Zegrean, despre anticipate: De ce nu? Nu s-a schimbat nimic

  • Potrivit lui Zegrean, alegerile anticipate sunt un moment de criză politică profundă.
  • Preşedintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze o altă persoană în calitate de premier.
  • Curtea Constituţională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament.
2146 afișări
Imaginea articolului Zegrean, despre anticipate: De ce nu? Nu s-a schimbat nimic

Zegrean, despre anticipate: De ce nu? Nu s-a schimbat nimic

Alegerile anticipate rămân o soluţie de rezolvare a crizei politice, a spus, luni, Augustin Zegrean, fost preşedintele al Curţii Constituţionale a României (CCR).  

Chiar dacă luni CCR a decis că numirea lui Ludovic Orban ca premier, pentru a doua oară, este neconstituţională, alegerile anticipate rămân o alternativă, a declarat Zegrean pentru Antena 3.

„De ce nu? Nu s-a pierdut nimic, nu s-a schimbat nimic. Azi, preşedintele poate să desemneze o persoană care să încerce să formeze guvernul, să meargă la modul serios să solicite votul de încredere al Parlamentului. Nu-l obţine, mai vine unul, şi se numără din nou 60 de zile acelea”, a spus fostul preşedinte CCR.

Potrivit lui Zegrean, alegerile anticipate sunt un moment de criză politică profundă, o soluţie la care preşedintele ţării trebuie să apeleze doar dacă „are convingerea că nu se mai poate forma un guvern”.

„De aceea s-a dat termen în Constituţie, pentru că nu s-a dorit să fie foarte uşor să se ajungă la alegeri anticipate. Dizolvarea Parlamentului este un moment de criză politică profundă şi Constituţia a fost gândită aşa încât să se evite astfel de situaţii. Constituţia dă timp preşedintelui. Inclusiv după a doua respingere (a guvernului n.r.), nu dizolvă imediat Parlamentul, ci trece din nou la consultări, la negocieri cu preşedinţii camerelor, cu liderii grupurilor parlamentare. Abia dacă are convingerea că nu se mai poate forma un guvern, poate să dizolve parlamentul”, a declarat Zegrean.

Potrivit acestuia, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze o altă persoană în calitate de premier.

„Preşedintele trebuie să desemneze o altă persoană care să formeze Guvernul. Primul pas sunt negocieri cu partidele parlamentare, desemnarea unei persoane. Persoana respectivă trebuie în 10 zile să facă lista (de miniştri n.r.) şi programul de guvernare, să ceară votul de învestitură, iar parlamentul în 15 zile trebuie să stabilească data şedinţei când votează. Dacă pică Guvernul, se merge mai departe cu a doua propunere”, a conchis Zegrean.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici