  • Acest TIR a funcţionat luni de zile. Acum a funcţionat, sâmbătă, duminică, astăzi după-amiază, fără probleme.
  • De regulă, presiunea ca să intre în TIR mai mare s-a dat drumul sau a crescut.
  • Presiunea se monitorizează, serviciul tehnic al spitalului urmăreşte. Când se întâmplă ceva, sunt alarme în TIR. Dar atunci când a fost reglat totul era bine.
  • TIR-urile erau în garanţie şi au fost verificate cam odată la 2-3 luni. Prin ele au trecut câteva sute de pacienţi. Numărul de pacienţi trataţi aici a fost de peste 6-700.
  • Am aflat în jurul orei 17 şi 20 că este o problemă. Ulterior am aflat că există pacienţi în stop şi mai târziu am aflat că există trei pacienţi în stop cardiac.
  • După aceea a fost înştiinţată Poliţia Omoruri. Nu ştiu ora exact, dar personal am vb cu Domnul Gavriş. Ştia de situaţie.
  • Pentru ce au făcut cadrele medicale nu am niciun dubiu că au făcut tot posibilul pentru a salva vieţile omeneşti. Din ce ştiu au acţionat şi au început să-i ventileze manual.
  • Vlad Voiculescu m-a sunat prima dată. Eu nu am apucat să-l sun. Noi l-am informat care este situaţia.
  • Telefonul meu a sunat din 10 in 10 secunde. Am răspuns doar la telefoanele care sunt corelate cu incidentul. Nu am răspuns pentru că rolul nostru este să gestionăm situaţia, dar răspunsul la telefoane în timpul situaţiei de urgenţă cu siguranţă nu mai aveam timp să vorbesc cu colegii şi să ofer sprijin.
  • Nu poţi în timpul situaţiei să răspunzi la telefon. Nu aveam timp să răspund la telefoane, să intru la televiziuni. Nu este timp să te ocupi cu partea pragmatică.
  • Pandemia este un dezastru. Definiţia unui dezastru este că ai cerere mai multă decât poţi să oferi. Cu toate acestea, România a făcut faţă. Dacă vă uitaţi unde eram anul trecut şi unde suntem acum, suntem foarte departe.
  • Am reuşit să creştem numărul paturilor de ATI, e adevărat că nu am avut la 1600, dar ieri aveam 1530 de bolnavi în terapie intensivă.
    Dacă am pune toate paturile de ATI am sta foarte liniştiţi, dar nu putem pentru că mai avem şi alţi bolnavi.
  • Am crescut capacitatea de ventilaţie în UPI. Chiar dacă nu le numim ATI, capacitatea de ventilaţie există.
  • Daca adăugăm şi aceasta, ajungem cu mult peste 1600. Dar la acest moment, balanţa pe care o facem. Ca şi la Foişor. Am obţinut 24 de paturi într-o zi. Cu asta am redus numărul de cazuri de la UPU.
  • Vom continua să găsim soluţii, dar trebuie o balanţă între cazurile Covid şi cele non Covid.
  • (...) TIR-urile nu au o problemă de siguranţă din cauza operării lor. Chestiunea asta cu presiunea se putea produce şi în spital. Nu este rezervat acest tip de incident TIR-ului. Poate să afecteze orice tip de ventilatoare oriunde ar fi.
  • Probleme au fost pe parcursul anului trecut şi a anului acesta au fost în legătură cu livrarea de oxigen. Am avut probleme de livrare la timp în unele situaţii. Uneori am transportat buteliile cu maşinile la ISU pentru că nu erau maşini de transport. Dar în ceea ce priveşte problemele de acum două săptămâni nu ştiu.

 

Ştire iniţială

Premierul Florin Cîţu va susţine declaraţii de presă la ora 23:00 după tragedia de la Victor Babeş. Declaraţiile vor putea fi urmărite LIVE pe MEDIAFAX.

O defecţiune la instalaţia de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş a dus la decesul a trei pacienţi. Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei, a demonstrat ca acestea au înregistrat o creşterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune.

Ministrul Sănătaţii, Vlad Voiculescu, a fost la faţa locului şi s-a informat despre starea pacienţilor şi asupra cauzelor incidentului. La faţa locului a fost prezent şi şeful DSU, Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a anunţat decesul celor trei pacienţi de la Spitalul Babeş în jurul orei 20.00. 

"Ministerul Sănătaţii a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, că trei pacienţi şi-au pierdut viaţa la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaţionalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (Ministerul Afacerilor Interne).

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă este operată tehnic de Institutului Naţional Victor Babeş (PMB / ASSMB).”, a informat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici