Viorica Dăncilă, întânire cu şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, premierul Qatarului | VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă şi prim-ministrul statului Qatar, şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, au semnat trei documente pentru extinderea cooperării bilaterale în domeniile agriculturii, turismului şi al cooperării între Institutele Diplomatice, informează Guvernul.

1034 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, întânire cu şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, premierul Qatarului | VIDEO

Viorica Dăncilă, întânire cu şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, premierul Qatarului | VIDEO

"Cei doi înalţi oficiali au exprimat apreciere faţă de nivelul cooperării bilaterale şi au agreat asupra importanţei continuării demersurilor pentru consolidarea colaborării economice şi asupra necesităţii extinderii cooperării în sectoare cheie ale economiilor naţionale, precum transporturile, sănătatea, agricultura şi turismul. Reflectând angajamentul Guvernului României pentru consolidarea relaţiilor României cu lumea arabă, prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis apreciere pentru deschiderea autorităţilor de la Doha faţă de statele situate dincolo de arealul tradiţional de cooperare, inclusiv România. A evidenţiat că ţara noastră are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătăţit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat şi a încurajat prezenţa mai robustă a companiilor qatareze în economia românească", au transmis reprezentanţii Executivului, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

Dăncilă i-a spus oficialului străin că demersurile autorităţilor naţionale de a asigura un climat de pace şi securitate pentru cetăţenii celor două state trebuie să fie dublate de planuri naţionale durabile de dezvoltare economică, cu obiective clar conturate.

"Totodată, demnitarul român a evocat simbolistica anului 2018, respectiv împlinirea, la 18 decembrie 2018, a 140 de ani de la întemeierea statului Qatar, şi celebrarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de existenţă a statului român modern. Prim-ministrul qatarez a salutat convergenţa în abordarea temelor de interes ale relaţiei bilaterale, precum şi perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. A exprimat mulţumiri pentru poziţia constantă de echilibru pe care reprezentanţii României în Parlamentul European au manifestat-o faţă de dosarele de interes pentru partea qatareză", potrivit sursei citate.

Premierul statului Qatar a arătat interes pentru "o prezenţă mai robustă a companiilor qatareze în România şi pentru investiţii în sectoare cheie ale economiei româneşti, subliniat importanţa convenirii unui mecanism articulat de întrevederi de afaceri, inclusiv prin organizarea unor forumuri economice, care să conducă la consolidarea relaţiei bilaterale pe această dimensiune", explică sursa menţionată.

Cei doi au avut şi un schimb de opinii asupra temelor de interes comun de pe agenda internaţională şi regională.

Prin urmare, Viorica Dăncilă a arătat că România va susţine şi va promova în continuar soluţionarea politică a disputelor regionale, pe bază de dialog şi negociere. Premierul român a adăugat că, în contextul asumării, de către România, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ţara noastră va pleda pentru intensificarea eforturilor de promovare a păcii şi securităţii în această regiune, precum şi asupra menţinerii unui dialog constant între UE şi Consiliul de Cooperare al Golfului.

"În acest context, a apreciat că stabilirea unei punţi comerciale solide între statele arabe din Golf şi Uniunea Europeană va contribui la identificarea unor noi proiecte concrete de cooperare, cu beneficii pentru ambele părţi. Cei doi premieri au asistat la semnarea a trei documente de cooperare bilaterală, în domeniile agriculturii, turismului şi al cooperării între Institutele Diplomatice din cele două state", precizează reprezentanţii Executivului.

Întrevederea celor doi a fost urmată de un prânz de lucru găzduit de către primul ministru qatarez, în onoarea demnitarului român, la palatul Emirului. În cursul după-amiezii, prim-ministrul Viorica Dăncilă urmează să efectueze o vizită la Baladna, cea mai mare fermă din Statul Qatar, aflată la 60 de kilometri de capitala Doha.

Prim-ministrul Vasilica Viorica Dăncilă efectuează, în perioada 3-8 octombrie, o vizită oficială în zona Golfului Persic, unde va avea întrevederi cu şeici şi oameni de afaceri din Qatar, precum şi cu oficiali şi reprezentanţi ai companiilor din Sultanatul Oman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici