Vosganian consideră protestul fermierilor o instigare de natură politică

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a calificat, miercuri seară, protestul fermierilor ca fiind mai degrabă "o instigare de natură politică" decât "o dorinţă de a obţine anumite revendicări", având în vedere că Guvernul a majorat alocările pentru agricultură la 3% din PIB în 2008.

21 afișări
Imaginea articolului Vosganian consideră protestul fermierilor o instigare de natură politică

Vosganian consideră protestul fermierilor o instigare de natură politică (Imagine: Mediafax Foto)

"În legătură cu protestul fermierilor, pentru noi el este mai degrabă o acţiune de natură politică. Este foarte ciudat că el vine după ce noi am hotărât deja anumite măsuri legislative, măsuri fiscale care practic anticipau dorinţele lor. Sentimentul meu este că este mai degrabă o instigare de natură politică decât o dorinţă de a obţine anumite revendicări", a susţinut Varujan Vosganian.

Ministrul a menţionat că Executivul a luat deja unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii agricultorilor.

"Pe scurt, în zilele trecute, împreună cu ministrul Agriculturii, am luat unele măsuri, unele care ţin de noi, şi anume cea privind reducerea accizei la motorină pentru anul viitor la o cotă de circa 21 de euro pe tonă, ceea ce este, practic, o coborâre de peste 90% a nivelului accizei. De asemenea, am stabilit şi punctul de vedere al Guvernului pentru a solicita Comisiei Europene validarea în cadrul politicii fiscale a recunoaşterii pălincii şi a ţuicii din fructe drept băuturi tradiţionale. Pe scurt, dorim să reducem acciza pentru aceste produse pentru consumul propriu sau să fie acciza la nivele diferite în funcţie de producţia realizată", a spus Vosganian.

El a menţionat că a discutat cu colegul său de la Ministerul Agriculturii, Dacian Cioloş, despre modalitatea de susţinere a producătorilor din domeniul zootehnic.

"Sincer, nu înţeleg acest demers, cum vă spuneam, decât ca o tentativă de a crea dispută, de a sugera conflicte, în condiţiile în care acest Guvern a majorat alocările pentru agricultură de la mai puţin de 1% în 2004 la 3% din PIB în 2008", a conchis Vosganian.

Mai mulţi agricultori au protestat, miercuri, plecând în marş prin Capitală cu utilaje agricole şi pichetând sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), cerând reducerea cu 50 la sută a preţului la motorină. Astfel de acţiuni au mai fost organizate, miercuri, în diferite judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici