Viorel Badea (PNL): Un parlamentar FIDESZ a atacat foarte dur România la Strasbourg

Senatorul PNL Viorel Badea a declarat, vineri, că la APCE, Barna Pál a atacat România, deoarece „nu este permisă arborarea steagului Ţinutului Secuiesc”. El a povestit că a explicat situaţía cu ajutorul unui banc -”De ce se organizează alegeri în România? Pentru a şti cu cine va guverna UDMR”.

552 afișări
Imaginea articolului Viorel Badea (PNL): Un parlamentar FIDESZ a atacat foarte dur România la Strasbourg

Viorel Badea (PNL): Un parlamentar FIDESZ a atacat foarte dur România la Strasbourg

Senatorul PNL Viorel Badea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că România a fost atacată, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, de Barna Pál Zsigmond, membru Fidesz, partidul condus de Viktor Orban, premierul Ungariei, deoarece în Târgu Mureş „nu există plăcuţe bilingve şi că nu este permisă arborarea steagului Ţinutului Secuiesc”, după ce a încercat, împreună cu delegaţia din ţara sa şi cu sprijinul UDMR, să adopte un amendament despre autonomie, la o rezoluţie despre minorităţile naţionale.

„Unul dintre parlamentarii FIDESZ, atunci când a luat cuvântul în plen, trecând dincolo de limitele temei discutate de noi, a atacat foarte dur România. Barna Pál Zsigmond, domnul acesta, s-a născut la Târgu Mureş. Printre altele, a spus că în Târgu Mureş şi în general în zonele locuite de maghiari nu există plăcuţe bilingve şi că nu este permisă arborarea steagului Ţinutului Secuiesc. Eu ar fi trebuit să dau o replică, dar nefiind aceasta tema discuţiei noastre, nu am dezvoltat. I-am rugat pe colegii mei să asculte un banc, care în România este deja o realitate, şi anume <De ce se organizează alegeri în România? Răspunsul este: pentru a şti cu cine va guverna UDMR>. Toţi au fost foarte amuzaţi, întrebându-mă, după ce am adoptat rezoluţia dacă este adevărat. Când le-am explicat nu le venea să creadă. Din 1996 UDMR este la guvernare. Şi cu toate astea ei sunt cei care se plâng de lipsa unor aşa zise drepturi”, a declarat Badea.

Senatorul PNL Viorel Badea a iniţiat un proiect de rezoluţie, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în privinţa minorităţilor naţionale din statele membre UE. Liberalul a declarat că la dezbaterea rezoluţiei, delegaţia din Ungaria, împreună cu un deputat UDMR, a încercat să promoveze un amendament care „urma să deturneze sensul rezoluţiei propuse”, introducând câteva recomandări „care făceau referire în special la drepturi colective şi la autonomia pe baze etnice”.

„Eu, ca membru al delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei am iniţiat un proiect de rezoluţie care a fost dezbătută şi adoptată în plenul de ieri al Adunării Parlamentare a CE şi care purta titlul „Protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”. Este un subiect des dezbătut în instituţiile UE. Tema principală a rezoluţiei, necesitatea implementăii, adică semnării şi ratificării, a convenţiei cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale de toate statele membre ale Consiliului Europei. Discuţiile pe care le-am avut, şi în comisii şi în plen, delegaţia maghiară, la care s-a raliat şi colegul nostru Attila Korodi, a încercat să introducă un amendament care urma să deturneze sensul rezoluţiei propuse de noi, introducând câteva recomandări în această rezoluţie, care făceau referire în special la drepturi colective şi la autonomia pe baze etnice”, a declarat Viorel Badea pentru MEDIAFAX.

Badea spune că amendamentul nu a fost votat şi rezoluţia a fost adoptată în forma iniţială.

„Cu sprijinul parlamentarilor din celelalte state membre am reuşit să blocăm acest amendament, rezoluţia a fost adoptată aşa cum am propus-o noi”, a spus parlamentarul.

La iniţiativa senatorului Viorel Badea a fost dezbătută şi adoptată rezoluţia referitoare la protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în contextul participării sale la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Strasbourg, 21-25 ianuarie 2019, transmite liberalul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„În rezoluţia adoptată, Adunarea menţionează că ratificarea Protocolului nr. 12 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitoare la interzicerea generală a discriminării şi implementarea deplină a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale vor contribui la consolidarea drepturilor acestor persoane, indiferent dacă aceste minorităţi sunt sau nu recunoscute ca atare”, se mai arată în sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici