Vosganian, despre referendumul lui Băsescu: S-ar putea să ajute la solidaritatea USL

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, că propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la unicameralism ar putea să ajute la sporirea solidarităţii în cadrul USL.

305 afișări
Imaginea articolului Vosganian, despre referendumul lui Băsescu: S-ar putea să ajute la solidaritatea USL

Varujan Vosganian (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Încercările grele cimentează marile prietenii. Astfel încât propunerea preşedintelui privind referendumul s-ar putea să ne ajute să sporim solidaritatea în USL", a afirmat Vosganian, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El s-a referit şi la parabola cu regele macedonean Lisimah şi căpetenia geţilor Dromihete. "Când a venit Lisimah la Dromihete, i-a spus că trebuie să vă predaţi pentru că eu sunt mai puternic decât voi. Atunci Dromihete a pus o oală cu lapte şi doi dulăi care au început să mârâie unul la altul. După ce a dat drumul la un lup, atunci dulăii s-au unit amândoi ca să apere strachina cu lapte. Asta e parabola lui Dromihete. În situaţia în care există o agresiune mediatică la adresa demersului constituţional al USL, fireşte că USL este solidar în a-şi apăra demersul constituţional", a spus Vosganian.

Ministrul liberal a susţinut că referendumul din 2009 privind parlamentul unicameral cu 300 de aleşi a fost organizat la iniţiativa preşedintelui Băsescu "fără o informare corectă, prealabilă şi fără o dezbatere reală". "Nimeni în mod real nu credea că referendumul va trece, de aceea a fost ignorat în perioada campaniei electorale. (...) Întrebarea privind parlamentul unicameral a fost făcută fără o informare corectă, deci a fost tendenţioasă şi hazardată", a afirmat Vosganian.

El a argumentat că PNL a susţinut întotdeauna reducerea numărului de parlamentari, însă nu şi unicameralismul, deoarece România are tradiţia legislativului cu două camere încă din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar un parlament cu o singură cameră i-a fost impus numai în perioada dictaturilor din secolul 20.

"În nicio ţară nu s-a procedat trecerea de la bicameralism la unicameralism decât prin lovitură de stat sau revoluţie sângeroasă. Nu există nicio ţară care de bună voie să treacă de la bicameralism la unicameralism, ci numai după schimbări de regimuri, după revolte sau revoluţii şi instaurări de dictaturi. (...) Nu putem renunţa la tradiţiile noastre democratice pentru capriciile clasei politice de la începutul secolului 21", a spus Vosganian.

El a arătat că voinţa românilor trebuie respectată de politicieni, însă în alegerea întrebărilor pentru un referendum trebuie "mare atenţie şi responsabilitate". "Voinţa românilor trebuie respectată. Cei care conduc ţara trebuie să conducă voinţa românilor în aşa fel încât voinţa lor să fie manifestată în mod egal în toate componentele. Deci românii doresc să o ducă mai bine. Dacă ar fi făcut în anul 2000 un referendum pentru întoarcerea la comunism, românii ar fi votat categoric pentru întoarcerea la comunism. Dacă astăzi se face un referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, românii ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, ceea ce practic ne-ar scoate din UE. (...) Aş fi mai atent cu aceste lucruri, eu mai degrabă aş informa corect şi aş oferi un spectru mai larg de alternative astfel încât voinţa într-o parte să nu vină în contrar cu voinţa în alte părţi", a susţinut el.

"Din respect faţă de poporul român, trebuie să ne alegem temele pentru referendum cu mare atenţie. Noi suntem aleşi prin vot nu să îi urmăm, ci ca să îi conducem. Trebuie să facem lucruri care să fie şi pentru noi şi pentru copiii noştri. Alegerea unei teme pentru referendum impune o mare răspundere şi capacitatea de a informa corect. Trebuie să avem cu toţii discernământ. Nu spun că oamenii politici suntem mai buni ca poporul. Nu suntem romulani şi klingonieni veniţi cu avionul, suntem şi noi fructele arborelui care este acest popor", a mai afirmat Vosganian.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici