Votul în cazurile Năstase şi Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau în sesiune extraordinară

Votul Camerei Deputaţilor în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după ce nici în Biroul Permanent de marţi după-amiază nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie miercuri, după şedinţa comună.

15 afișări
Imaginea articolului Votul în cazurile Năstase şi Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau în sesiune extraordinară

Votul în cazurile Năstase şi Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau în sesiune extraordinară (Imagine: Mediafax Foto)

"Am încercat să facem o şedinţă de Birou Permanent. A fost lipsă de cvorum, doar şase membri ai Biroului din cei 13 au fost prezenţi. Şedinţa a vrut să clarifice două probleme: în primul rând dacă este necesar ca mâine (miercuri - n.r.), după şedinţa comună Camera Deputaţilor şi Senatului, să continuăm dezbaterile pe proiecte de legi şi iniţiativele care nu au fost avizate astăzi (marţi - n.r.), iar un al doilea aspect solicitat de către liderul PDL, deputatul Cristian Rădulescu, de a relua votul pe cele două sesizări, cele două raporate ale Comisiei juridice, care astăzi (marţi - n.r.) din lipsă de cvorum nu au putut fi trecute prin Cameră", a declarat Ioan Munteanu (PSD).

Secretarul Camerei Ioan Munteanu a amintit că plenul Camerei a decis marţi, prin vot, ca sesiunea parlamentară să fie închisă miercuri, la finalul şedinţei celor două Camere, iar, din cauză că a fost lipsă de cvorum şi în Biroul Permanent, nu s-au putut lua alte decizii.

Munteanu a spus, în urma unei întrebări, că sesizările DNA ar putea fi discutate în toamnă, "ori într-o sesiune extraordinară", dar numai alături de alte proiecte de legi importante.

"În mod normal, dacă discutăm de Regulament, dosarele nu pot fi discutate separat, ci alături de unele proiectele de legi. Sesiunile extraordinare se fac doar pe proiectele de legi. Dar situaţia în care se face o sesiune extraordinară şi discutăm proiecte care sunt chiar importante şi trebuie discutate în această vară, atunci pot fi puse în ordinea de zi şi cele două materiale", a apreciat secretarul Camerei.

Întrebat de ce deputaţii au decis să închidă mai devreme sesiunea de primăvară, având în vedere că, teoretic, sesiunea se încheie luni, Ioan Munteanu a menţionat că la momentul în care s-a închis sesiunea de vot mai erau doar 19 sau 20 de respingeri care nu influenţează absolut cu nimic activitatea parlamentară.

Întrebat dacă membrii Biroului Permanent se vor reuni miercuri dimineaţă într-o altă şedinţă pentru a discuta procedura de urmat în cele două cazuri, Ioan Munteanu a declarat că decizia aparţine preşedintelui Camerei Deputaţilor, care, dacă va crede de cuviinţă, va convoca Biroul.

El şi-a exprimat îndoiala că, după ce au aflat că sesiunea parlamentară se încheie miercuri, deputaţii vor asigura o prezenţă mai bună.

"Mi-e greu să cred că atât timp cât s-a aflat că sesiunea se închide după şedinţa de plen comună vom avea o prezenţă mai bună", a spus secretarul Camerei.

Munteanu a precizat că la şedinţa Biroului Permanent au fost prezenţi preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), trei vicepreşedinţi Valer Dorneanu (PSD), Lucian Bolcaş (PRM) şi Ioan Olteam (PDL), un secretar, el, şi chestorul Kelemen Hunor (UDMR).

Camera Deputaţilor nu a avut cvorum, marţi, la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, exprimându-şi votul doar 208 deputaţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, anunţase anterior votului că pentru a se întruni cvorumul era necesară prezenţa a 220 de deputaţi.

Liderii politici au comentat situaţia de la Camera Deputaţilor, unde deputaţii s-au exprimat, prin vot secret, cu bile, asupra solicitărilor DNA de începere a urmăririi penale a social-democraţilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici